Ontbijtrecepten Dag 5 – Kaneel-Rozijnen Amandelmeelbrood

Ontbijtrecepten Dag 5 - Kaneel-Rozijnen Amandelmeelbrood

Deze week zal ik elke werkdag samen met Biologische Toko een nieuw ontbijtrecept publiceren dat niet alleen erg lekker is, maar ook prima snel of van te voren klaar te maken zodat je niet lang in de keuken hoeft te staan op een moment dat je eigenlijk zo snel mogelijk de deur uit wil (of anderen de deur uit wil werken). Ik hoop dat jullie hier veel plezier van zullen hebben! Vandaag staat er op het recept: Kaneel-Rozijnen Amandelmeelbrood

Het is Valentijnsdag vandaag! Niet dat ik meedoe aan de commerciële gekkigheid, maar het is natuurlijk wel leuk om vandaag je lief eens extra te verwennen 😉 Als je nu denkt: “Daar heb ik Valentijnsdag niet voor nodig”, snap ik je ook helemaal. Hoe dan ook, dit brood is iets bijzonders, dus misschien, heel misschien is het een goed recept als je een keer ontbijt op bed wilt serveren.

Kaneel-Rozijnen Amandelmeelbrood
14 plakjes

250 gram amandelmeel
2 el kaneel
1 tl bicarbonaat
1/2 tl zeezout
Rasp van 1 sinaasappel
2 eieren
150 ml karnemelk (of een ander melk naar voorkeur met 1 el citroensap toegevoegd)
1 el vanille extract
Een handvol lekkere rozijnen
Amandelschaafsel (optioneel)

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch).
  2. Neem een ruime kom en doe hier de droge ingredienten in. Roer even door.
  3. Kluts in een mengkom de eieren met de karnemelk en vanille even door elkaar.
  4. Schenk dit bij het amandelmeel en roer goed door.
  5. Roer nu voorzichtig de rozijnen door het beslag.
  6. Schenk het beslag in een broodblik van 15 x 25 cm.
  7. Bak het brood in 30 minuten gaar.
  8. Laat nog 30 minuten afkoelen en haal het brood uit de vorm.
  9. Serveer met roomboter, lekkere jam, notenpasta of gewoon zo.
Tip: Bewaar dit brood in de koelkast in een luchtdichte doos. Je kan er ook plakjes van snijden en die apart invriezen.
Tip 2: Als het brood wat droog wordt, kun je er heerlijke wentelteefjes van maken!

27 reacties

  1. ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de brunch of bij een ochtent ontbijt

  2. Hoi Heleen

    Zojuist jouw amandel rozijnen kaneelbroodje gebakken maar die is veel lichter als de jouwe hoe zou dat kunnen?
    Die van jou lijkt ook luchtiger maar dit zou kunnen komen omdat ik hem in een 18 cm ronde bakvorm had dus hij was vrij plat plus dat ik maar 200 gr amandelmeel heb gebruikt…
    Smaak was goed alleen denk dat ik de volgende keer er een banaantje bij door doe zou ook wel kunnen toch?

    Vriendelijke groeten,
    Alma

  3. Machteld schreef:

    Lijkt me lekker zeg! Zou je ook Havermelk (met citroen) kunnen gebruiken ipv karnemelk??!

  4. Sandra schreef:

    Wat een heerlijk recept!
    2 vraagjes…
    Kun je ipv bicarbonaat ook backingsoda gebruiken!?
    En ipv karnemelk yoghurt!?
    Bedankt alvast…ga het zeker maken!!!
    Fijn weekend

  5. Bianca schreef:

    Hmmmm, wat is dit een heerlijk broodje! Ik had maar 150 gram amandelmeel en heb daarom de rest aangevuld met speltbloem. Ook heel lekker geworden!

    Bedankt voor he recept!

    Lieve groet

    1. Wat leuk Bianca, dat het zo goed is bevallen en ook goed om te horen dat het met deels speltbloem ook prima lukt!

  6. Esther schreef:

    Oh oh oh oh wat is dit lekker, veel zachter en luchtiger dan ik verwacht had echt supermmmmmmm heb er nog een hand gehakte noten aan toegevoegd.

    Helemaal niet handig, veel te lekker! 😉

  7. Sissy Traa schreef:

    Hoi Heleen, ik heb het net gemaakt. Het is echt mijn lekkerste broodje tot nu toe! Bedankt voor het recept.

  8. Afieke van der Zande schreef:

    Hoi Heleen, bedank voor dit recept! Ik heb ‘m gisteren gemaakt. Qua smaak vind ik hem heel lekker, maar van binnen is ie totaal niet gaar. Opnieuw de oven in en extra lang bakken hielp helaas niet. Ik heb volgens mij precies je instructies opgevolgd… Heb jij misschien een idee wat er mis gegaan kan zijn?

  9. Anonymous schreef:

    Heerlijk, hij is hier al bijna op, ik had geen sinaasappel dus heb die weg gelaten maar toch erg lekker.
    Bedankt.
    Groetjes Wietske

  10. Zou het amandelmeel vervangen kunnen worden door speltmeel?

  11. Gerdien schreef:

    Fijn recept, bedankt! Ik ga ‘m nu maken in mijn hart-bakvorm! Mijn lief loves kaneel! En ik ook…

  12. Hoi Judith,

    Ik zou hier geen boekweitmeel voor gebruiken, dan wordt het inderdaad niet lekker. En wat je kan doen is op beslist.nl ‘amandelmeel’ invullen en dan de prijs per kilo vergelijken. Ik denk dat je daar dan wel een goeie deal kan vinden. Succes!

    Groetjes
    Heleen

  13. hoi heleen,

    kan ik hier ook boekweitmeel voor gebruiken? of is dat te bitter? ik mag nl. geen havermeel meer dat deed ik eerst maar nu moet ik compleet glutenvrij gaan… ik had amandelmeel dat heel grof was maar kun jij me een beetje een site geven die wat goedkoper zijn in amandelmeel? want ik vind het als het gewone fijne mee is heerlijk! groetjes judith

    1. Judy Dellebarre schreef:

      Provena havermeel is glutenvrij en draagt het glutenvrij logo.

    2. Jumbo verkoopt ook boekweitmeel in het glutenvrije schap. Ik gebruik het graag. Amandelmeel dat 100 procent glutenvrij is, is moeilijk te vinden.

    3. Je zou ook de helft boekweitmeel en de helft kleefrijstmeel kunnen nemen dan wordt het lekkerder. Kleefrijstmeel is natuurlijk wel een geraffineerd product maar als je geen gluten verdraagt moet je soms schipperen. Ziek worden/blijven van gluten is een nog slechtere optie.
      Ik heb nog geen gecertificeerd glutenvrij amandelmeel kunnen vinden.

    4. Nelleke schreef:

      Bij gekruid.nl kun je ook redelijk goedkoop je amandelmeel bestellen. Het is eigenlijk amandelbloem, want het wordt gemaakt van witte amandelen, maar bij mij werkt het erg goed.

    5. Anonymous schreef:

      Noten kopen en zelf malen in een elektrische koffiemolen werkt ook heel goed. Ik doe het zelf vaak met walnoten.
      Olga

    6. Amandelmeel van Gekruid.nl is af te raden als je echt glutenvrij moet eten. Ze geven geen garantie af dat het glutenvrij is. Het kan gemakkelijk besmet zijn geraakt. Voor ‘gewone’. Mensen geen enkel probleem, helaas wel als je alle gluten moet vermijden.

      1. zelf amandelen malen en dan heb je zuivere amandelmeel…..

        1. Dat doe ik inderdaad ook altijd Klara, al krijg ik het nooit zo fijn met de keukenmachine als echt meel. Jij wel?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »