Kokos Tapioca Custard

Iets waar je hier in Nederland relatief weinig over hoort, is tapioca. Wij hebben griesmeel of havermout of brinta, en daar worden al tijden pap van gemaakt, dus tapioca ligt niet direct op de radar. Tapioca wordt gemaakt van cassave. Qua voedingsbron wordt tapioca redelijk goed verdragen door veel mensen. Het bevat geen gluten en hoewel het zetmeel is, laat het je bloedsuiker redelijk met rust. Maar ook juist omdat het puur zetmeel is, is het verstandig om dit met mate te nuttigen als je graag gewicht kwijt wil raken. Verder bevat het weinig voedingswaarde en zelfs de claim dat het veel ijzer en foliumzuur bevat, is heel relatief in vergelijking met groentebronnen. Maar evenzogoed is het leuk voor de variatie en zeker als je een glutenvrij of een graanvrij dieet volgt, is tapioca zeker het overwegen waard.

Voor een paar weken terug heb ik een zakje tapioca parels meegenomen bij de Hanos. Een aantal lezers op Facebook vertelden mij dat het ook te krijgen is bij de Turk of toko. De tapioca parels bevatten niks anders dan zetmeel en dienen dus als prima basis voor heerlijke desserts of als ontbijt. Uit het boek ‘Eat Like a Dinosaur‘ waar ik al eerder melding van gemaakt heb, heb ik al een tapioca pudding met bananen gemaakt. Erg zoet, erg lekker en haast puur koolhydraten ;-). Voorzichtig aan dus! Wat erg leuk was, was het feit dat het flink opstijft naarmate het afkoelt. Ik heb het daarom in kleine bakjes overgegoten om mee te geven naar school.

Afgelopen zondag zat onze oudste weer in het ELaD boek te kijken om te zien wat we zouden kunnen maken. Hij zag de tapioca pudding en wilde die graag maken. Helaas had ik geen bananen, maar wel een flinke voorraad blikjes kokosmelk. Na wat puzzelwerk is er een ontzettend lekkere tapioca Custard ontstaan. Zoet, romig en 100% lactosevrij!

Kokos Tapioca Custard
Genoeg voor 6 – 8 kleine porties

50 gram tapioca parels
1,5 blikje (600 ml) kokosmelk
250 ml water
Snuf zout
1 el Vanille extract
50 gram zoet naar keuze (ik gebruikte rauwe honing, maar palmsuiker, stevia of ahorn voldoen ook prima)
2 eidooiers

  1. Breng in een pan de tapioca met de kokosmelk, water, zout, vanille en het zoet aan de kook.
  2. Draai het vuur laag en blijf roeren om te voorkomen dat de tapioca aanbrandt. 
  3. Na ongeveer 45 minuten zachtjes geprutteld te hebben, worden de tapioca parels glazig. Als ze helemaal glazig zijn, is de pap klaar. 
  4. Doe de eidooiers in een beker of glazen kommetje en voeg hier iets van het hete kokosmelk aan toe.
  5. Roer het even door zodat de eidooiers getemperd zijn. Dit voorkomt dat ze in klontjes koken als je ze aan de pap toevoegt.
  6. Schenk de eidooiers nu langzaam in de pap terwijl je roert. 
  7. Blijf roeren totdat de custard dikker wordt. 
  8. Serveer direct of laat afkoelen en eet het koud.
Wat doe jij met tapioca? Ooit van gehoord? Tips?
PS: Vergeet niet je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Superfood Fitplein om EUR 5,- korting te krijgen op je eerstvolgende bestelling daar!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Is rijst met groenten in een bowl
Gezond eten

Is rijst met groenten gezond? Dit moet je weten

Rijst met groenten is een klassiek gerecht dat wereldwijd op tafel staat. Of je nu kiest voor een simpele wokschotel, een curry of een rijstsalade, het lijkt op het eerste gezicht gezond. Maar hoe zit het écht? In dit artikel leg ik je als voedingsexpert uit waarom deze combinatie meestal

Lees verder »
rookworst op een snijplank
Gezond eten

Is rookworst ongezond?

Rookworst is een klassiek onderdeel van de Nederlandse keuken. Vooral in de wintermaanden zie je hem vaak op tafel, bijvoorbeeld bij stamppot of erwtensoep. Maar is rookworst eigenlijk wel zo gezond? Als voedingsdeskundige en liefhebber van pure voeding, leg ik het je graag uit. Wat is rookworst precies? Rookworst is

Lees verder »
gezonde surimi sticks op een snijplank
Gezond eten

Surimi sticks: gezond of misleidend?

Surimi sticks, ook wel bekend als krabsticks, lijken misschien op krabvlees, maar schijn bedriegt. Deze populaire vissticks zie je vaak in salades of sushi, en ze worden gemaakt van witvis die vermalen, gezeefd en gemengd wordt met zetmeel, smaakstoffen en soms kleurstoffen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Laten we

Lees verder »