Natuurlijke Remedies bij Overgang

overgang

We worden allemaal ouder en naarmate de tijd verstrijkt kunnen we terugkijken op wat we allemaal in ons leven hebben gedaan en meegemaakt. Maar ons lichaam verandert ook en bij vrouwen betekent dat op een bepaald moment rond onze vijftigste (of eerder!) de menopauze oftewel: de overgang.

Deze periode brengt een hoop verandering met zich mee, lichamelijk en mentaal, maar levert ook ongemakken. In dit artikel wil ik een aantal tips met jullie delen over hoe je deze periode zo comfortabel mogelijk door kan komen.

Hoe weet je of je in de Menopauze bent?

Met menopauze wordt gedefinieerd door 12 maanden achtereen niet meer ongesteld te zijn. Vrouwen komen gemiddeld rond hun 51e in de menopauze, maar zoals iedereen hier zal beamen, varieert dit enorm per vrouw. De overgang naar de menopauze, de perimenopauze, begint zo’n vier jaar daarvoor, maar kan ook wel 10 jaar duren!

De hoeveelheid en ernst van de klachten die voortkomen uit deze hormonale verandering verschillen wederom van vrouw tot vrouw. Toch geeft de meerderheid aan dat die klachten behoorlijk verstorend kunnen zijn.

Klachten van de Overgang

Veelvoorkomende klachten van de menopauze zijn:

  • Opvliegers
  • Stemmingswisselingen, angstgevoelens of stress
  • Vaginale droogheid
  • Geïrriteerd zijn
  • Hoofdpijn
  • Insomnia of slecht slapen

Klachten van de Perimenopauze

Dit zijn de meest voorkomende klachten, maar er zijn daarnaast nog een heel scala aan voortekenen die aan kunnen duiden dat je perimenopausaal bent of echt al in de overgang zit:

  • Onregelmatige menstruatie: Kenmerkend voor de perimenopauze is dat de je menstruatie verandert. Hij wordt lichter of juist zwaarder, blijft uit of komt te vroeg. Dit kan wel een aantal jaar aanhouden voordat de overgang daadwerkelijk doorzet.
  • Nachtelijk zweten
  • Verminderd libido
  • Droge huid en haar
  • Gewrichtsklachten
  • Moeite met concentreren
  • Gewichtstoename rond de middel en/ of meer moeite hebben met het kwijtraken van gewicht
  • Gezichtshaar
  • Vaker urineren

Al deze klachten komen voornamelijk voort uit een veranderende hormoonhuishouding en zijn grotendeels normaal en onschuldig. Toch betekent dat niet dat je er mee rond hoeft te lopen en er niks aan te doen is. Natuurlijke remedies om de overgang prettiger te laten verlopen, kunnen enorme verlichting bieden!

Natuurlijke Remedies bij klachten in de Overgang

Er zijn een aantal dingen die je kunt toepassen om de klachten tijdens de overgang te verlichten:

Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen zijn plantaardige oestrogenen die helpen bij een evenwichtige hormoonbalans bij vrouwen. De bekendste zijn soja en lijnzaad. Fyto-oestrogenen kunnen de werking van oestrogeen nabootsen bij een tekort aan oestrogeen. Dit is voor vrouwen in de menopauze een groot voordeel, omdat veel overgangsklachten, zoals botverlies, zo beperkt kunnen worden. Meer variatie in je voedingspatroon aanbrengen met groenten, peulvruchten, noten, zaden en als je het verdraagt, volkoren granen, is al een goeie stap in de richting.

Kies hierbij het liefst zoveel mogelijk voor onbespoten en vrij van GMO als het gaat om soja, noten en zaden. En wat ook heel belangrijk is: zorg voor een gezonde darmflora! Die helpt om optimaal te profiteren van fyto-oestrogenen in je voedingspatroon. Onderzoeken die negatief staan tegenover fyto-oestrogenen en de werking ervan in twijfel trekken, zouden wellicht hierop vastgelopen kunnen zijn. Denk dus ook aan je probiotica!

Lees hier meer over fyto-oestrogenen. (Externe link)

Opmerking: Heb je borstkanker (gehad) of komt het in de familie voor? Bespreek het dan eerst uitgebreid met je huisarts of fyto-oestrogenen jou kunnen helpen.

Supplementen tijdens de Overgang

De beste basis is gezonde voeding, maar in een periode waarin je lichaam duidelijk extra behoefte heeft aan ondersteuning, kunnen de volgende supplementen verlichting bieden:

  • 5-HTP: is een supplement dat het lichaam helpt om meer serotonine aan te maken. Serotonine kan goed helpen bij stemmingswisselingen, stressbeheersing en het reguleren van het hongergevoel. Lage serotonine wordt ook in verband gebracht met opvliegers – serotonine verhogen kan hier dus goed bij helpen!
  • Vitamine E: kan ook goed helpen bij opvliegers. Aanbevolen dosis is 400 IE per dag.
  • Teunisbloemolie: is een goeie bron van Gamma LinoleenZuur (GLA) en kan helpen de klachten van de overgang te verminderen. Dit kun je bij de meeste reformwinkels krijgen.

Drink Water!

Zorg er ten alle tijden voor dat je goed gehydrateerd bent. Droge huid, dof haar en een opgeblazen gevoel kan allemaal te maken hebben met een afname in je oestrogenen.

Drink daarom plenty water per dag om deze symptomen tegen te gaan.

Blijf in Beweging!

Beweging heeft veel goeie gezondheidsvoordelen. Zo helpt het bij stress, houdt het de spieren soepel en helpt het verlies van spiermassa tegen te gaan. Focus allereerst daarom op de gezondheidsvoordelen van beweging in plaats van die van gewichtsverlies.

Je voeding

Gezonde voeding dat rijk is aan eiwitten, groenten en fruit, gezonde koolhydraten en de juiste vetten is de basis voor ieder persoon. Maar tijdens de menopauze kan je voor verrassingen komen te staan waar je eerder geen rekening mee hoefde te houden. Zo kan het zijn dat bepaalde voedingsmiddelen opvliegers triggeren of je juist enorm opblazen.

Houd daarom ook een eetdagboek bij om te zien of dit bij jou het geval is. Bewust zijn van wat je eet is nooit een verkeerd idee en in dit geval kan het je extra inzichten geven die je helpen de symptomen van de overgang beter te beheersen.

Conclusie

De overgang is een natuurlijk proces waar verreweg de meeste vrouwen op een bepaald moment mee geconfronteerd te worden. De klachten kunnen behoorlijk vervelend zijn en daarom is het goed om bepaalde aanpassingen in je leefpatroon te maken om die klachten te ondervangen. Helemaal onderdrukken lijkt niet te kunnen, maar er naar streven om ze beter hanteerbaar te maken, is zeker geen slecht idee.

4 reacties

  1. Dankjewel Heleen voor je tips waarvan sommige bekend en andere helemaal onbekend voor me waren.

    Groeten, Lia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kokosmelk in een glas
Gezondheid Algemeen

Is Kokosmelk Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Kokosmelk wordt steeds populairder in onze keukens. Het is romig, veelzijdig en heeft een unieke smaak. Maar is kokosmelk gezond? In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van kokosmelk en hoe je het op een verantwoorde manier kunt gebruiken in je dieet. Wat is kokosmelk? Zoals je misschien

Lees verder »
gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »