Kokos Tapioca Custard

Iets waar je hier in Nederland relatief weinig over hoort, is tapioca. Wij hebben griesmeel of havermout of brinta, en daar worden al tijden pap van gemaakt, dus tapioca ligt niet direct op de radar. Tapioca wordt gemaakt van cassave. Qua voedingsbron wordt tapioca redelijk goed verdragen door veel mensen. Het bevat geen gluten en hoewel het zetmeel is, laat het je bloedsuiker redelijk met rust. Maar ook juist omdat het puur zetmeel is, is het verstandig om dit met mate te nuttigen als je graag gewicht kwijt wil raken. Verder bevat het weinig voedingswaarde en zelfs de claim dat het veel ijzer en foliumzuur bevat, is heel relatief in vergelijking met groentebronnen. Maar evenzogoed is het leuk voor de variatie en zeker als je een glutenvrij of een graanvrij dieet volgt, is tapioca zeker het overwegen waard.

Voor een paar weken terug heb ik een zakje tapioca parels meegenomen bij de Hanos. Een aantal lezers op Facebook vertelden mij dat het ook te krijgen is bij de Turk of toko. De tapioca parels bevatten niks anders dan zetmeel en dienen dus als prima basis voor heerlijke desserts of als ontbijt. Uit het boek ‘Eat Like a Dinosaur‘ waar ik al eerder melding van gemaakt heb, heb ik al een tapioca pudding met bananen gemaakt. Erg zoet, erg lekker en haast puur koolhydraten ;-). Voorzichtig aan dus! Wat erg leuk was, was het feit dat het flink opstijft naarmate het afkoelt. Ik heb het daarom in kleine bakjes overgegoten om mee te geven naar school.

Afgelopen zondag zat onze oudste weer in het ELaD boek te kijken om te zien wat we zouden kunnen maken. Hij zag de tapioca pudding en wilde die graag maken. Helaas had ik geen bananen, maar wel een flinke voorraad blikjes kokosmelk. Na wat puzzelwerk is er een ontzettend lekkere tapioca Custard ontstaan. Zoet, romig en 100% lactosevrij!

Kokos Tapioca Custard
Genoeg voor 6 – 8 kleine porties

50 gram tapioca parels
1,5 blikje (600 ml) kokosmelk
250 ml water
Snuf zout
1 el Vanille extract
50 gram zoet naar keuze (ik gebruikte rauwe honing, maar palmsuiker, stevia of ahorn voldoen ook prima)
2 eidooiers

  1. Breng in een pan de tapioca met de kokosmelk, water, zout, vanille en het zoet aan de kook.
  2. Draai het vuur laag en blijf roeren om te voorkomen dat de tapioca aanbrandt. 
  3. Na ongeveer 45 minuten zachtjes geprutteld te hebben, worden de tapioca parels glazig. Als ze helemaal glazig zijn, is de pap klaar. 
  4. Doe de eidooiers in een beker of glazen kommetje en voeg hier iets van het hete kokosmelk aan toe.
  5. Roer het even door zodat de eidooiers getemperd zijn. Dit voorkomt dat ze in klontjes koken als je ze aan de pap toevoegt.
  6. Schenk de eidooiers nu langzaam in de pap terwijl je roert. 
  7. Blijf roeren totdat de custard dikker wordt. 
  8. Serveer direct of laat afkoelen en eet het koud.
Wat doe jij met tapioca? Ooit van gehoord? Tips?
PS: Vergeet niet je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Superfood Fitplein om EUR 5,- korting te krijgen op je eerstvolgende bestelling daar!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

zwarte peper in een bowl
Gezond eten

Is zwarte peper gezond? Ontdek de voordelen

Zwarte peper ken je vast als een standaard smaakmaker in de keuken. Maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je gezondheid? Als voedingsdeskundige zie ik vaak dat kleine ingrediënten, zoals peper, verrassend veel effect hebben. In dit artikel leg ik je uit wat zwarte peper is, welke

Lees verder »
olie dat word geschonken in een pan
Gezondheid Algemeen

Wat is de gezondste olie om in te bakken?

Als je graag gezond wilt koken, heb je je dit vast al eens afgevraagd: welke olie is nu eigenlijk het beste om in te bakken? Er zijn tientallen soorten oliën te koop, van zonnebloem- tot kokosolie en van avocado- tot olijfolie. Maar niet elke olie is even geschikt om te

Lees verder »
percolator koffie
Gezondheid Algemeen

Is percolator koffie ongezond?

Koffie blijft een populair onderwerp in de gezondheidswereld, en de manier waarop je het bereidt speelt daarin een grote rol. Percolator koffie – ook wel mokapot-koffie genoemd – is geliefd om zijn volle smaak en stevige aroma. Maar is deze manier van koffiezetten eigenlijk wel gezond? In dit artikel leg

Lees verder »