Kokos en Banaan Plaatcake – Glutenvrij, Lactosevrij

Een heerlijke kokos en banaan plaatcake, perfect voor het weekend. Glutenvrij (uiteraard) en lactosevrij vanwege het gebruik van kokosolie en kokosmelk in plaats van melk en boter. Deze cake is heerlijk zoet, een echte traktatie!

Bij mijn standaard boodschappen zit altijd een tros bananen. We hebben een periode gehad dat ze niet op gingen en dan vroor ik ze in. Lekker als ijs of om milkshake mee te maken. Maar in de zomer gaan de bananen weer hard. Vanwege hun natuurlijke zoete smaak zijn ze ook perfect om mee te bakken omdat de noodzaak voor toegevoegde zoet beperkt wordt.

Kokos en Banaan Plaatcake

En deze week lag er weer een trosje te wachten om opgegeten te worden. Een banaantje voordat je naar bed gaat is lekker, maar dat doen we niet elke dag. En ik had ook passievruchten en perziken in huis. Dus die gingen als eerst mee naar school! Goed, eind van de week in zicht, en de bananen lagen er nog altijd. Tijd dus om weer eens iets lekkers te maken! Marjanne wilde ook graag weer wat bakken, en zo is deze cake ontstaan.

Hoewel dit een bijzonder smakelijke cake is, rijst hij niet of nauwelijks. Daarom heb ik er een plaatcake van gemaakt. Als je een vierkant bakblik hebt, is dit het beste. Je kan het beslag ook in een groot cakeblik doen, maar verwacht dus niet dat het heel hoog gaat worden. Ook als je het in een kleiner bakblik doet, zal dit mogelijk in een hogere cake resulteren, maar de cake zelf zal redelijk stevig blijven. Qua textuur is dit meer fudge brownie dan boerencake 🙂

En mix dit beslag met de hand. Ik heb deze cake een tijd terug al eens gemaakt en toen in de keukenmachine gemixt. De textuur was rubberachtig en niet echt waardig om aan gasten te serveren. Door het met de hand te mengen, komt het de textuur dus ten goede.

Kokos en Banaan Plaatcake

Kokos en Banaan Plaatcake - Glutenvrij, Lactosevrij

Een heerlijke kokos en banaan plaatcake zonder gluten of lactose. Heerlijk zoet, dus een echte traktatie, ook voor je gasten die niet per sé gluten en suiker vermijden.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 16 stukjes

Ingrediënten
  

  • 100 gram kokosmeel
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl xanthaangom
  • 1/8 tl zeezout
  • 15 gram kokosrasp

Natte ingrediënten

  • 3 rijpe bananen geprakt
  • 3 eieren
  • 25 ml kokosmelk
  • 50 ml kokosolie
  • 1 el appelcider azijn
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 3 el vloeibare honing of ahornsiroop

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een vierkant bakblik van 20 x 20 cm (ongeveer) en knip een stukje bakpapier uit om de bodem te bedekken. Vet de randen goed in en zet apart.
  • Zeef in een ruime kom alle droge ingrediënten goed door elkaar.
  • Smelt de kokosolie en kluts de natte ingrediënten daar door. Dit kan gewoon in het steelpannetje want de kokosolie hoeft alleen maar te smelten, niet te koken. Blijf er dus bij!
  • Schenk het natte in het droge en roer goed door met een lepel.
  • Stort het beslag in het bakblik en zet in de oven.
  • Draai de temperatuur terug naar 150 graden en laat de cake 1 uur en 10 minuten bakken.
  • Laat de cake na de tijd nog een half uurtje afkoelen eer je hem uit het bakblik haalt.
  • Snijd de cake in stukjes en druppel er nog wat dikke kokosmelk overheen ter decoratie. Eet smakelijk!

Notities

  • Xanthaangom geeft glutenvrije baksels een fijn mondgevoel en voorkomt dat het veel gaat kruimelen. Het is dus niet een verplicht onderdeel, maar ik kan het je aanraden. Xanthaangom is te krijgen bij grote supermarkten, reformwinkels en Holland & Barret.
  • Vierkante bakblikken zijn ideaal voor glutenvrije baksels. Omdat ze niet altijd enorm rijzen, noem je het gewoon plaatcake 🙂

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »