Word je ooit wel eens wakker met een gevoel van gejaagdheid en drukte in je hoofd terwijl de dag nog moet beginnen? Zou je dan het liefst je nog een keer omdraaien, verstoppen onder de dekens en net doen alsof die vuile keuken, bergen met was of je werk buitenshuis niet bestond? En heb je ook wel eens van die dagen dat je aan het einde van de dag bekaf bent, maar echt geen idee hebt van wat je nou eigenlijk hebt gedaan? Count me in!
Maar er zijn ook dagen dat ik op tijd wakker word in een opgeruimd en rustig huis, met een to-do lijst voor die dag die prima te overzien is en een gevoel van tevredenheid als de dag voorbij is. Lekker gewerkt, alles netjes, tijd gespendeerd met de kids en alles onder controle. Wat het verschil is? Dat deel ik hieronder!
1. Een Goede Start
Geen enkele ochtend begint goed als de nacht niet goed begonnen is. Goede slaap is onontbeerlijk voor een uitgerust lichaam en heldere geest. Ik ben van nature geen ochtendpersoon, dus het is voor mij erg aantrekkelijk om ’s avonds door te werken (omdat ik overdag niet productief was) en ’s ochtends de dag maar halfslachtig en laat te beginnen. Ik heb er keer op keer spijt van als ik niet op tijd in bed lig, omdat ik het de volgende morgen moet bezuren.
Zorg daarom voor voldoende slaap en zorg dat het avondritueel op goede slaap gericht is. Demp het licht in huis, profiteer zo lang mogelijk van het beetje licht dat van buiten komt, vermijd beeldschermen na 20:00, drink kruidenthee, eet een banaan en ontspan. Op deze manier geef je je lichaam alle kans om in ‘slaap-modus’ te glijden en garandeer je de beste slaap mogelijk. Met als gevolg dat je de volgende dag op tijd en uitgerust wakker wordt!
Wat vervolgens erg prettig is, is beneden komen in een opgeruimd huis. Je huis kan nog zo kleverig en stoffig zijn, maar als de vloer en je werkoppervlakten opgeruimd zijn, oogt het al een stuk beter. Ruim dus elke avond alles op zodat je de volgende ochtend niet met kleverige borden en rondslingerend speelgoed geconfronteerd wordt. Zeer demotiverend zal ik je zeggen!
Wij hebben als huisregel dat alle speelgoed en de koffietafel voor het avondeten opgeruimd worden en dat na het eten er geen speelgoed meer tevoorschijn gehaald mag worden. Boeken zijn geen speelgoed ;-). Dit is voor mij erg plezierig omdat we in een rustige omgeving kunnen eten en de kinderen zelf hun speelgoed opruimen. Hoe ouder ze worden, des te meer verantwoordelijkheden ze krijgen.
Een moment van stilte op de ochtend is ook erg plezierig. Voor mij is het onmogelijk om dit in te plannen als de kinderen nog thuis zijn. Maar rond negen uur als het grut op school en mijn kerel op werk is, daalt de stilte als een weldadige deken over mij heen. Even – helemaal – niets. Kop koffie, Bijbelgedeelte lezen, muziek luisteren en het ochtendlicht waarnemen. Daarna kan ik er tegenaan. Om die reden spreek ik nooit wat af voor half tien. De tijd is voor mij. In het weekend lukt dat niet, maar doordeweeks geniet ik er daarom des te meer van!
En een goed ontbijt is ook belangrijk. En wat dan een goed ontbijt inhoudt is heel persoonlijk. Ik eet meestal pas rond half tien, want eerder word ik er wat onpasselijk van. Maar als ik dan ga eten, maak ik een lekkere smoothie of neem ik een plak amandelmeelbrood. Voedzaam en vullend.
2. Elimineer Afleidingen
Er zijn tegenwoordig zoveel dingen die onze aandacht trekken dat het niet verwonderlijk is dat we een hele middag verder zijn zonder te weten wat we nou eigenlijk gedaan hebben (bedankt, Pinterest!). Facebook, Twitter, e-mail, televisie en telefoon leiden ons af van wat we die dag willen doen. Even doorpakken is er niet bij als je om de 3 minuten een update van Facebook wilt meepikken! En er zijn momenten dat dat helemaal niet erg is, maar het geeft geen rust.
Op aanraden van Simon ben ik begonnen met het op vaste momenten in de dag checken van e-mail en Facebook. Dit lukt mij niet altijd, maar op de dagen dat het wel lukt, merk ik dat ik meer gedaan heb en met meer aandacht mijn werk heb gedaan. Gevolg: meer rust en meer voldoening.
Door op vaste momenten gedurende de dag dingen als e-mails, telefoontjes en sociale media af te handelen, houd ik grotere blokken tijd over waarin ik meer kan doen. Schrijfwerk, administratie, huishouden en keukenactiviteiten krijgen zo meer aandacht en kan ik dan beter organiseren.
3. Routine
Routine is mijn nieuwe beste vriend. Gedurende de week pak ik bepaalde dingen aan die op dat moment het beste uitkomen of alleen op dat moment gedaan kunnen worden. Ik worstelde heel erg met routine, want ik had het nodig maar kreeg het niet voor elkaar, toen de kinderen nog klein waren en niet naar school of peuterspeelzaal gingen. Ik dacht altijd dat ik een soort ‘go with the flow’ persoon was, maar niets bleek minder waar toen ik moeder werd. Slaapgebrek, het wiel uitvinden, het opvoeden van twee kleintjes en een krap budget bleken funest voor mijn mentale rust.
Gelukkig is dat nu al een tijd heel anders. Ik keek werkelijk uit naar het moment dat Marjanne elke dag naar school zou gaan. Met mijn werk heb ik dan ook heel bewust naar dat moment toegewerkt. De vrije uren gedurende de dag waren mij meer dan welkom.
Begrijp me niet verkeerd, ik geniet volop van mijn kinderen en mis ze ook heel erg aan het einde van de schooldag, maar ik merk dat door de opgelegde routine van het naar school gaan, ik meer rust en regelmaat heb. Reinheid laat ik maar voor wat het is 😉
Nu ik weet hoeveel ik tijd ik per dag heb, plan ik dat heel bewust in. ’s Maandags is e-mail bijwerken, administratie bijwerken, eventuele lezingen voorbereiden en overblijf op school. ’s Avonds gaat Simon naar zijn training en werk ik was weg en bak een brood voor de week. Dinsdag is mijn echt werkdag met schrijfwerk en lezingen overdag of in de avond. Woensdag ruim ik meestal grondig op, schrijf ik wat meer artikelen en afhankelijk van of de kinderen bij een ander spelen spendeer ik de middag in de keuken of schrijf ik nog wat meer. Donderdag is klusjesdag met een bezoek aan de markt, overblijf op school, opruimen en bestellingen aannemen en versturen. Vrijdag ga ik meestal op zoek naar sociaal vertier. Zaterdag werk ik af en toe, maar meestal pakken we samen de grote klussen in en om het huis aan. Zondag is rustdag.
Ik plan dan ook nooit per dag, maar altijd per week. Ik kan niet garanderen dat ik klus X op maandag af kan maken, maar dinsdag heb ik wel tijd als ik niet buiten de deur werk. Door naar de hele week te kijken in plaats van per dag te inventariseren, maak ik ruimte in mijn hoofd voor andere zaken omdat ik gewoon weet op welke dagen ik welke dingen kan doen.
4. Voeding
Een inkoppertje, maar dit alles valt hopeloos in het water als ik niet goed voor mezelf zorg en dingen eet die alleen maar energie kosten in plaats van opleveren. Natuurlijk is het wel eens prettig om in plaats van een smoothie gewoon een boterham mee te eten met de kinderen op school. Maar als ik dat te vaak doe, krijg ik last van maagzuur en een duf gevoel in mijn hoofd en lijf. Niet echt handig!
Om die reden vermijd ik dus suiker, geraffineerde koolhydraten en sterk bewerkte producten zoveel mogelijk. Door te letten op wat ik in mijn lichaam stop en welk effect het op mijn humeur en energiepeil heeft. Ik word onrustig en geïrriteerd en loop achter mijzelf aan. Niet bevorderlijk voor mijn broodnodige rust en regelmaat!
Al verschillende keren heb ik op mijn blog genoemd dat ik een stresskip ben en dat is ook echt zo. Maar ik kan het in goede banen leiden als ik maar goed voor mijzelf zorg. Door die voedingsmiddelen te eten die mijn cortisolspiegel een beetje reguleren en mijn bloedsuikerspiegel mooi gelijkmatig houden, voel ik me een stuk beter en lekkerder. En daar heeft iedereen wat aan!
5. Magnesium
Magnesium suppletie helpt mij ook heel erg bij het perspectief houden van alles. Het helpt me ontspannen waardoor ik me beter kan concentreren en overzicht kan houden. Ik weet gewoon dat als ik om vijf uur ’s middags gigantisch in de stress schiet omdat ik met het eten bezig ben, de kinderen vanalles willen, de kamer een bende is en mijn man thuiskomt en aandacht wil, ik om drie uur een magnesium in had moeten nemen met een kop lekkere thee. Dat helpt mij gewoon erg goed.
6. Blijf eerlijk
Hoewel dit de dingen zijn waar ik veel aan heb in drukke periodes maar ook in het algemeen, weet ik dat er altijd mindere en zelfs ronduit slechte dagen zullen zijn. Ik schrijf die dagen dan maar af en probeer de volgende dag er iets beters van te maken. Maar ik weet ook dat veel van die momenten ikzelf in de hand heb en dat niemand anders verantwoordelijk is voor mijn humeur en energie, dan alleen ik. Afreageren op een ander is makkelijk, er zelf wat aan doe kost gewoon tijd en moeite. Maar ik heb het er graag voor over. Ik wil rust in de tent!
Wat doe jij om tot rust te komen in het grotere plaatje? Ben jij een routine-persoon of wordt je daar juist gestrest van? Waarom is dat denk je? Deel het hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
12 reacties
Hoi Heleen,
wat een heerlijke blog weer. Goede tips! Dankje.
Roos, Tilburg
Ik ben van beroep kraamverzorgende. Wat mij helpt is om de huishoudelijke taken zoveel mogelijk in de ochtend te doen. Wanneer ik dan thuis ben doe ik precies het zelfde door de routine van mijn werk. Helaas werkt dat niet altijd goed uit. Wel voor mezelf maar niet voor mijn man die huisman is. We hopen dat hij in september het stokje kan overnemen van mij zodat ik me dan over de kinderen en huishouding kan ontfermen. Ik ga dan eerst een sabbatsjaar houden en ga geen verplichtingen aan die ik niet wil. Ik denk dat ik dan de balans ga zoeken tussen bidden en werken.
Wat heerlijk herkenbaar om te lezen! Ik ben ook zo’n stresskip en ik heb echt wat aan die tips van jou! Vooral sinds ik met gezond en eerlijk eten bezig ben loopt mijn hoofd vaak over met alles wat ik nog ‘moet’ doen, terwijl ik het ook echt graag wil doen!
Misschien moet ik ook maar eens magnesium proberen.
Alhoewel ze bij mijn opleiding tot natuurvoedingsdeskundige bij hoog en laag volhouden dat voedingssuplementen toch echt niet bij natuurvoeding horen…
He Anne,
Waar doe jij de opleiding tot natuurvoedingsdeskundige? Ik ben zelf aan het rondkijken op dat gebied. Dus ben een beetje nieuwsgierig, waar jij dat doet en hoe het bevalt :-)..
Ik doe de opleiding bij Sonnevelt opleidingen. Ben nog maar net begonnen maar tot nu toe bevalt het heel goed!
Dank voor je antwoord! Die heb ik ook bekeken :-). Ik werp momenteel een onderzoekende blik op de opleiding natuurvoedingskundige aan de Kraaybeekerhof Academie. Groet, Carin.
Lijstjes maken is voor mij heel belangrijk om mijn gedachten te laten stoppen met malen. Maar verder kan ik de rust redelijk goed houden, het heeft maar weinig zin om te stressen als er nog niks foutloopt, denk ik dan maar.
ik doe het huishouden zoveel mogelijk via de methode van fly lady (fly=finally loving yourself) en dat houdt het overzichtelijk voor me
mooie om te onthouden, die ‘fly lady’!
groeten Roos, Tilburg
Voor mij is wandelen met de hond een rust moment. Toen ik nog werkte,deed ik dat altijd voor ik de deur uitging.En meteen als ik thuis kwam,ook om af te reageren. En nog is het iets waar ik van geniet in mijn nu rustige leven.
Voor mij is het nog steeds een struggle om een routine te vinden. Ik denk soms dat ik geen routine mens ben, maar van go with the flow word ik ook heel onrustig en dan met name in mijn hoofd. Je stuk is weer een welkome aanvullig op waar ik nu mee bezig ben, beter gezegd worstel ;-). Dank je!
Fijne dag, Mariska
Ik heb globaal een schema voor het huishouden, of dat lukt is afhankelijk van mijn energie (ik heb ME). Verder heb ik een redelijk strakke dagindeling waarbij ik bepaalde dingen op vaste tijden doe, dat geeft mij veel rust.
Ik mediteer 1 tot 2 keer per dag en zo houd ik de stress onder controle, dat is mijn magnesiumpil 😉