Een Makkelijke Manier om meer Groenten te Eten

Verzucht jij ook wel eens dat je meer groenten zou willen eten of zou je willen dat je kids meer groenten zouden eten? Bekend euvel! Maar ik heb hier een oplossing voor gevonden genaamd de Groente-Mix. Het is een ontzettend simpele manier om veel verschillende soorten groenten in je gerechten te verwerken zonder dat je het duidelijk proeft.

Het begon allemaal nadat ik voor de zoveelste keer verzuchtte dat ik meer groenten zou willen eten als gezin, of in ieder geval meer variatie. Ik bedacht me dat toen de kids nog klein waren, ik mengsels van groenten maakte en die verwerkte tot een soep of een groentesaus als makkelijke en snelle manier om meer groenten binnen te krijgen.

Nu hou ik er niet van om groenten te verstoppen. Zeker nu de kids ouder zijn en ze gewoon eten wat de pot schaft. Dus ik maak de groente-mix samen met de kids en ze weten wat er in zit. De groente-mix is ook geen vervanger van gewoon groente eten, maar een extra steuntje in de rug om dingen als meatloaf, saus en curry gerechten een extra groente boost te geven.

Meer groenten met Groente-Mix

Mijn groente-mix bestaat uit twee uien, lekker wat knoflook, aubergines, courgettes, paprika’s, champignons en de groenten die nog over zijn in de groentela. Dit hak ik grof, of laat ik grof snijden door de kids en hupsakee, alles in de keukenmachine met messen. Even een paar keer pulseren zodat het fijn gehakt, maar geen smurrie is. De groente-mix is dan klaar om te gebruiken! Op deze manier heb je een kilo groenten verwerkt en jezelf ontzettend veel snijwerk bespaard. Als je jonge kinderen hebt (of voor een oudere zorgt!) kun je ervoor kiezen om het nog iets verder te pureren, maar voor ons is een paar keer pulseren voldoende. Geen grote brokken, maar ook geen derrie.

Dit bak ik vervolgens in wat olijfolie als basis voor een lekkere saus of soep. Of ik meng het door gehakt om zo de gehaktballen groter en smakelijker te maken. Het is ook erg lekker in hartige pannenkoekjes, verwerkt in curry’s en stoofschotels of gemengd met een ei als omelet.

Wat je overhoudt, doe je in een diepvrieszak. Je schrijft er op wat het gewicht is, of er ui en knoflook in zit, wat de datum is en eventuele andere info die voor jou van belang is. Beetje platdrukken zodat het snel ontdooit, en hup in de vriezer!

Sla je Slag!

De combinatie van groenten geeft elk gerecht een lekkere smaak en net even wat meer body. Zeker nu dat groenten erg goedkoop en van goeie kwaliteit zijn, is het de moeite waard om flink in te slaan en meer van dit soort mixen te maken.

Andere lekkere variaties zijn:

  • Ui, knoflook, courgette, aubergine, broccoli, gember en chili  – Extra pit en warmte. Heerlijk in Oosterse gerechten.
  • Ui, knolselderij, wortel en prei – De smaak van erwtensoep!
  • Bloemkool, pastinaak en rettich of radijs- Prachtig wit en een beetje scherp.

Eigenlijk zijn je eigen smaak en voorkeur leidend, maar laat je niet teveel beperken door je eigen voorkeur. Experimenteer met verschillende groenten, bekijk de kant en klaar groentepakketten in de supermarkt om te zien wat daar allemaal in zit en laat je inspireren door koks als Ottolenghi om meer met groenten te experimenteren.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »