Hebben jullie het recept voor de Rabarber Frangipane plaatcake gezien, vorige week? Ook al gemaakt? Lekker, hè? We hadden een flinke hoeveelheid rabarber dit jaar. Dus ja, dan ga je natuurlijk de keuken in om allerlei lekkere dingen te maken. Maar hoewel cake en smoothies niet verkeerd zijn, is het ook plezierig om gewoon simpele basisrecepten te hebben zoals deze rabarber moes.
Rabarber Moes
Vroeger vond ik rabarber moes verschrikkelijk! Het was zuur, slijmerig en smaakte eigenlijk naar niks anders. Ook Simon had niks op met rabarber. Zal een generatieding zijn, denk ik. Hoe dan ook, rabarber kwam lange tijd gewoon niet voor in onze keuken. Dat is één van de voordelen van volwassen-zijn: als je iets niet wilt (en er niet direct enorme problemen mee op de hals haalt) hoef je het ook niet te doen! De dag dat ik me dat realiseerde staat me nog altijd levendig bij! Wat een uitkomst!
Maar toen hadden we ineens een rabarberplant in de tuin. Net even gevraagd aan manlief hoe wij ooit tot de beslissing zijn gekomen om überhaupt een rabarberplant aan te schaffen, maar ook hij bleef me een antwoord schuldig. Wel wist hij te vertellen dat ik ‘m op die specifieke plek in onze tuin geplant had vanwege de composthoop die we daar hebben. Rabarber houdt van ‘vieze’ grond. Ik heb wel eens gelezen dat rabarber het opmerkelijk goed doet waar gepoept wordt… Ja smakelijk!
En nu is ons rabarberplantje dus uitgegroeid tot een waar fenomeen waar rekening mee gehouden moet worden! Oogsten dus! Ik weet nog wel dat ik achter de combinatie van rabarber met aardbeien kwam. Dat was een eye-opener! Die combi werkt super en trok ook Simon over de streep voor wat betreft het eten van rabarber. Maar sindsdien serveer ik rabarber dus eigenlijk niet meer bij de warme maaltijd, maar meer als ontbijt of dessert.
Kaneel
Hoe dan ook. Het ontbrak mij nog aan een goed recept voor een lekkere moes. En die heb ik gevonden! Het geheim van deze moes? Kaneel! Op een hele pan doe ik twee pijpjes kaneel en die laat ik lekker meekoken. Net als vanille geeft kaneel het idee van een zoete smaak en ik denk dat het daarom zo goed werkt met rabarber.
Uiteraard maakt dit recept veel meer dan dat je in één avond op kan. Vries daarom het overgeblevene in diepvrieszakken of -bakken waarop je datum, inhoud en gewicht schrijft. Zo heb je lang plezier van je werk!
Rabarber Moes
Heleen QuantrillIngrediënten
- 5 flinke stengels rabarber
- 2 pijpjes kaneel
- 50 gram honing
- Water
Instructies
- Was de rabarber en snijd het in stukken.
- Doe alles in de pan met een beetje water, ongeveer 25 ml en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Roer even goed door zodat de rabarber echt moes wordt.
- Serveer direct of laat afkoelen.
Wat doe jij het liefst met rabarber?
6 reacties
Die er tijdens het koken een eetlepel koekkruiden in en als het moes is, voeg ik een beetje vloeibaar zoetstof toe
De kaneelstokjes er uit halen na het koken of na de 20 minuten zachtjes pruttelen?
Kan met kaneelpoeder ook wel vermoed ik?
De kaneelstokjes verwijder je op het eind. Kaneelpoeder kan ook hoor, naar smaak toevoegen 🙂
heerlijk die moes. Soms krijg je van rabarber zo’n apart droog gevoel in je mond/langs je tanden. Daar is die kalk voor bedoeld, om dat teniet te doen. Je kunt in plaats daarvan de rabarber overgieten met kokend water. Dat water weggooien en dan in vers water koken
Hoi Heleen,
heb jij er ook weleens van gehoord dat je er een beetje kalk aan toe moet voegen?
Arianne
Ik maak er ook graag moes van. Maar dan met aardbeien en vanille. Wij eten het graag als dessert