Je kent wellicht het boek ‘OERsterk: Gezond, fit en slank volgens de natuur’ van Richard de Leth, een heuse bestseller over de invloed van zowel de psyche, beweging, ontspanning en voeding op onze gezondheid.
Richard vraagt zich af waarom al die moderne ziektes vroeger niet voorkwamen, waarom de huisarts geen broccoli voorschrijft en of we lijdzaam moeten afwachten tot we iets gaan mankeren of zouden we er misschien voor kunnen zorgen dat we niet ziek worden?
Bij het boek OERsterk kwam later een kookboek uit: OERsterk Koken. Een boek met heerlijke recepten, maar het liet qua uiterlijk (fotografie) nogal wat te wensen over en dat was jammer.
Gelukkig heeft hij dat helemaal goed gemaakt met zijn nieuwe en tweede kookboek: OERsterk Eten! Wat een verbetering!
Als het om voeding gaat, gelooft Richard de Leth erin dat oervoeding, ook wel paleo genoemd de beste oplossing is. Kortweg wil dat zeggen: geen granen, peulvruchten, zuivel, aardappelen, suiker (m.u.v. honing en fruit) en veel van de plantaardige oliën.
Geen Zoogdierenvlees
Hij geeft er echter nog een andere draai aan en die is voor mij nieuw. In tegenstelling tot veel andere paleo mensen, is hij geen voorstander van het vlees van zoogdieren. Daarover zegt hij het volgende:
Nieuwe inzichten in de antropologie laten zien dat de mens evolutionair weing (zoogdieren)vlees heeft gegeten. We zijn als mens geen jagers geweest, maar vooral vissers, insecteneters en verzamelaars. Er hebben vooral insecten, vissen en zeegroenten op ons menu gestaan, met af en toe een stuk rood vlees. Zoogdierenvlees kan daarnaast een transportmedium (paard van Troje) van ziektekiemen uit zoogdieren zijn. Deze bacteriën en virussen in zoogdierenvlees zijn vrienden van deze zoogdieren, maar niet van de mens.
Interessante stellingname die ik voor wat het eerste argument 1 keer eerder ben tegengekomen. Zelf had ik altijd het idee dat het vooral uitmaakte waar je vanaf stamt, waar leefden jouw verre voorouders, was dat in kustgebieden, dan zou ook jij meer een schaal- en schelpdier- en vistype zijn. Leefden ze meer landinwaarts, dan zou het meer zoogdieren hebben kunnen zijn.
Het tweede argument kende ik nog helemaal niet en vind ik ook zeer interessant om me eens verder in te verdiepen. Wel typisch vind ik het, dat ik dat argument nooit elders eerder ben tegengekomen., maar ja, het moet eens de eerste keer zijn, niet waar?
Ook voor Vegetariërs!
De nadruk van het boek ligt op groenten en kruiden en ook zeegroenten komen volop aanbod. Gevogelte, vis en insecten hebben een bijrol en kunnen vaak naar eigen inzicht weggelaten worden. Daarom is dit boek ook uitstekend te gebruiken voor vegetariërs.
De Seizoenen als Leidraad
Het boek is opgedeeld in de vier seizoenen, wat ik altijd erg prettig vind, want dat is ook hoe ik mijn gerechten en ingrediënten uitzoek. Zo hoef ik in deze tijd van het jaar alleen het deel over de lente open te slaan om iets lekkers uit te zoeken dat ik zou kunnen maken.
Zo heb ik uit het lente deel onlangs de snelle prei- champignonsoep gemaakt (zie recept onderaan) en de koolrabi salade met bleekselderij. Beide makkelijk en snel om te maken en erg lekker!
In de bijlage vind je ook nog een seizoenskalender, altijd handig om bij de hand te hebben natuurlijk!
Overzichtelijk Ingedeeld
Bij elk gerecht wordt door middel van symbolen verder aangegeven om wat voor soort gerecht het gaat, of welk speciaal ingrediënt zoals zeegroenten of insecten het bevat. Ook staat boven ieder recept de bereidingstijd en oven- of kooktijd aangegeven met een symbool, lekker overzichtelijk!
De 4 Seizoenen
De seizoensgerechten worden vooraf gegaan door een aantal basis dingen, zoals alternatieven voor melk en aardappelen, hoe je goede bouillon maakt, wat sausjes en dips, gerechten met zeegroenten etc.
Feest, Hip, Sexy en (St)oer
Na de seizoenen zijn er nog aparte hoofdstukken met feestelijke en toch gezonde recepten, zoals chips van zeewier, paleo naanbrood zonder ei, maar ook ‘Pure Luxe met speculaascrème’, dat klinkt veelbelovend, vind je niet?
Eetbare Planten, Doe eens Wild!
Een hoofdstuk met de in mijn ogen wat vreemde titel ‘Eetbare Planten’, alsof broccoli geen plant is, om maar wat te noemen… Er wordt wildpluk mee bedoeld en dat is natuurlijk leuk en interessant! ‘Doe eens wild!’
Insecten, Smoothies en OERsterk & Friends
Daarna nog een hoofdstuk met een paar recepten waarin insecten worden verwerkt (Doe eens gewaagd!), een hoofdstuk met smoothie recepten en daarna heeft hij nog 10 bekende en wat minder bekende (paleo) foodies uitgenodigd om ook een favoriet recept te delen: OERsterk & Friends. Leuk om zo kennis te kunnen maken met anderen!
Informatief en leuk om te lezen
Door het boek heen vind je informatieve stukje over zaken die direct met onze voeding en gezondheid te maken hebben. Zo lees je er over het belang van de aarde (de bodem), water, maar ook beweging, mindful eten, intermitting fasting, en kleur bekennen. Gewoon kort, maar krachtig beschreven en prettig om tegen te komen en te lezen, als jet het boek aan het doorbladeren bent.
Ook in de bijlagen vind je nog een aantal informatieve en verhelderende stukken.
Prei- Champignonsoep
Een mooi, overzichtelijk en prettig leesbaar boek. Heerlijk om door te bladeren en hier en daar wat te lezen, maar ook lekker praktisch om uit te koken met heerlijke recepten.
Zelf maakte ik onder andere de snelle prei- champignonsoep en die ging er in als koek hier thuis. Zelfs manlief die niet zo gek is op soep en eerst een kopje weigerde, besloot bij het zien van de soep toch maar een kommetje te wagen en was blij toe dat hij toch had genomen!
De soep heeft iets Chinees door de combinatie van ingrediënten en met die omelet reepjes erin. De volgende keer dat ik ‘m maak zal ik dat een beetje uitbuiten door er ook wat gember aan toe te voegen.
Snelle Prei- Champignongsoep
Ingrediënten
- 2 preien schoongemaakt en in smalle 1/2 ringen gesneden
- 2 uien fijngesnipperd
- de blaadjes van 2 takjes tijm
- 250 gr. champignons schoongeveegd en in plakjes
- restant kippenvlees over van het trekken van bouillon bijvoorbeeld
- 1 1/2 liter kippenbouillon
- 2 eieren
- kokosolie
- Keltisch zeezout en versgemalen peper naar smaak
Instructies
- Zet een pan op het vuur en smelt daarin de kokosolie.
- Voeg ui en tijm toe en fruit de ui tot deze glazig is.
- Doe de champignons erbij en bak de champignons even aan, dat versterkt de smaak ervan.
- Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de prei toe met het kippenvlees en laat het 5 minuten koken, maar houd een deeltje van de prei achter voor garnering, dat geeft een pittige smaak aan de soep.
- Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en doe er wat kokosolie in.
- Klop de eieren los, voeg wat zout en peper toe en bak hier dunne omeletten van.
- Als de omeletten klaar zijn, rol je ze op en snijd ze in dunne reepjes.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Serveer in kommen en garneer met de omelet en de achtergehouden prei.
Dit is een gesponsord artikel in die zin dat ik het boek gekregen heb om uit te proberen. Deze review weerspiegelt mijn eigen persoonlijke mening. Lees de disclaimer.
Zoufy zegt
champignongsoep
Champignon uit WUhaN?
1 x g teveel
Lijkt op een zalig soepje