Wanneer je graanvrij of koolhydraatarm eet, is pasta meestal één van de eerste dingen die uit je voorraadkast verdwijnt. Logisch want het is vaak van wit meel gemaakt, sterk bewerkt en in feite niets meer dan lege calorieën. Helemaal als je bedenkt dat er genoeg voedzame en volwaardige alternatieven voor zijn. Zoals bijvoorbeeld de spaghetti pompoen!
Laatst was ik bij Hollands bekendste grootgrutter en daar zag ik ‘m liggen in de aanbieding: een spaghetti pompoen. Jullie weten dat ik gek ben op pompoen. Regelmatig maak ik er eentje klaar voor puree of soep. Razend gezond vanwege de bètacaroteen en vezels en lekker zoet. Helemaal geen straf om te eten.
Spaghetti Pompoen in de Hoofdrol
Maar spaghetti pompoen, daar had ik me nog niet eerder aan gewaagd. Vreemd eigenlijk, want lasagne met courgette plakken maak ik wel en dat wordt hier met smaak opgegeten. Of bloemkool gebruiken voor rijst. Het idee om een groente te gebruiken in plaats van pasta of zetmeel is dus helemaal niet vreemd hier.
Maar hoe maak je zo’n spaghetti pompoen klaar? Bij HelloFresh zag ik een leuke stap-voor-stap beschrijving van het snijden van een flespompoen en dat inspireerde me om hier een ’tutorial’ voor jullie te schrijven over het klaarmaken van een spaghetti pompoen.
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200º en snijd de pompoen in de lengte door midden. Haal de pitten en membraan er uit (bewaar ze eventueel om lekker te roosteren) en leg de twee helften op een bakplaat met bakpapier.
Stap 2
Rooster de spaghetti pompoen in 35 – 40 minuten gaar. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
Stap 3
Gebruik een vork om de vezels uit de pompoen te schrapen. Omdat het vruchtvlees al gaar is uit de oven, kun je het direct gebruiken in saus of als roerbak noedels.
Stap 4
Gebruik die spaghetti meteen. Het wordt kledderig als je het invriest of langer dan een dag bewaart in de koelkast.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere en aparte pompoenrecepten? Check alles pompoen hier op mijn blog!
Marry zegt
Wat ik doe is de pompoen garen zoals jij dat doet, dan de een beetje graven zodat er een holte ontstaat, Hier de saus is en dan zo uit de helft eten. Leftoververs in de schil bewaren en later even warmen in de oven.
Dan wordt het niet plakkerig. Groetjes Marry