Scotch Eggs is iets typisch Engels waar ik mijn lief heel blij mee kan maken. Een gekookt ei in een jasje van heerlijk gekruid varkensgehakt. Lekker mee naar werk, als lunch of voor een picknick!
Simon mist zijn thuisland. Heel erg. Inmiddels is het ruim twee jaar geleden dat we daar voor het laatst geweest zijn en dat is veeeeel te lang geleden. Twee jaar geleden was ik nog in verwachting en de jongedame besloot om twee weken te laat te arriveren op deze aarde waardoor onze plannen om met Kerst 2019 naar de schoonfamilie te gaan, in duigen viel. Kort daarna kwam C*v*d en dat gooide écht roet in het eten. Gelukkig hebben zowel mijn schoonouders als schoonzus en zwager de kleine nog wel kunnen zien en vasthouden, maar daarna dus niet meer. En wij zijn ook niet in staat geweest om die kant op te gaan. Te veel restricties en onzekerheden.
Dit frustreert enorm. Lang leve FaceTime – gelukkig. Maar dit is natuurlijk maar een kleine troost. Evengoed proberen we elke week te bellen en te videobellen. Sterker, ik heb het idee dat we dat nu vaker doen dan toen we wel gewoon naar Engeland konden reizen. Tsja.
Scotch Eggs en Nostalgie
Hoe het ook zij, dit gemis resulteert ook in een herleving van typisch Engelse gerechten en snacks. Laatst heb ik de contentkalender voor Beef&Steak geüpdate en vroeg Simon om inspiratie. De Engelse recepten vlogen me om de oren. Maar ik vond het wel heel erg leuk en ook wel een goed idee. Gewoon omdat het fijn is om wat weemoedig te zijn en de associaties die bepaald eten oproept, te delen met de kinderen.
Daarom vandaag een recept voor Scotch Eggs. In feite zijn het dus gehaktballen met ei. Een lekkere snack zou Simon zeggen. Maar als ik er hier eentje van op heb, dan kan ik zeven talen spreken! Maar gerust, in het VK liggen deze scotch eggs toch echt bij de meeneem-maaltijd afdeling en worden ze als snack of onderdeel van de lunch aangeprezen. De gortdroge Scotch eggs uit de supermarkt mijd ik als de pest want ze zijn… nou vies, gewoon.
Veel lekkerder én leuker is het dus om ze zelf te maken! Marjanne hielp mee en zo werd een erg hands-on recept erg gezellig om te doen. Traditioneel gezien worden Scotch eggs gefrituurd. Ik bakte ze af in de oven. Resultaat: een smakelijke gehaktbal met een verrassing! Warm erg lekker, maar eigenlijk zijn ze koud ook ‘best te nassen’ zoals zoonlief zich placht uit te drukken.
Dus zoek je een smakelijke en goed vullende eiwitrijke ‘snack’ 😉 ? Probeer dan eens om Scotch eggs te maken!
Glutenvrije Scotch Eggs (Gehaktballen met Ei)
Ingrediënten
- 6 eieren
- 500 gram gehakt
- 25 gram verse bieslook
- 1 ui geraspt
- nootmuskaat
- 1 el mosterd
- peper en zout naar smaak
- boekweitmeel om de eieren in te rollen
- 100 gram paneermeel glutenvrij of regulier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Wil je frituren? Zet dan de frituurpan aan, ook op 180 graden.
- Kook de zes eieren in 7 minuten. Spoel ze af en zet even apart.
- Meng het gehakt met fijngehakte bieslook, geraspte ui, de mosterd, lekker wat nootmuskaat en zout en peper naar smaak. Voeg wat boekweitmeel toe zodat het gehakt samenhangend blijft.
- Pel de eieren en rol ze in het boekweitmeel zodat het gehakt beter blijft plakken.
- Verdeel het gehakt in zes gelijke stukken en druk die plat met natte handen.
- Vouw het gehakt om een ei. Maak je handen wat nat om het gehakt goed rondom het ei te krijgen.
- Rol de Scotch eggs beurtelings eerst in boekweitmeel, daarna in losgeklopt ei en vervolgens in de paneermeel.
- Leg de Scotch eggs in een ovenschaal en zet in de oven.
- Bak ze in ongeveer 30 minuten gaar. Check na 20 minuten of ze al niet zo ver zijn. Zo niet, check dan elke vijf minuten daarna.
- Serveer ze met mosterd, zure groenten en eventueel salade.
Laat een reactie achter