Peer en Chocolade Cake – Glutenvrij

peer en chocolade cake

Heerlijk vakantie! Ontspannen de dag door komen en mijn tijd ook daadwerkelijk MIJN tijd laten zijn. De kids redden zich wel. Tussen vriendjes op bezoek, een keer naar de bios, lekker zwemmen en ook gewoon hangen, vermaken die zich prima (heerlijk van die introverte kinderen!) 🙂

Ontspannen Vakantie

Hoewel mijn agenda er voor deze week redelijk relaxt uitziet, ben ik evengoed elke ochtend om half acht wakker, een resultaat van 9 jaar op hetzelfde tijdstip de wekker horen. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat het pas sinds een jaar of twee ook echt routine is geworden en ik ook in het weekend niet meer hoef uit te slapen. Ik neem goeie slaap serieus en daar profiteer ik van.

Verder ziet mijn ochtend in vakanties er eigenlijk altijd hetzelfde uit: Eerst rustig koffiedrinken met manlief, als die de deur uit is maak ik een ontbijt voor mezelf en lees ik de Bijbel. Vervolgens kids wakker maken en hun in beweging krijgen als die tegen die tijd nog niet beneden zijn. Een keertje uitslapen is lekker, maar in principe ben ik om negen uur boven om de boel daar aan kant te maken en dan moeten de ramen open, bedden opengeslagen en wat er nog slaapt wakker worden. Ja, hardvochtige moeder, ik 😉

Peer en Chocolade cake

Hoe dan ook, wanneer ik mijn routine voor de rest van de ochtend heb afgewerkt en de kinderen hun klussen hebben gedaan, gaan we elk ons weegs. En dan duik ik graag de keuken in. Wat heb ik in de koelkast, wat moet op, moet ik naar de winkel, wat kan ik verwerken tot iets lekkers? En die laatste vraag leidde tot deze glutenvrije peer en chocolade cake. Ik had peren liggen die eigenlijk op moesten, maar verwerken tot smoothie vind ik jammer. De perensmaak verdwijnt dan in de overheersende smaak van bijvoorbeeld kokos of banaan. Lekkerder is een cake en helemaal lekker is een chocoladecake!

Voor deze cake koos ik voor amandelmeel omdat dit meel de eigenschap heeft smaken erg goed op te nemen en langer smeuïg te blijven. Deze cake is de volgende dag nog lekkerder en blijft in de koelkast tot wel een week goed. Wel luchtdicht afsluiten, anders neemt het de geuren uit de koelkast over.

peer en chocolade cake

Peer en Chocolade Cake - Glutenvrij

Maak deze overheerlijke en glutenvrije peer en chocoladecake als een uurtje vrij bent. Heerlijk als luxe dessert of voor bij de koffie. Gebruik amandelmeel, dan blijft de cake langer smeuïg.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

  • 100 gram boter plus extra om in te vetten
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 100 gram pure chocola
  • 3 eieren gesplitst
  • 4 rijpe peren
  • 100 gram amandelmeel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm met een doorsnee van 23 cm in en leg een velletje bakpapier op de bodem. Zet apart.
  • Smelt de boter met de chocola in een steelpannetje. Zet apart. Zodra het wat afgekoeld is, doe je de amandelmeer er bij.
  • Kluts de eidooiers met de suiker tot deze stroperig worden. Dit doe je het beste in een keukenmachine, want dit kan wel 5 minuten duren.
  • Schil ondertussen de peren en verwijder de klokhuizen.
  • Kluts de eiwitten stijf in een ruime kom. Schep een paar lepels eiwit in de gesmolten chocolade om het los te maken. Schenk dit vervolgens voorzichtig in de kom met eiwitten. Doe dit aan de zijkant van de kom om zoveel mogelijk lucht vast te houden.
  • Roer voorzichtig door met een pannenlikker of metalen lepel. Doe dit voorzichtig en rustig zodat er zoveel mogelijk lucht in blijft.
  • Roer ook de eidooiers er voorzichtig door.
  • Schenk het beslag in de taartvorm en arrangeer de peren in een mooi patroon in het beslag.
  • Zet het geheel in de oven en bak in 45 - 60 minuten gaar.
  • Laat volledig afkoelen in de vorm voordat je de taart er uit haalt.
  • Serveer de taart met een scheutje (kokos-) room!

Notities

Heb je geen keukenmachine? Meng de eidooiers en het suiker dan au-bain-Marie. De hitte versnelt het proces namelijk. 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »