Yay Herfst! De blaadjes verkleuren tot prachtig dramatische kleuren, mist blijft lang hangen in de ochtend (minder leuk voor het verkeer, maar ik geniet er enorm van) en spinnenwebben houden regendruppels vast als kleine diamantjes. Alle seizoenen hebben hun charme, maar herfst heeft bij mij toch wel een speciaal plekje. Deze herfst is voor ons extra bijzonder omdat we 12 1/2 jaar getrouwd zijn halverwege november, Simon z’n verjaardag eens groots willen aanpakken met een late-herfst-barbecue en we over een paar weken lekker weer een weekje op vakantie gaan als gezin. De laatste keer dat we met z’n allen op vakantie gingen werden we één voor één ziek in een huisje zonder wasmachine.
Nooit. Weer. Hoe budgetvriendelijk het vakantiehuisje ook moet zijn, een wasmachine is een must. Dus dat wilden we graag even overnieuw doen, maar dan beter en ik heb er zo’n zin aan!
Pompoenen Uitkiezen
En dan heb ik het nog niet eens over de kleinere, maar ook o zulke leuke dingen die we dit jaar nog gaan doen. Om een voorbeeld te geven: Afgelopen vrijdagmiddag ben ik met de kids bij een boerderij geweest hier in de buurt die pompoenen kweekt en verkoopt. Ik moet me dan altijd inhouden om niet gigantisch veel dramatisch gekleurde en gevormde pompoenen mee te nemen. In ons oude huis kon ik die leuk ter decoratie overal neerleggen, maar in ons nieuwe huis is dat wat lastig. Ik heb me beperkt tot een paar heerlijke eetbare pompoenen en een paar geinig gevormde kalebassen voor in de vensterbank.
Pompoenen blijven erg lang goed, als ze koel en droog bewaard worden. In een kelder of schuur blijven ze met gemak nog een paar maanden goed. Vorst en vocht, daar kunnen ze niet goed tegen. Net als peen en aardappels waar nog grond aan zit, die kun je op die manier ook lang bewaren buiten de koelkast. Erg economisch dus. En omdat pompoenen rijk zijn aan bijvoorbeeld beta-caroteen en vitamine C, is het een goed idee om nu lekker wat pompoenen te verzamelen en of een fijn plekje in de schuur te geven of direct te verwerken en in te vriezen. Dat is niet moeilijk en op die manier heb je altijd kant-en-klare gekookte pompoen tot je beschikking. Klik hier om daar meer over te weten te komen.
Geroosterde Pompoen met Salie
Gisteren had ik lekker stoofvlees gemaakt en daar wilde ik pompoen bij serveren. In plaats van blokjes koken en als wortel er bij te doen, sneed ik een klein pompoentje in schijven en roosterde ik die in de oven. Kies een pompoen met een zachte schil, bijvoorbeeld die kleine oranje die je ook wel in de supermarkt ziet liggen. De schil kun je ook eten en dat scheelt weer extra werk 😉 Salie smaakt erg goed bij pompoen. Het geeft net een iets andere smaak dan bijvoorbeeld rozemarijn, wat ook veel gebruikt wordt. Salie krijg je bij elke supermarkt of op de markt. Gedroogde salie werkt ook in dit recept. Gebruik dan een theelepel qua hoeveelheid.
Geroosterde Pompoen met Salie
Ingrediënten
- 1 pompoen ongeveer 1 kilo
- 2 el olijfolie
- 2 takjes salie
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de pompoen door midden en schep de zaadjes er uit. Leg die apart, je kunt ze goed roosteren!
- Snijd de helften vervolgens in plakken van ongeveer gelijke dikte en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Schenk de olijfolie er overheen en bestrooi met zout en peper. Hussel even om met je handen.
- Verdeel de blaadjes salie tussen de pompoenschijven en schuif de bakplaat in de oven.
- Rooster de pompoenschijven in 35 minuten gaar en goudbruin. Keer ze halverwege om.
- Serveer direct uit de oven.
Laat een reactie achter