Een paar weken geleden werd ik benaderd door Vitaminstore met de vraag of ik één van hun producten wilde reviewen voor mijn blog. Toevallig had ik die week twee keer de vraag gekregen of ik ook ervaring met mesquite poeder had als vervanger voor meer reguliere zoetmiddelen. Dat antwoord moest ik ze toen schuldig blijven, tot dus bovengenoemd aanbod. Perfecte timing! Een week later kreeg ik een pot met mesquite poeder toegestuurd en kon het testen beginnen.
Oorsprong
Mesquite is een boomsoort die veel in Noord en Zuid Amerika voorkomt. Daar wordt het hout ook wel gebruikt om de barbecue een extra smaak te geven. Het poeder wordt gemaakt van de peulen van de mesquite boom. Deze peulen worden al eeuwen door de lokale bevolking gegeten vanwege hun zoete smaak en er zijn zelfs aanwijzingen dat de peulen gebruikt werden als ruilmiddel.
Nog een plezierig weetje: Bijna alles van de mesquite boom wordt gebruikt. De boom zelf groeit snel, kan goed tegen droogte, voorkomt erosie en geeft de grond extra voedingsstoffen. Bijzonder goed dus voor de omgeving waar hij groeit!
Bron
De peulen worden gedroogd en vermalen tot een fijn meel. Dit meel kan gebruikt worden om een zoete, karamelachtige smaak te geven aan gerechten. Het is een lieveling van veel bewuste eters, niet alleen vanwege de zoete smaak, maar ook vanwege de hoge voedingswaardes van mesquite poeder. Het bevat veel vezels (twee theelepels leveren 6 gram vezels op), kalium, ijzer, calcium, magnesium en zink.
Bron
Stel je hier trouwens niet al te veel van voor. Per theelepel zit er maar 2% van de ADH van ijzer en calcium in, om dit alles in perspectief te plaatsen. Desalniettemin heeft het een lage glycemische index en is daarom goed voor mensen die daar snel last van hebben en toch graag hun smoothies of toetjes willen zoeten.
Je kan mesquite poeder ook 1 op 1 vervangen voor gewone meel. De zoete, nootachtige smaak zal baksels een aparte smaak geven. Nu is mesquite poeder naar mijn mening daar iets te prijzig voor, maar ik vond het een leuke vondst en wilde die wel met jullie delen. Het is namelijk ook glutenvrij.
Het enige waar ik tegenaan liep, was dat mesquitepeulen peulvruchten zijn. Peulvruchten bevatten, net als granen en noten, anti-nutrienten die schadelijk kunnen zijn voor mensen met lekkende darm en problemen met het immuunsysteem. Deze anti-nutrienten, lectinen genaamd, werken kort gezegd, het herstelproces van het lichaam tegen op deze twee punten. Dit is echt even heel kort door de bocht, hoor. Het zit uiteraard een stuk complexer in elkaar dan dat ik nu zo even neer zet.
Wel wil ik hierbij zeggen, dat net als met noten en granen, deze niet voor iedereen af te raden zijn. En met mate en in combinatie met een voedingspatroon dat rijk is aan groenten, fruit, genoeg eiwitten en gezonde vetten, zulke producten prima gegeten kunnen worden mits je nergens last van hebt.
Dat gezegd hebbende, kan ik me niet voorstellen dat je je helemaal te buiten gaat aan mesquite poeder. Ik voeg het toe aan smoothies, toetjes voor de kinderen en door pap. En dan heb je het over en enkele theelepel per keer. Dagelijks een aantal eetlepels van dit spul naar binnen werken, zou ik dus niet aanbevelen.
Wat kun je er mee doen?
Ik heb een aantal simpele recepten gemaakt met mesquite poeder en het resultaat was iedere keer weer verrassend!
Wat denk je van rood fruit smoothie van kokosmelk, 100 gram rood fruit, eiwitpoeder en een theelepel mesquite poeder? Vult, smaakt lekker en bevat alle macro-nutrienten in 1 glas!
Of lekkere energie bolletjes. Gemaakt van 100 gram dadels, 2 el cacao of carob poeder, 1 el kokosolie en 2 tl mesquite poeder. Deeg van maken in de keukenmachine en balletjes van maken en deze in mesquitepoeder rollen.
Maar het wordt pas echt interessant als je er ijs van gaat maken! Neem 400 ml kokosmelk en verhit dat met de zaadjes van 1 vanilleboon. Kluts in een glazen kom 2 eidooiers met 4 scheppen mesquite poeder. Als de melk heet is, schenk je een klein beetje op de eidooiers. Blijf goed roeren en schenk steeds een beetje meer hete melk over de eidooiers totdat de melk op is. Dit proces voorkomt roerei. Laat het mengsel afkoelen en schenk daarna in een ijsmachine.
Er zullen ongetwijfeld nog veel meer heerlijke recepten met mesquite poeder zijn, maar deze heb ik in de afgelopen week uit kunnen proberen en ik ben heel erg blij met mijn potje! Vitaminstore bedankt!
Disclosure: Voor deze review heb ik dit product gratis toegestuurd gekregen. De linken naar dit product zijn geen affiliate linken. De review zelf is puur gebaseerd op mijn eigen bevindingen.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
9 reacties
Toch heb ik moeite met dit soort producten van Verweggistan: wat doet het voor het milieu dat wij, om een ‘gezonde’ lichaam te verkrijgen, de lucht en de zeeën verzieken. Ik koop alleen Europees fruit om die reden, maar dan gebruik ik Himalaya zout??? Volgens mij moeten we er harder aan werker om onze producten hier gezonder maken en de gezonde producten van hier gebruiken…
ik vind dit soort producten vaak wel leuk/lekker/interessant,maar het levert mij te weinig op voor de hoge kosten,het moet wel leuk blijven natuurlijk,zie het meer als een traktatie voor heel af en toe.
ben vooral fan van de gojibessen,chiazaad en rauwe cacao en haal die dus af en toe,zoals andere mensen alleen in het weekend een zak chips opentrekken 🙂
gr peggy
Ik ben wel benieuwd naar de voedingswaarde, de bron die je noemt kan niet kloppen. Per 4,5 gram zit er 7 gram koolhydraten in. Deze declaratie kom je regelmatig tegen. Geeft voor mij aan dat de hele declaratie met een korreltje zout genomen moeten worden.
Welke soort suikers zit er in? (glucose, fructose) Dat kan ik ook niet vinden.
Mogelijk dat dit te maken heeft met de vezels. Ook op het potje van Mattinson zelf staan meer kh dan de inhoud en ook die zijn onderverdeeld in suikers en vezels. Dus een deel van die suikers zijn vezels, op die manier denk ik. En mesquite valt kennelijk onder de categorie fructose: http://livesuperfoods.com/live-superfoods-mesquite-powder.html
Dan zou ik er persoonlijk terughoudend gebruik van maken. Fructose gaat meen ik rechtstreeks naar de lever en wordt omgezet in vet. We krijgen bij een standaard westers voedingspatroon eigenlijk al veel meer fructose binnen dan gezond is. Als het nog samen met glucose binnenkomt zoals bij fruit is het wat anders. Het verklaart wel de lage GI, maar dat is dus alleen van belang voor mensen die insuline resistent zijn of dreigen te worden.
Marjolijn.
Hoi Marjolijn,
Bekijk dit artikel eens. Ik kwam bij Chivo namelijk hele interessante artikelen hierover tegen. http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2013/02/agavesiroop-hoe-zit-het-nou-eigenlijk.html
Groetjes
Heleen
Ik eet ook niet heel zoet,maar voor pannekoeken,liever wel,en dat eet ik agave.Maar dat is niet heel zoet of dadelstroop.die is superzoet.Ik heb wel hypoglycaemie,maar daar heb ik geen last van.Wellicht voordeliger dan deze superfood?Groetjes Sylvia
Bedankt voor het delen. Ik ben sceptisch en denk bij zulke producten: de zoveelste zoetmaker. Over een paar jaar lezen we dan weer dat het helemaal niet zo goed blijkt.. je bloedsuiker boost.. lever kickstart..
Je kunt beter ontwennen aan een zoete smaak, dan smaakt zoiets als ongezoete rijstemelk al zoet.
Leuke review maar over het algemeen vind ik al die superfoods tegenstrijdig met het paleo principe. Allemaal bewerkt, marketing en commercieel, ik eet liever ‘gewoon’.