Een heerlijke kokos en banaan plaatcake, perfect voor het weekend. Glutenvrij (uiteraard) en lactosevrij vanwege het gebruik van kokosolie en kokosmelk in plaats van melk en boter. Deze cake is heerlijk zoet, een echte traktatie!
Bij mijn standaard boodschappen zit altijd een tros bananen. We hebben een periode gehad dat ze niet op gingen en dan vroor ik ze in. Lekker als ijs of om milkshake mee te maken. Maar in de zomer gaan de bananen weer hard. Vanwege hun natuurlijke zoete smaak zijn ze ook perfect om mee te bakken omdat de noodzaak voor toegevoegde zoet beperkt wordt.
Kokos en Banaan Plaatcake
En deze week lag er weer een trosje te wachten om opgegeten te worden. Een banaantje voordat je naar bed gaat is lekker, maar dat doen we niet elke dag. En ik had ook passievruchten en perziken in huis. Dus die gingen als eerst mee naar school! Goed, eind van de week in zicht, en de bananen lagen er nog altijd. Tijd dus om weer eens iets lekkers te maken! Marjanne wilde ook graag weer wat bakken, en zo is deze cake ontstaan.
Hoewel dit een bijzonder smakelijke cake is, rijst hij niet of nauwelijks. Daarom heb ik er een plaatcake van gemaakt. Als je een vierkant bakblik hebt, is dit het beste. Je kan het beslag ook in een groot cakeblik doen, maar verwacht dus niet dat het heel hoog gaat worden. Ook als je het in een kleiner bakblik doet, zal dit mogelijk in een hogere cake resulteren, maar de cake zelf zal redelijk stevig blijven. Qua textuur is dit meer fudge brownie dan boerencake 🙂
En mix dit beslag met de hand. Ik heb deze cake een tijd terug al eens gemaakt en toen in de keukenmachine gemixt. De textuur was rubberachtig en niet echt waardig om aan gasten te serveren. Door het met de hand te mengen, komt het de textuur dus ten goede.
Kokos en Banaan Plaatcake - Glutenvrij, Lactosevrij
Ingrediënten
- 100 gram kokosmeel
- 1/2 tl bicarbonaat
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl xanthaangom
- 1/8 tl zeezout
- 15 gram kokosrasp
Natte ingrediënten
- 3 rijpe bananen geprakt
- 3 eieren
- 25 ml kokosmelk
- 50 ml kokosolie
- 1 el appelcider azijn
- 1/2 tl vanillepoeder
- 3 el vloeibare honing of ahornsiroop
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een vierkant bakblik van 20 x 20 cm (ongeveer) en knip een stukje bakpapier uit om de bodem te bedekken. Vet de randen goed in en zet apart.
- Zeef in een ruime kom alle droge ingrediënten goed door elkaar.
- Smelt de kokosolie en kluts de natte ingrediënten daar door. Dit kan gewoon in het steelpannetje want de kokosolie hoeft alleen maar te smelten, niet te koken. Blijf er dus bij!
- Schenk het natte in het droge en roer goed door met een lepel.
- Stort het beslag in het bakblik en zet in de oven.
- Draai de temperatuur terug naar 150 graden en laat de cake 1 uur en 10 minuten bakken.
- Laat de cake na de tijd nog een half uurtje afkoelen eer je hem uit het bakblik haalt.
- Snijd de cake in stukjes en druppel er nog wat dikke kokosmelk overheen ter decoratie. Eet smakelijk!
Notities
- Xanthaangom geeft glutenvrije baksels een fijn mondgevoel en voorkomt dat het veel gaat kruimelen. Het is dus niet een verplicht onderdeel, maar ik kan het je aanraden. Xanthaangom is te krijgen bij grote supermarkten, reformwinkels en Holland & Barret.
- Vierkante bakblikken zijn ideaal voor glutenvrije baksels. Omdat ze niet altijd enorm rijzen, noem je het gewoon plaatcake 🙂
Francine zegt
Erg lekker geworden!
Bij gebrek aan xanthaangom in mijn keukenkastje, heb ik er psylliumvezels in gedaan voor de elasticiteit en het minder kruimelen..
Bedankt voor het recept! Kost lekker weinig tijd, daar houd ik van!
Heleen Quantrill zegt
Graag gedaan! En bedankt voor de tip (y)
marina zegt
kan het ook met een ander meel dan kokosmeel ?
Heleen Quantrill zegt
Nee, kokosmeel heeft bepaalde eigenschappen die ervoor zorgen dat je het niet kunt vervangen met een ander meel.
Mar zegt
hoe is de structuur van de cake ? stevig en droog , of toch luchtig ?
Heleen Quantrill zegt
Stevig en smeuïg. 🙂