Hoe serveer je gezond eten met een krap budget

Groenten marktDus. De laatste tijd heb ik een vreemd fenomeen waargenomen. Mijn gezin verwacht steeds weer gevoed te worden. En niet één of twee keer per maand, maar drie keer per dag maar liefst! Serieus waar! De ene maaltijd is net voorbij en ze vragen alweer naar de volgende en daarna de volgende en ga zo maar door. Het is echt heel bijzonder!

Maar waarschijnlijk maak jij een soortgelijk iets mee 😉 Dag in dag uit, ontbijt, lunch en avondeten.

En dit kost niet alleen veel tijd, maar om het even heel zwart-wit te stellen, het kost ook veel geld. Je zou wel kunnen zeggen dat we flink investeren in het Boodschappen Fonds.

Dus daar heb je aan de ene kant de verwachting van mijn gezin dat ze drie keer per dag te eten krijgen, maar aan de andere kant maak ik de hele situatie nog iets interessanter door te willen zorgen dat wat ze eten, gezond is. Goeie kost, zeg ik wel eens. Niets chic of gastronomische hoogstandjes, maar gewoon goed, lekker en voedend.

Hoe serveer je gezond eten met een krap budget?

1. Stel een menu voor de week op en pas je boodschappenlijst hier op aan. Ik weet het, dit is oud nieuws! Niet alleen hier, maar in heel budget-minnend blogland is menuplannen een hulpmiddel om je budget beter onder controle te krijgen en de spullen in huis te halen die ook op gaan. Het voordeel is namelijk dat je van te voren weet wat je gaat maken.

2. Koop alleen wat je echt nodig hebt voor de week. Als je een feestje gepland hebt, of extra eters krijgt gedurende de week, hou je daar ook rekening mee. En als er een hele goeie aanbieding is in de winkel, maar het is meer dan je nodig hebt, bijvoorbeeld wortels voor een schijntje, eet je een keer gekookte wortels, maak je wortelsoep en bak je een worteltjescake en vries je die in voor een later moment (want drie keer wortels eten is ook wat gortig).

3. Als je budget echt krap is en je creatief moet zijn met de producten die je je kunt veroorloven, maak dan geen recepten met dure en specialistische ingrediënten. Als het je wel erg leuk en lekker lijkt om eens iets anders te maken, kijk dan eerst wat je al in huis hebt en zal kopen en of je daarmee het recept ook kunt maken.

4. Gebruik elk restje van het avondeten als lunch. Verwerk het in soep, omelet of doe op brood.

5. Vermijd (online) delicatessenwinkels! Heul aantrekkelijk, maar ook heul erg duur. Wil je toch graag eens iets bijzonders proberen? Vraag het dan als cadeau voor je verjaardag of aan de Sint.

6. Bekijk (online) folders van supermarkten bij jou in de buurt en vergelijk prijzen. Dit is even een werkje, maar ik heb onderhand een stuk of 20 producten in een Excel bestand met de prijs van onze lokale supermarkt. Denk aan eieren, bananen, havermout en koffiebonen. Deze producten gebruiken we wekelijks, dus is het de moeite waard om eens te kijken of ze ergens anders in de aanbieding of goedkoper zijn. Hou uiteraard wel rekening met de kosten van het reizen.

7. Word keukenprinses! Of keukenjonkheer. Bedenk eens wat er bij jou in huis vaak en graag gegeten wordt. Is dat spaghetti saus? Brood? Cruesli? Soep? En wat koop je nog steeds min of meer kant en klaar? Vaak kun je het veel goedkoper zelf maken. Reken maar eens uit wat iets per liter of kilo of 100 gram kost en wat het zou kosten om voor jou een liter, kilo of 100 gram van dat product zelf te maken. Vaak sta je er versteld van! Kijk, als jij eens per maand een cake koopt voor koffievisite, is dat eigenlijk de moeite van het zelf maken niet waard als je al niet heel erg graag in de keuken staat. Koop dan lekker een cake. Maar als je dagelijks muesli serveert of saladesaus over de sla doet, dan zijn dat dingen die je zelf zou kunnen maken om grip te krijgen op de ingrediënten en de kosten van dat product.

Havermoutpap8. Kies voor kwaliteitscalorieën. Dit betekent dat als je maar à €10,- te besteden hebt, je dit beter kan uitgeven aan voedsel dat voedt. Een voorbeeld: Voor à €10,- koop ik 12 eieren voor à €2,-, een kilo bananen voor à €1,-, een pakje boter voor à €1,05, twee pakken havermoutvlokken voor à €0,80 (subtotaal à €4,85), groente dat op dat moment in de aanbieding is voor à €2,- in totaal, gedroogde linzen voor à €1,49 per kilo en zilvervliesrijst voor à €0,99. Het totaal komt dan op à €9,23. Hiermee kan ik mijn gezin van vier personen drie dagen van te eten geven. Het is niet ‘sexy’ wat ze krijgen, maar het vult goed, is makkelijk om klaar te maken en smaakt ook prima. (Prijzen variëren uiteraard, dit is gebaseerd op wat ik mijn lokale winkel kan vinden)

Het is natuurlijk aan iedereen om te bepalen waar jij tien euro aan uit zou willen geven, maar ik wilde dit als voorbeeld schetsen als budget echt heel erg krap is om wat voor reden dan ook. In zo’n geval kies ik voor eten dat voedt in plaats van eten dat vermaakt.

9. En hou het simpel. De producten die bij punt 8 beschreven staan, zijn echt heel erg simpel. Maar veel complexer hoeft het niet te worden. Met linzen, rijst en witte kool maak je een heerlijke curry die je op smaak brengt met zout, peper, kurkuma en garam masala. Of je houdt het puur met alleen zout en peper. Beetje citroensap erover doet ook wonderen. Havermoutpap met water gekookt en een banaan erdoor vult goed en staat binnen 10 minuten op tafel. Je kan de havermout malen in een koffiemolen en het meel gebruiken met de eieren en wat water om er pannenkoekjes van te bakken. Bedenk eens wat je zou kunnen doen als je wat meer geld zou hebben en wat noten en gedroogde vruchten en een hele kip zou kunnen kopen! Muesli, notenrepen, soep en stoofschotel komen ineens op het menu.

En zal ik jullie eens iets leuks vertellen? Sinds ik besloten heb om de maaltijden te vereenvoudigen, zijn de complimenten niet meer van de lucht. Gisteren aten we kipfilet (biologisch met 50% korting gekocht en direct ingevroren) uit de oven, salade en gekookte aardappelen. Gewone salade met ijsbergsla, wortel, ui en wat witte kool. De borden waren in no time leeg, een toetje was niet nodig zeiden ze. Hoe simpel wil je het hebben? Het is altijd leuk om eens iets aparts te maken of te bakken en ik zeg ook niet dat je dat nooit meer moet doen, maar wat ik wil zeggen is dat soms simpel ook goed genoeg is. Profiteer daarvan 😉

Dit zijn mijn 9 geheimen als de broekriem iets strakker aangetrokken moet worden. Wat zijn jouw tips? Heb jij hier ervaring mee en hoe los jij het op? Deel het hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »