Prebiotisch Ontbijt: Glutenvrije Muesli met Frambozen, Kokos en Yoghurt

Begin je dag goed met een prebiotisch ontbijt op basis van glutenvrije muesli, kokos en yoghurt.

Je leest veel over probiotica en de gezondheidsvoordelen voor je darmen. Probiotica in bijvoorbeeld (zelfgemaakte) yoghurt, kombucha, kefir en andere probiotische voedingsmiddelen zorgen voor een gezonde darmflora wat weer goed is voor een algehele gezondheid.

Prebiotica & Probiotica

Maar om die probiotica goed ‘aan te laten slaan’ hebben ze een voedingsbodem nodig. En dat zijn PREbiotica. Ik heb hier al eerder over geschreven, dus ik zal er nu niet te diep op in gaan. Prebiotica vind je in bepaalde wateroplosbare vezels die je darmen niet verteren en zodoende dienen als voedingsbodem voor probiotica die je eet of als supplement neemt.

Een evenwichtige voeding bestaat dus ook uit het toevoegen van die voedingsmiddelen die als prebiotica dienen. Denk hierbij aan prei, knoflook en knolgewassen. Maar ook havermout en lijnzaad zijn prima bronnen van prebiotische vezels. Ik ben zelf erg gek op een zoet begin van de dag (natuurlijk zoet, welteverstaan) en nu dat het weer opwarmt, is een variant op de overnight oats weer terug van weggeweest.

Prebiotisch Ontbijt – De basis

Je kunt zelf eindeloos variëren met dit recept, afhankelijk van wat je in huis hebt. Maar om dit ontbijtje prebiotisch te maken, is het dus goed om te kiezen voor haver- of boekweitvlokken, een schepje lijnzaad en banaan. De kokos zorgt voor extra vezels in het algemeen en de yoghurt zorgt dat de muesli lekker zacht wordt en kan probiotisch zijn als je hem zelfgemaakt hebt.

Liever lactosevrij en tóch probiotische yoghurt? Maak hem zelf! Lees hier hoe je dat doet.

Lees hier hoe gezond frambozen nou eigenlijk zijn!

Prebiotische Muesli met Frambozen, Kokos en Yoghurt

Een heerlijke glutenvrije muesli die ook nog eens dient als voedingsbodem voor je darmfora. Win-win!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Rusttijd 30 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 30 gram havervlokken of boekweitvlokken
  • 150 ml probiotische yoghurt
  • 1 el lijnzaad
  • ½ banaan
  • 1 el kokosrasp
  • handje frambozen
  • honing optioneel

Instructies
 

  • Prak de banaan en voeg de overige ingrediënten behalve de frambozen toe in een kom en roer goed door.
  • Laat minstens een half uur staan om te weken. Dit hoeft niet per sé in de koelkast als je het daarna direct opeet. Zet het wel in de koelkast als je dit de avond ervoor klaarmaakt.
  • Serveer met wat extra yoghurt (of kokosroom!) en verse frambozen voor die natuurlijk zoete smaak. Toch niet zoet genoeg? Een beetje honing maakt het dan af.

Notities

Zelf yoghurt maken zorgt er voor dat je in de hand hebt hoe de yoghurt gemaakt wordt. In plaats van aangezuurde yoghurt, fermenteer je de melk bijvoorbeeld met behulp van een probiotica supplement, zodat de yoghurt dus probiotisch wordt. 
Zelf yoghurt maken
Zelf kokosyoghurt maken

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »