Zoals ik beloofd heb in mijn blogpost van vorige week met de courgette recepten verzameling, zal ik je nu uitleggen hoe je courgettes kunt bewaren om er ook in de winter profijt van te hebben. Vorig jaar had ik er zoveel van de tuin, dat ik nu zelfs nog gedroogde courgette in mijn voorraadkast heb staan en ik kan je vertellen, ik gebruik het vaak!
Wat je nodig hebt
Als enige ingrediënt heb je natuurlijk een flinke voorraad courgettes nodig. Ik neem altijd de grootste van de tuin om te drogen, de kleintjes zijn het lekkerst om gewoon vers te verwerken. Als ze heel groot zijn, zit er wel beduidend meer vocht in en duurt het een stuk langer eer ze droog zullen zijn.
Verder heb je nodig:
- Een keukenmachine of goede rasp of mandoline en met de (super) Spirali werkt het vast ook!
- Een droogoven (dehydrator)
- Een scherp mes en een snijplank zijn ook onmisbaar!
Help, ik heb geen Droogoven!
Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar voor mij is mijn droogoven bijna onmisbaar, zeker met mijn tuin en de zeer beperkte ruimte in huis en in de vriezers die ik heb. Ik vond het de investering meer dan waard, want hoewel het eventueel ook mogelijk is om dit soort dingen in ene oven te drogen, dit is zoveel praktischer en het kost veel minder elektriciteit, want je kunt in een droogoven veel meer tegelijk drogen!
Mijn oven is trouwens totaal ongeschikt, want die is maar klein, er kunnen maar twee lagen in en hij doet het niet met de deur open, dus het vocht kan er niet uit. Bovendien zou ik ieder uur de knop moeten verzetten, want na een uur stopt hij ermee… Erg onpraktisch dus.
Als je een gasoven hebt, kan het helaas ook al niet, want die worden te heet op de laagste stand.
Behalve courgette, droog ik natuurlijk nog veel meer in mijn droogoven. Voorbeelden daarvan zijn:
- Geweekte noten en zaden
- Gekiemde granen en pitten, zoals zonnebloempitten
- Geweekte haver voor muesli
- Fruit, zoals pruimen en appel van de tuin
- Fruit leather (kort gezegd is dat een lap gedroogd vruchtenmoes)
- Kruiden
- Andere gedroogde groenten, zoals boerenkool, boontjes, bieten etc.
- Jerky en biltong (gedroogd vlees)
Je kunt je dus wel voorstellen dat mijne regelmatig staat te ‘loeien’ en ondertussen kan ik gewoon mijn oven ook nog blijven gebruiken, ook wel erg handig!
Zelf heb ik gekozen voor een lekkere grote, zodat ik veel tegelijk kan drogen. Er zijn ook ronde, kleinere droogovens, maar die vind ik niet erg praktisch en te klein.
Ik heb een Excalibur met 9 trays, als ik nu een nieuwe zou moeten uitkiezen, werd het waarschijnlijk de Sedona, omdat die een vaste deur heeft en de knoppen voorop in plaats van bovenop.
Hoe ga je te Werk?
Hoewel het een heel simpel klusje is, moet je er toch wat tijd aan besteden. Het is namelijk est even een werkje om je courgettes allemaal geraspt te krijgen, zeker als je met de hand moet raspen of wanneer je maar een klein keukenmachientje bezit, zoals ik.
Maar geloof me, het is de moeite waard, want straks over een paar maanden zul je blij zijn dat je zo uit je voorraadkasten wat gezonde groenten kunt toveren die je ook nog eens in allerlei gerechten kunt verstoppen. Daarover straks meer.
Werkwijze
- Was de courgettes, snijd de kontjes eraf en snijdt hele grote en dikke courgettes in de lengte twee keer door, zodat je de pitten makkelijk kunt verwijderen. Rasp of schaaf de courgettes in sliertjes of plakken of draai er mooie krullen van met de Spirali. Zelf neem ik altijd de grove rasp van mijn keukenmachine, maar het is om het even.
- Verspreid vervolgens de geraspte courgette uit over de de trays van je droogoven of over de bakplaten van je oven. Ik raad je aan geen andere dingen tegelijkertijd in de droogoven te drogen, in ieder geval niet ónder de courgettes, omdat er in het begin nogal veel vocht uit kan lopen dat dan op je andere etenswaren kan druipen en de smaak kan beïnvloeden.
- Zet de droogoven op zo’n 45 graden C en laat de courgettes door en door droog worden, dit duurt afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de courgettes tussen de 12 en 24 uur.
- Als ze goed droog zijn, verpak ze dan zo luchtdicht mogelijk, ideaal is vacuüm, maar als je die mogelijkheid niet hebt, voldoet een pot met deksel ook prima. Zelf doe ik ze altijd in de grote lege glazen potten van de kokosolie en zet ze op een donker plekje in mijn trapkast, de koelste plek in huis. Een kelder zou natuurlijk helemaal super zijn!
Waarom ik zo Enthousiast ben over Gedroogde Courgettes
- Je hebt altijd beetjes courgette bij de hand om in allerlei gerechten te kunnen verstoppen (straks meer daarover). Ook in de winter!
- Super makkelijk in gebruik, vaak is het niet eens nodig om de courgette eerst te wellen!
- Je hoeft het niet eerst te ontdooien om de benodigde hoeveelheid uit je voorraad te kunnen pakken (of met een ijspik aan de gang te gaan), want je zult zien dat net als je een kleine portie nodig hebt, je porties in de vriezer te groot zijn.
- Het bewaren van gedroogde courgette kost je geen ruimte in de vriezer die je dan weer voor andere dingen kunt gebruiken.
- Je hebt maar heel weinig ruimte nodig voor heel veel courgette!
Hoe Gebruik je je Gedroogde Courgette
Mijn favoriete manier om de gedroogde courgette te gebruiken is’s morgens in pannenkoekjes. Hebben we meteen ’s morgens een portie groenten binnen en de kinderen hebben er niet eens erg in. En dat is het mooie van deze gedroogde courgette, je kunt ‘m prima verstoppen in van alles en nog wat:
- Verwerk enkele handjes vol in je pastasaus, vooral tomatensaus is hier uitermate geschikt voor.
- Roer een handje gewelde courgette door de gehakt waar je later gehaktballen of hamburgers van maakt.
- In andere gerechten met gehakt, kun je vrijwel altijd ook wat courgette verwerken, denk bijvoorbeeld aan gehakt brood, of met gehakt gevulde paprika’s, koolrolletjes etc.
- Verwerk enkele handjes door stoofschotels en chili’s en curry’s.
- Doe een paar lepels in je (groene) smoothie.
- Gebruik het in zowel hartige, als zoete pannenkoeken.
- En ook in muffins en cakes, zowel zoet als hartig, zal het niet misstaan!
Een paar tips voor gebruik
In de meeste gevallen zal het verstoppen beter lukken, als je de courgette eerst even weekt in wat warm water. Eigenlijk net zoals je gedroogde pruimen welt. Enkele minuten is veelal voldoende.
Het kan ook helpen de courgette nog wat fijner te verkruimelen door het in je handen fijn te wrijven.
Kook je de courgette mee in een stoofschotel of spaghettisaus, dan is dit wellen niet nodig, ze nemen tijdens het proces voldoende vocht op.
Wat doe jij met jouw groentenoverschotten van de tuin, als je die al hebt natuurlijk, die tuin? Misschien heb je nog een andere tip om je gedroogde courgette te gebruiken?
Vertel het in de reacties hieronder om zoveel mogelijk tips voor iedereen bij elkaar te krijgen!
S W zegt
Weet iemand wat er nog van de vitamines overblijft als je courgette droogt?
Patricia zegt
Ik heb al diverse potten gedroogde courgetteschijfjes staan. Wat ook erg lekker is, is zoetzuur te maken van courgette
Goossens zegt
Hoe komt het dat ik de gedroogde courgetti niet gemakkelijk van de roosters van de droogoven afkrijg?
Saskia zegt
Je kunt er beter een vel bakpapier onder leggen, daar gaat het makkelijk vanaf. Dat geldt eigenlijk voor alles wat klein opdroogt en zich anders aan je rekjes vast hecht.
Marian zegt
De courgette in plakken snijden en drogen. In afgesloten pot bewaren en gebruiken als lasagnebladen.
Heleen Quantrill zegt
Droog jij ze in een voedseldroger of op een andere manier?
Groetjes
Heleen
Gracy goossens zegt
In een droogoven
Lieve zegt
hallo, heb je ook ergens een goed receptje voor biltong in de voedseldroger? groetjes Lieve
Elisabeth zegt
Hoi Iris,
Een paar dagen geleden heb ik ook een vraag geplaatst op je andere blog geloof ik, maar nog geen antwoord ontvangen. Misschien is er iets mis gegaan, daarom nogmaals mijn vraag. Ik heb ook veel courgettes over op dit moment en ben begonnen met fermenteren. Ik doe het volgens het recept van Christian Verwey: 50 gram zout op een liter water. Maar de plakjes smaken nu zo zout…. Heb je tips? Hoeveel zout gebruik jij precies? Ik las ergens ‘een eetlepel zout’. Is dat bij jou minder dan 50 gram?
Groetjes Elisabeth
Iris Maier zegt
Daar moet iets mis zijn gegaan, ik heb je berichtje niet gezien. Ik gebruik inderdaad altijd een eetlepel grof Keltisch zeezout op een liter water, dat is echt wel minder dan 50 gr.
Heb het even voor je opgezocht, maar dat is 15 gr… scheelt nogal!
Elisabeth zegt
… en dan gaat het niet schimmelen/rotten? Dus 50 gram is misschien wel heel veel…
Smaken jouw gefermenteerde courgettes niet zout?
groetjes Elisabeth
Iris Maier zegt
Niet overdreven zout, gewoon een beetje zoutig en nee, het gaat niet rotten. Wat wel gauw gebeurt is dat ze snotterig worden, dat is niet rot, maar ook niet lekker. Je moet ze echt kort fermenteren, kontjes eraf snijden, met iets van tannine erbij, zoals een eikenblad of druivenblad en koud wegzetten en niet te lang willen bewaren. Eventueel kun je er ook azijn bij doen, dan worden ze wel een stuk zuurder natuurlijk, maar blijven ze langer stevig, heb ik wel eens ergens gelezen. Zelf nog niet geprobeerd. Dat zou je dus moeten uitproberen.
Elisabeth zegt
Ja, ik heb ze inderdaad met een frambozenblad en wat rozijntjes voor de tannine weggezet. En snotterig werden ze dus niet. Super leuk dat het werkt!
Iris Maier zegt
Leuk om te horen, geniet ervan!