Glutenvrije Scotch Eggs (Gehaktballen met Ei) Recept

Scotch Eggs

Scotch Eggs is iets typisch Engels waar ik mijn lief heel blij mee kan maken. Een gekookt ei in een jasje van heerlijk gekruid varkensgehakt. Lekker mee naar werk, als lunch of voor een picknick!

Scotch Eggs

Simon mist zijn thuisland. Heel erg. Inmiddels is het ruim twee jaar geleden dat we daar voor het laatst geweest zijn en dat is veeeeel te lang geleden. Twee jaar geleden was ik nog in verwachting en de jongedame besloot om twee weken te laat te arriveren op deze aarde waardoor onze plannen om met Kerst 2019 naar de schoonfamilie te gaan, in duigen viel. Kort daarna kwam C*v*d en dat gooide écht roet in het eten. Gelukkig hebben zowel mijn schoonouders als schoonzus en zwager de kleine nog wel kunnen zien en vasthouden, maar daarna dus niet meer. En wij zijn ook niet in staat geweest om die kant op te gaan. Te veel restricties en onzekerheden.

Dit frustreert enorm. Lang leve FaceTime – gelukkig. Maar dit is natuurlijk maar een kleine troost. Evengoed proberen we elke week te bellen en te videobellen. Sterker, ik heb het idee dat we dat nu vaker doen dan toen we wel gewoon naar Engeland konden reizen. Tsja.

Scotch Eggs en Nostalgie

Hoe het ook zij, dit gemis resulteert ook in een herleving van typisch Engelse gerechten en snacks. Laatst heb ik de contentkalender voor Beef&Steak geüpdate en vroeg Simon om inspiratie. De Engelse recepten vlogen me om de oren. Maar ik vond het wel heel erg leuk en ook wel een goed idee. Gewoon omdat het fijn is om wat weemoedig te zijn en de associaties die bepaald eten oproept, te delen met de kinderen.

Daarom vandaag een recept voor Scotch Eggs. In feite zijn het dus gehaktballen met ei. Een lekkere snack zou Simon zeggen. Maar als ik er hier eentje van op heb, dan kan ik zeven talen spreken! Maar gerust, in het VK liggen deze scotch eggs toch echt bij de meeneem-maaltijd afdeling en worden ze als snack of onderdeel van de lunch aangeprezen. De gortdroge Scotch eggs uit de supermarkt mijd ik als de pest want ze zijn… nou vies, gewoon.

Veel lekkerder én leuker is het dus om ze zelf te maken! Marjanne hielp mee en zo werd een erg hands-on recept erg gezellig om te doen. Traditioneel gezien worden Scotch eggs gefrituurd. Ik bakte ze af in de oven. Resultaat: een smakelijke gehaktbal met een verrassing! Warm erg lekker, maar eigenlijk zijn ze koud ook ‘best te nassen’ zoals zoonlief zich placht uit te drukken.

Dus zoek je een smakelijke en goed vullende eiwitrijke ‘snack’ 😉 ? Probeer dan eens om Scotch eggs te maken!

Scotch Eggs

Glutenvrije Scotch Eggs (Gehaktballen met Ei)

Een goed vullende 'snack' die typisch Engels is. Met liefde gemaakt voor mijn lief.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Keuken Engels
Porties 6 porties

Ingrediënten
  

  • 6 eieren
  • 500 gram gehakt
  • 25 gram verse bieslook
  • 1 ui geraspt
  • nootmuskaat
  • 1 el mosterd
  • peper en zout naar smaak
  • boekweitmeel om de eieren in te rollen
  • 100 gram paneermeel glutenvrij of regulier

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Wil je frituren? Zet dan de frituurpan aan, ook op 180 graden.
  • Kook de zes eieren in 7 minuten. Spoel ze af en zet even apart.
  • Meng het gehakt met fijngehakte bieslook, geraspte ui, de mosterd, lekker wat nootmuskaat en zout en peper naar smaak. Voeg wat boekweitmeel toe zodat het gehakt samenhangend blijft.
  • Pel de eieren en rol ze in het boekweitmeel zodat het gehakt beter blijft plakken.
  • Verdeel het gehakt in zes gelijke stukken en druk die plat met natte handen.
  • Vouw het gehakt om een ei. Maak je handen wat nat om het gehakt goed rondom het ei te krijgen.
  • Rol de Scotch eggs beurtelings eerst in boekweitmeel, daarna in losgeklopt ei en vervolgens in de paneermeel.
  • Leg de Scotch eggs in een ovenschaal en zet in de oven.
  • Bak ze in ongeveer 30 minuten gaar. Check na 20 minuten of ze al niet zo ver zijn. Zo niet, check dan elke vijf minuten daarna.
  • Serveer ze met mosterd, zure groenten en eventueel salade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »