Dus. De laatste tijd heb ik een vreemd fenomeen waargenomen. Mijn gezin verwacht steeds weer gevoed te worden. En niet één of twee keer per maand, maar drie keer per dag maar liefst! Serieus waar! De ene maaltijd is net voorbij en ze vragen alweer naar de volgende en daarna de volgende en ga zo maar door. Het is echt heel bijzonder!
Maar waarschijnlijk maak jij een soortgelijk iets mee 😉 Dag in dag uit, ontbijt, lunch en avondeten.
En dit kost niet alleen veel tijd, maar om het even heel zwart-wit te stellen, het kost ook veel geld. Je zou wel kunnen zeggen dat we flink investeren in het Boodschappen Fonds.
Dus daar heb je aan de ene kant de verwachting van mijn gezin dat ze drie keer per dag te eten krijgen, maar aan de andere kant maak ik de hele situatie nog iets interessanter door te willen zorgen dat wat ze eten, gezond is. Goeie kost, zeg ik wel eens. Niets chic of gastronomische hoogstandjes, maar gewoon goed, lekker en voedend.
Hoe serveer je gezond eten met een krap budget?
1. Stel een menu voor de week op en pas je boodschappenlijst hier op aan. Ik weet het, dit is oud nieuws! Niet alleen hier, maar in heel budget-minnend blogland is menuplannen een hulpmiddel om je budget beter onder controle te krijgen en de spullen in huis te halen die ook op gaan. Het voordeel is namelijk dat je van te voren weet wat je gaat maken.
2. Koop alleen wat je echt nodig hebt voor de week. Als je een feestje gepland hebt, of extra eters krijgt gedurende de week, hou je daar ook rekening mee. En als er een hele goeie aanbieding is in de winkel, maar het is meer dan je nodig hebt, bijvoorbeeld wortels voor een schijntje, eet je een keer gekookte wortels, maak je wortelsoep en bak je een worteltjescake en vries je die in voor een later moment (want drie keer wortels eten is ook wat gortig).
3. Als je budget echt krap is en je creatief moet zijn met de producten die je je kunt veroorloven, maak dan geen recepten met dure en specialistische ingrediënten. Als het je wel erg leuk en lekker lijkt om eens iets anders te maken, kijk dan eerst wat je al in huis hebt en zal kopen en of je daarmee het recept ook kunt maken.
4. Gebruik elk restje van het avondeten als lunch. Verwerk het in soep, omelet of doe op brood.
5. Vermijd (online) delicatessenwinkels! Heul aantrekkelijk, maar ook heul erg duur. Wil je toch graag eens iets bijzonders proberen? Vraag het dan als cadeau voor je verjaardag of aan de Sint.
6. Bekijk (online) folders van supermarkten bij jou in de buurt en vergelijk prijzen. Dit is even een werkje, maar ik heb onderhand een stuk of 20 producten in een Excel bestand met de prijs van onze lokale supermarkt. Denk aan eieren, bananen, havermout en koffiebonen. Deze producten gebruiken we wekelijks, dus is het de moeite waard om eens te kijken of ze ergens anders in de aanbieding of goedkoper zijn. Hou uiteraard wel rekening met de kosten van het reizen.
7. Word keukenprinses! Of keukenjonkheer. Bedenk eens wat er bij jou in huis vaak en graag gegeten wordt. Is dat spaghetti saus? Brood? Cruesli? Soep? En wat koop je nog steeds min of meer kant en klaar? Vaak kun je het veel goedkoper zelf maken. Reken maar eens uit wat iets per liter of kilo of 100 gram kost en wat het zou kosten om voor jou een liter, kilo of 100 gram van dat product zelf te maken. Vaak sta je er versteld van! Kijk, als jij eens per maand een cake koopt voor koffievisite, is dat eigenlijk de moeite van het zelf maken niet waard als je al niet heel erg graag in de keuken staat. Koop dan lekker een cake. Maar als je dagelijks muesli serveert of saladesaus over de sla doet, dan zijn dat dingen die je zelf zou kunnen maken om grip te krijgen op de ingrediënten en de kosten van dat product.
8. Kies voor kwaliteitscalorieën. Dit betekent dat als je maar à €10,- te besteden hebt, je dit beter kan uitgeven aan voedsel dat voedt. Een voorbeeld: Voor à €10,- koop ik 12 eieren voor à €2,-, een kilo bananen voor à €1,-, een pakje boter voor à €1,05, twee pakken havermoutvlokken voor à €0,80 (subtotaal à €4,85), groente dat op dat moment in de aanbieding is voor à €2,- in totaal, gedroogde linzen voor à €1,49 per kilo en zilvervliesrijst voor à €0,99. Het totaal komt dan op à €9,23. Hiermee kan ik mijn gezin van vier personen drie dagen van te eten geven. Het is niet ‘sexy’ wat ze krijgen, maar het vult goed, is makkelijk om klaar te maken en smaakt ook prima. (Prijzen variëren uiteraard, dit is gebaseerd op wat ik mijn lokale winkel kan vinden)
Het is natuurlijk aan iedereen om te bepalen waar jij tien euro aan uit zou willen geven, maar ik wilde dit als voorbeeld schetsen als budget echt heel erg krap is om wat voor reden dan ook. In zo’n geval kies ik voor eten dat voedt in plaats van eten dat vermaakt.
9. En hou het simpel. De producten die bij punt 8 beschreven staan, zijn echt heel erg simpel. Maar veel complexer hoeft het niet te worden. Met linzen, rijst en witte kool maak je een heerlijke curry die je op smaak brengt met zout, peper, kurkuma en garam masala. Of je houdt het puur met alleen zout en peper. Beetje citroensap erover doet ook wonderen. Havermoutpap met water gekookt en een banaan erdoor vult goed en staat binnen 10 minuten op tafel. Je kan de havermout malen in een koffiemolen en het meel gebruiken met de eieren en wat water om er pannenkoekjes van te bakken. Bedenk eens wat je zou kunnen doen als je wat meer geld zou hebben en wat noten en gedroogde vruchten en een hele kip zou kunnen kopen! Muesli, notenrepen, soep en stoofschotel komen ineens op het menu.
En zal ik jullie eens iets leuks vertellen? Sinds ik besloten heb om de maaltijden te vereenvoudigen, zijn de complimenten niet meer van de lucht. Gisteren aten we kipfilet (biologisch met 50% korting gekocht en direct ingevroren) uit de oven, salade en gekookte aardappelen. Gewone salade met ijsbergsla, wortel, ui en wat witte kool. De borden waren in no time leeg, een toetje was niet nodig zeiden ze. Hoe simpel wil je het hebben? Het is altijd leuk om eens iets aparts te maken of te bakken en ik zeg ook niet dat je dat nooit meer moet doen, maar wat ik wil zeggen is dat soms simpel ook goed genoeg is. Profiteer daarvan 😉
Dit zijn mijn 9 geheimen als de broekriem iets strakker aangetrokken moet worden. Wat zijn jouw tips? Heb jij hier ervaring mee en hoe los jij het op? Deel het hieronder!
17 reacties
Wat heerlijk om te lezen hoe creatief je bent, met het bereiden van eten, simpel, goedkoop, gezond, en lekker.
Ik kook vaak met een slowcooker, veel voor weinig. Lekker invriezen wat te veel is. Zo kook ik ook altijd het hele pak rijst, pasta , etc. Vries het in. Kost maar 1 keer gas voor het koken. De saus maakt het toch warm genoeg, dus her opwarmen hoeft niet.. wij zijn met zijn tweeën. Ik koop altijd gewoon alles groot verpakt , b.v kikkererwten, of blikje maïs of bruine bonen. Wat ik nodig heb kook ik, wat ik niet gebruik vries ik in. Zo ook met tomatenpuree.
Hi Heleen,
Mooie tekst met slimme analyse. Ik word gewoon boos als men weer een wetenschappelijk onderzoek aanhalen dat lagere inkomens meer ziek zijn, omdat dat hoogstwaarschijnlijk komt omdat zij niet genoeg geld hebben om gezond eten te kopen. Ik wil hiermee absoluut de armoede in Nederland niet baggataliseren, maar ik zie heel vaak tabak, frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden en/of chips over de toonbank gaan.
Maar ook hogere inkomens weten in die zin niet hoe ze hun middelen in moeten zetten voor gezonde voeding; biologisch en echt waardevol eten wordt niet gekocht omdat het te duur is, maar er wordt wel 3x per jaar op vakantie gegaan, staan er 2 auto’s voor de deur en heeft iedereen de nieuwste gadgets. We zijn vergeten dat het allerbelangrijkste in het leven onze gezondheid is, en dat we niet zo ‘knieperig’ moeten zijn als het hierom gaat. Gemiddeld geven we gemiddeld nog geen 10% van ons inkomen uit aan voeding; mag dit misschien ‘een onsje’ meer zijn?
Ha heleen,
Ook ik kijk 2 keer per week of je weer een lekker recept of een leuk verhaaltje heb!
helaas de laatste tijd schrijft je niet zo vaak meer, ik hoop dat je de draad weer snel op kan pakken.
Maar neem de rust als je die nodig heb hoor!
Succes, Groetjes Rita
Goede tips Heleen
Hoe is het met je!!!
Grt Annie
Ik mis je schrijven er is toch niks ernstigs?
gr rianne
Ha Heleen,
Ik mis je! Gaat alles goed met je?
Groetjes, Annemieke
Hey Annemieke,
Ja hoor, hier gaat alles goed. Mail me anders een keertje voor een uitgebreider antwoord 😉
Groetjes
Heleen
Hai Heleen,
Je hebt fijne tips en heerlijke recepten, ik heb een kleine aanvulling voor een gezond en toch binnen het budget passend menu.
Mijn kinderen lusten absoluut geen tomaten. Erg lastig als je zelf dol bent op pasta en rode saus, maar sinds ik deze saus maak willen ze niks anders meer. Het voordeel is dat het erg lekker, makkelijk en goedkoop is, het nadeel is de tijd die je ermee kwijt bent.
Voor een gezin van 4:
*4 grote uien snipperen
*1 hele bol knoflook persen
*3 of 4 pakjes tomaten (in blokjes, gepeld of gezeefd)
*1 pot verse basilicum fijnknippen
Uien bakken op een laag vuurtje tot ze bruin zijn, de geperste knoflook even mee laten bakken (niet te lang, smaak wordt dan te bitter), de pakken met tomaten erbij, de basilicum erdoor en 4 (!!) uur laten sudderen.
Het klinkt misschien raar, maar die 4 uur zorgt er toch voor dat de smaak verandert. Proef om het uur maar eens, zul je zien dat hij zoet begint, en steeds minder zoet wordt. Door het lange sudderen verdwijnt ook de overheersende knoflooksmaak/geur.
Zelf begin ik met deze saus, maak vervolgens het avondeten voor deze avond en na het diner zet ik het vuur uit. Dan is er al 2 uur sudderen achter de rug. Dan laat ik hem afkoelen, bewaar hem tot de volgende dag en haal hem bijtijds weer uit de koelkast. Vervolgens nog een uurtje op een laag pitje en het resultaat is een heerlijke basissaus voor over de pasta, in de lasagne of een tomatensoep. Is ook prima in te vriezen en, naar echt Italiaans recept. Uiteraard is de saus ook aan te passen aan persoonlijke voorkeuren, hier blijft de basissaus toch favoriet.
Gr.
Linda
Beetje jammer dat je op de rest van je blog bizar dure producten als kokosolie en amandelmeel de hemel in prijst…
Wij proberen met een klein budget ook zo gezond mogelijk te koken. De recepten op de site zijn heerlijk. Alleen om er budget recepten van te maken vervang ik de meeste meel soorten met havermoutmeel, die ik zelf maak gewoon even in de blender. Ook gebruik ik vaak in plaats van kokosolie gewone bakboter als er grote hoeveelheden nodig zijn. Het zelf maken is dan altijd nog gezonder als uit een pakje.
Heleen, de prijzen die je noemt zijn vast niet voor de biologische versie, bio bananen zijn twee keer zo duur en ook al de andere producten zijn veel duurder. Of heb je soms een gouden tip?
Hoi Martina,
Klopt, dit rijtje is niet biologisch omdat het puur vanuit budget oogpunt geschreven is. Als geld heel erg krap is, is biologisch echt niet altijd handig. Als je dit rijtje aan producten uitsluitend bio zou kopen, zou je gerust twee tot drie keer duurder uit zijn. Absoluut. Wat ik probeer te laten zien is dat je wel degelijk onbewerkt en best wel gezond kan eten met heel weinig geld. Als je wat ruimer in je middelen zit, kun je wat meer bio halen, maar dat is voor iedereen weer anders.
Groet
Heleen
Hallo Martina,
Als je de mogelijkheid hebt om in Duitsland boodschappen te gaan doen, daar zijn de bioloische producten veel goedkoper dan in Nederland.
Groetjes Pien
Ik vind het altijd handig om een bos bleekselderij, winterwortelen en een paar preien in de groentela vd koelkast te hebben. Handig als basis voor Italiaanse tomatensauzen of soep of door de salade. En tegenwoordig kun je op internet zoveel recepten vinden, dat je er elke keer weer wat anders mee kunt doen.
Mooi, goede tips!
Leuke post dit, doet je echt beseffen dat eten niet duur hoeft te zijn. Ik wil al lang besparen op mijn boodschappen, ik ga jouw tips zeker toepassen.