Ik ben gek op Chia zaad en gebruik het regelmatig. Chia zaad is erg gezond want gram voor gram bevat het meer calcium dan melk en meer antioxidanten dan bosbessen. De claim dat chia zaad meer omega-3 bevat dan zalm, daar kan ik echter niks mee, want het is een ander type omega-3 en het is voor mensen erg moeilijk om dit om te zetten in een bruikbare vorm. Maar dit terzijde. Chia zaad is verre van ongezond en het is een erg leuk product om in de keuken te hebben.
Chia Zaad Pudding
De textuur is wat apart want chia zaad wordt gel-achtig als het in vocht staat. Het bindt dus wat. Deze eigenschap is erg handig om leuke puddinkjes van te maken die je als gezond ontbijt of toetje kunt serveren. Als je een Magic Bullet of blender hebt, maak je deze puddinkjes in minder dan tien minuten en heb je een lekkere voorraad in je koelkast staan!
Verdeel de pudding over kleine, afsluitbare potjes en je kunt ze zelfs meegeven naar school of naar werk. Ik verzamel altijd mooie, goed schoon te maken glazen potten zoals bijvoorbeeld de jampotten van Bonne Maman of de potten van Monki. Deze zijn mooi wijd en hebben geen randjes waar je met je lepel niet bij kan. De labels weken er ook mooi af.
Zelf vind ik het erg lekker om chia zaad pudding te serveren met vers fruit en gehakte noten. Meestal maak ik chia pudding van yoghurt en dit vind ik al zoet genoeg. De toevoeging van fruit maakt het een gezond en suikervrij ontbijt, toetje of zelfs tussendoortje!
Variaties
Het mooie van dit recept is dat er oneindig veel variaties mogelijk zijn. In mijn artikel van afgelopen maandag vroeg ik jullie al of en waarom je een recept zou aanpassen. Ik besef dat er zoveel mensen en dus zoveel smaken en voorkeuren zijn. Ik hou dan ook van recepten die variabel en aan te passen zijn. Hieronder geef ik mijn basis vanille-yoghurt chia pudding, maar er zijn veel meer variaties mogelijk. En als je het toch te flauw vindt, staat het je vrij om de smaakmakers naar eigen inzicht te verhogen.
Wat denk je hier van:
Mango en Kokos: Voeg het vruchtvlees van 1 mango toe en gebruik kokosmelk in plaats van amandelmelk in het basisrecept
Chocola: Voeg 3 el cacao en een eetlepel zoet naar keuze, of een paar druppels stevia toe aan het basisrecept.
PB&J: Kennen jullie de Amerikaanse klassieker Peanut Butter & Jelly al? Vast wel! Onze kinderen zijn er gek op en ik gebruik notenpasta in plaats van pindakaas. Werkt en smaakt evengoed! Voeg drie eetlepels notenpasta (of pindakaas) en twee eetlepels jam naar keuze toe aan het basisrecept.
Rood fruit: Een handvol (bevroren) rood fruit mee pureren of heel gelaten in het basisrecept is ook erg lekker.
Noot en Ahorn: Nog een klassieker qua smaak. Voeg 2 el ahornsiroop toe aan het basisrecept en rooster vlak voor het serveren 100 gram noten in een droge pan. Hak ze grof en strooi dit over de puddinkjes voordat je ze serveert.
Banaan en Caramel: Als je dadelstroop in de koelkast hebt staan, roer je een eetlepel per portie samen met een paar plakjes banaan door het basisrecept, vlak voordat je het serveert.
Koop dat mooie blauwe onderbord hier!
Gemalen vs. Heel
Je kunt chia zaad pudding op twee manieren maken: Door de zaadjes heel te laten of door ze te blenderen. Als je ze heel laat, krijgt de pudding een lekkere crunch, maar voor sommigen is dit niet aangenaam. Je kunt er dan voor kiezen om een blender of magic bullet te gebruiken.De pudding wordt dan wel grijzer. Helemaal als je ook iets roods als rood fruit of rode diksap gebruikt. Om het er toch smakelijk uit te laten zien, kun je wat cacao toevoegen om de kleur te maskeren.
Simpele Chia Zaad Pudding
Ingrediënten
- 400 ml yoghurt
- 50 gram chiazaad
- ½ tl vanillezaadjes of 1 vanillestokje uitgeschraapt
- Optioneel: 25 gram zoetmiddel naar keuze
Instructies
- In de blender: Doe alle ingredienten in de blender en maal even goed door. Verdeel het mengsel over vier kommetjes en zet in de koelkast.
- Met de hand: Roer alle ingredienten goed door elkaar en verdeel over vier kommetjes. Zet in de koelkast.
- Laat de chia zaad puddinkjes minstens vier uur opstijven. Of maak dit 's avonds om de volgende ochtend als ontbijt te eten.
Hoe gebruik jij chia zaad? Deel je suggesties hieronder!
Jasmijn zegt
Dit ga ik zeker doen. Eindelijk een bestemming voor mijn voorraad potten in de kast ☺️Hoe lang kan ik het bewaren in de koelkast?
Ik hoop dat mijn jongens het lusten
Heleen Quantrill zegt
Nou, ik maak genoeg voor een vier dagen en dat gaat prima. Geen fruit ofzo toevoegen.
Anna zegt
Kan je deze pudding ook in de vriezer bewaren? En hoe lang zou je dit dan kunnen bewaren?
Heleen Quantrill zegt
Nee helaas niet, dan wordt t snot als je het ontdooit. Je kan het wel zo’n drie dagen in de koelkast bewaren. Maak kleinere porties als je denkt dat het anders niet opgaat 🙂
Paula zegt
Heleen Quantrill,
Dank voor je snelle antwoord !
Als je een eet lepel van iets gebruikt is dit dan een volle eetlepel of een afgestreken eetlepel?
Heleen Quantrill zegt
Ik gebruik zo’n lepelring om consistent te zijn en met chiazaad zul je merken dat er op zo’n lepel nooit een kopje ontstaat. Gewoon scheppen, even wachten tot het ‘overschot’ terugvalt en dat aanhouden als eetlepel.
Groetjes!
Paula zegt
Als je pudding wil maken van chiazaad met amandelmelk, wat is dan de verhouding ?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Paula,
Hou gewoon dezelfde verhouding aan, wat voor melk je gebruikt maakt niet uit.
Ilse zegt
Je spreekt van kokosmelk ipv amandelmelk, maar in het basisrecept wordt er niet gesproken van melk? Zie ik iets over het hoofd?
Heleen Quantrill zegt
Nee hoor. Het basisrecept maak ik met yoghurt, maar in het artikel geef ik wat alternatieven aan voor diegene die geen melk kan verdragen. Kokos- en amandelmelk zijn dan ook heerlijk namelijk!
Marijke zegt
Even een kleine toevoeging/kanttekening. Alhoewel Chia zaad erg gezond is heeft het een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking. Geen chiazaad eten als je medicatie voor bloedstolling en/of bloeddruk gebruikt. Ook bij vochtafdrijvende medicatie geen chiazaad gebruiken.
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor deze aanvulling! Goed om te weten.
adrielle zegt
Wat fijn dat jej weer terug bent! Chiazaad stond na lange tijd weer op mijn boodschappenlijstje. Heb je nog een zuivelvrij alternatief voor yoghurt? Werkt amandelmelk?
Heleen Quantrill zegt
Hey Adrielle! Ja hoor, amandelmelk en zelfs kokosmelk werkt goed.
Groetjes
Heleen
Eva zegt
bij de Ekoplaza wordt sinds kort kokosyoghurt verkocht. Prijzig, maar wel overheerlijk.
adrielle zegt
dank je voor de tips!