Ze zijn er weer! Pruimen! Op de markt meteen een kilo meegenomen. Lekker zoet al en zelfs de kinderen aten ze in plaats van hun appel. Toen we geen pruimen meer zien konden, heb ik er een chutney van gemaakt. Ik wilde in eerste instantie een pruim-nectarinejam maken, maar we eten zo weinig brood, dat dat niet besteed is. Wel eten we regelmatig kaas, koud vlees (ook warm vlees natuurlijk…) en ‘roast dinners’. En dan is een chutney erg lekker!
Dit is ongeveer 300 gram |
Dit ging er in:
500 gram pruimen
1 appel
1/2 spaans pepertjes, ontdaan van zaadjes en membraan
150 gram oerzoet (je kan ook agave gebruiken lijkt mij)
100ml azijn
100 gram rozijnen
Alles in een ruime pan gedaan en heel zoetjes aan de kook gebracht. Ruim een uur laten sudderen zonder deksel, regelmatig even omroeren. Op een gegeven moment was alle suiker opgelost en was alle fruit zacht en tot een kleverige massa gereduceerd. Ik heb een lege jampot met kokend heet water schoongemaakt en gedroogd in de oven (15 minuten op 200 graden) om hem te steriliseren. De hete chutney heb ik in de hete pot gelepeld. Deksel er op, op z’n kop neergezet om de lucht er uit te persen. Ik kwam vanavond thuis en het deksel was zo waar ingedeukt van het vacuum.
Het smaakt verrukkelijk zoet, zuur met een licht pittige nasmaak. Heel aangenaam en herfstig!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
[…] goed. Heb je pruimen? Maak dan ook vooral die taart eens! Ook staat er een heeeeel oud recept voor pruimenchutney op de blog. Echt heel oud. Als je wil zien hoe ik in 2010 de eerste artikelen maakte, moet je dat […]