Afgelopen weekend was het een feit: de eerste barbecue van het jaar. Samen met vrienden en de kinders een genoeglijke avond samen doorgebracht onder het genot van ‘homebrew’ en warme Glühwein. De terraskachel stond ook te knapperen en het heerlijke vlees en goulash op de barbecue verwarmden ons zowel van binnen als van buiten. Naast lekkere hamburgers, die goulash dus en wat worstjes voor de kinderen, had ik ook Schweinshaxen oftewel geroosterde hammetjes klaargemaakt. Dit bijzonder smakelijke recept is Duits van origine. Lekker dus met wat rauwe zuurkool en mosterd en ideaal voor een zeer vroege voorjaarsbarbecue!
Schweinhaxen Recept
Schweinshaxen zijn dus hammetjes met zwoerd die je eerst een poosje marineert in kruiden en daarna ‘low and slow’ op de barbecue laat garen. Het resultaat is boterzacht vlees dat haast van het bot valt, met een heerlijk knapperig korstje. Ik proefde voor het eerst Schweinshaxen op vakantie in de Elzas. Het werd geserveerd op een grote schotel op een bed van zuurkool, kruimige aardappelen en salade. Het idee was dat we allemaal van die schotel pakten wat we wilden eten. De eigenaar van de camping waar we stonden deed dit regelmatig en in al zijn eenvoud was dit recept iedere keer een hit. Simon dronk er een lekker Duits biertje bij, maar ik ging toch voor de Gewürztraminer. Tsja, je bent tenslotte in de Elzas 🙂
Hammetjes Kopen
Eenmaal thuis raakte de Schweinhaxen een beetje in de vergetelheid, tot een paar weken terug toen we oude foto’s zaten te bekijken. De kinderen wilden hun oude foto’s ook weer eens zien en daar zagen we dus die camping en haalden we herinneringen op aan die leuke avond met mede campinggasten en die verrukkelijke hammetjes. Ik kocht kleine hammetjes bij Beef&Steak tijdens mijn maandelijkse bestelling en poogde het recept na te bootsen. Ik moet eerlijk zeggen dat de smaak deze keer vele malen lekkerder was dan op vakantie! Geen idee waarom, maar het was een hit bij onze vrienden en ik ga het zeker vaker maken!
Schweinshaxen – Gegrilde Hammetjes van de Barbecue
Ingrediënten
- 4 hammetjes
- 2 el jeneverbessen
- 2 el zout
- 2 el venkelzaad
- 1 el salie
- 1 el gemalen peper
Instructies
- Doe de kruiden in een vijzel en stamp fijn. Geen vijzel? Je kunt de kruiden ook in een koffiemolen of je Bullet fijn malen.
- Meng de kruiden met het zout en de peper en wrijf de hammetjes hier lekker mee in. Leg ze in een braadslee en laat onafgedekt twee uur in de koelkast staan.
- Steek de barbecue aan en rooster en vlees aan de rand van de barbecue in 1,5 uur gaar. De kerntemperatuur moet 88˚ meten.
- Maak je ze liever in de oven? Verwarm deze dan voor op 140 graden en braad in ongeveer eenzelfde tijd gaar. Check de kerntemperatuur voordat je ze uit de oven haalt.
- Dit vlees is erg lekker met rauwe zuurkool, dus onverwarmd. Voeg wat extra venkelzaadjes en salie toe om de smaak mooi overeen te laten komen.
- Serveer met mosterd, gepofte aardappels en een glas Duitse wijn!