Kokos en Banaan Plaatcake – Glutenvrij, Lactosevrij

Een heerlijke kokos en banaan plaatcake, perfect voor het weekend. Glutenvrij (uiteraard) en lactosevrij vanwege het gebruik van kokosolie en kokosmelk in plaats van melk en boter. Deze cake is heerlijk zoet, een echte traktatie!

Bij mijn standaard boodschappen zit altijd een tros bananen. We hebben een periode gehad dat ze niet op gingen en dan vroor ik ze in. Lekker als ijs of om milkshake mee te maken. Maar in de zomer gaan de bananen weer hard. Vanwege hun natuurlijke zoete smaak zijn ze ook perfect om mee te bakken omdat de noodzaak voor toegevoegde zoet beperkt wordt.

Kokos en Banaan Plaatcake

En deze week lag er weer een trosje te wachten om opgegeten te worden. Een banaantje voordat je naar bed gaat is lekker, maar dat doen we niet elke dag. En ik had ook passievruchten en perziken in huis. Dus die gingen als eerst mee naar school! Goed, eind van de week in zicht, en de bananen lagen er nog altijd. Tijd dus om weer eens iets lekkers te maken! Marjanne wilde ook graag weer wat bakken, en zo is deze cake ontstaan.

Hoewel dit een bijzonder smakelijke cake is, rijst hij niet of nauwelijks. Daarom heb ik er een plaatcake van gemaakt. Als je een vierkant bakblik hebt, is dit het beste. Je kan het beslag ook in een groot cakeblik doen, maar verwacht dus niet dat het heel hoog gaat worden. Ook als je het in een kleiner bakblik doet, zal dit mogelijk in een hogere cake resulteren, maar de cake zelf zal redelijk stevig blijven. Qua textuur is dit meer fudge brownie dan boerencake 🙂

En mix dit beslag met de hand. Ik heb deze cake een tijd terug al eens gemaakt en toen in de keukenmachine gemixt. De textuur was rubberachtig en niet echt waardig om aan gasten te serveren. Door het met de hand te mengen, komt het de textuur dus ten goede.

Kokos en Banaan Plaatcake

Kokos en Banaan Plaatcake - Glutenvrij, Lactosevrij

Een heerlijke kokos en banaan plaatcake zonder gluten of lactose. Heerlijk zoet, dus een echte traktatie, ook voor je gasten die niet per sé gluten en suiker vermijden.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 16 stukjes

Ingrediënten
  

  • 100 gram kokosmeel
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl xanthaangom
  • 1/8 tl zeezout
  • 15 gram kokosrasp

Natte ingrediënten

  • 3 rijpe bananen geprakt
  • 3 eieren
  • 25 ml kokosmelk
  • 50 ml kokosolie
  • 1 el appelcider azijn
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 3 el vloeibare honing of ahornsiroop

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een vierkant bakblik van 20 x 20 cm (ongeveer) en knip een stukje bakpapier uit om de bodem te bedekken. Vet de randen goed in en zet apart.
  • Zeef in een ruime kom alle droge ingrediënten goed door elkaar.
  • Smelt de kokosolie en kluts de natte ingrediënten daar door. Dit kan gewoon in het steelpannetje want de kokosolie hoeft alleen maar te smelten, niet te koken. Blijf er dus bij!
  • Schenk het natte in het droge en roer goed door met een lepel.
  • Stort het beslag in het bakblik en zet in de oven.
  • Draai de temperatuur terug naar 150 graden en laat de cake 1 uur en 10 minuten bakken.
  • Laat de cake na de tijd nog een half uurtje afkoelen eer je hem uit het bakblik haalt.
  • Snijd de cake in stukjes en druppel er nog wat dikke kokosmelk overheen ter decoratie. Eet smakelijk!

Notities

  • Xanthaangom geeft glutenvrije baksels een fijn mondgevoel en voorkomt dat het veel gaat kruimelen. Het is dus niet een verplicht onderdeel, maar ik kan het je aanraden. Xanthaangom is te krijgen bij grote supermarkten, reformwinkels en Holland & Barret.
  • Vierkante bakblikken zijn ideaal voor glutenvrije baksels. Omdat ze niet altijd enorm rijzen, noem je het gewoon plaatcake 🙂

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Avondeten

Wat een écht goede lunch met je humeur doet

Een lunch is zoveel meer dan een bord eten halverwege de dag. Het is een moment om even stil te staan, nieuwe energie op te doen en jezelf iets lekkers te gunnen. Soms wordt er uitgebreid in de keuken iets klaargemaakt, soms is het juist heerlijk om naar buiten te

Lees verder »
grijstintenfoto van een vrouw in een zwarte jas en gebreide muts die op een boot staat
Overige

Van kombuis tot keuken: gezond koken overal

Gezond eten is een keuze die je overal kunt maken, of je nu in een ruime thuiskeuken staat, een kleine studio hebt of werkt in de krappe kombuis van een schip. Door gebruik van slimme technieken en een beetje creativiteit kun je gezonde maaltijden klaarmaken, ongeacht de ruimte of situatie.

Lees verder »
een vrouw die noten in der handen houdt
Gezond eten

De top 5 gezondste noten voor je lichaam

Noten zijn al jaren populair als gezonde snack. Ze zitten boordevol goede vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Maar zoals je weet: de ene noot is de andere niet. Sommige noten zijn net iets voedzamer dan andere. In dit artikel vertel ik je wat de gezondste noten zijn, waarom ze goed

Lees verder »