Allereerst wil ik de dames die donderdagavond naar de lezing van Van Hartelief kwamen, nogmaals bedanken voor een gezellige avond! Ik vond het leuk jullie te mogen ontmoeten en ik hoop dat jullie net zoveel plezier hadden als ik!
Onwards! Vandaag is het de 6e dag van de Suiker-Pauze. Leuk weetje: Mijn ouders doen ook mee! Dus ik kwam daar gisteren even aanwaaien voor een kop koffie met…. niks… Nou ja, een mandarijn. Zucht… 😉 Hoe dan ook, ik ben sinds woensdag volop aan het profiteren van mijn Suiker-Pauze. Ik drink iets meer (water drinken is voor mij altijd een probleem geweest), slaap goed, maar belangrijker: mijn geduld en humeur zijn aanzienlijk verbeterd. Ook mijn smaak is aan het veranderen. Verbeteren moet ik zeggen.
Ik heb nooit gevonden dat ik een onhandige smaak had. Ik vind veel groenten lekker, haal mijn neus niet op voor orgaanvlees of rauwe melk, kauw op bepaalde tabletten en drink groene smoothies 😉 Maar sinds ik geconcentreerde suikers weer laat staan, merk ik dat ik heel erg aangetrokken wordt door zure smaken. Mandarijn, grapefruit, citroen, zure appels… Ik ben al aan het watertanden, alleen al door er aan te denken! Heeft iemand anders een soortgelijke ervaring?
Los van mijn humeur en geduld, wat overigens ook een groot gewin is, maar dat is een heel ander onderwerp, is mijn smaak eigenlijk het enige dat ik op dit moment positief bemerk. Ik ben nog niet van plan om op te houden overigens. Sterker, ik heb mijzelf 1 februari als streefdatum gegeven. Dan vier ik mijn verjaardag en ALS ik dan een taartje wil, mag ik dat dan van mezelf. Of het zover komt, dat zien we dan wel!
Dus ja, ik voel me goed. Ik ben erg druk geweest deze week, een hoop nieuwe ervaringen gehad en leuke nieuwe mensen ontmoet. Ik ga ook daar lekker mee verder. Ik denk dat mij dat ook helpt met het ‘overwinnen’ van het suikerbeest.
Vandaag ben ik begonnen met een ‘Vitamine C Smoothie’ zoals in mijn kookboek ‘Eet Goed Voel je Goed’ beschreven staat, minus de honing. Ik vond het zoet genoeg met alleen wat kaneel. Echt een aanrader dus! Zelfs de kinderen vonden hem lekker en vroegen om meer. Ik denk dat ik vandaag dus maar weer naar de winkel moet om wat meer sinaasappels in te slaan.
Sommigen van jullie vroegen mij op Facebook en per mail hoe ik over fruit denk met betrekking tot de Suiker-Pauze. Ik heb al een aantal van jullie beantwoord, maar ik wilde het hier ook nog even doen.
Ja, fruit bevat suikers. Fruitsuikers. Als je die suikers er uit haalt, heb je fructose en fructose is heel erg eng… Sorry, kon ik niet laten. Maar fruit is niet alleen fructose. Fruit bevat vitaminen, mineralen en vezels. In verschillende hoeveelheden en varianten afhankelijk van het soort fruit. Ja, het ene soort fruit is te verkiezen boven het andere. Als je heel streng wilt zijn, zijn bessen ‘beter’ dan bananen. Maar bananen hebben ook zo hun goede eigenschappen, dus ik zie het punt van die discussie niet zo.
Wat wel belangrijk is, is te bedenken dat er een verschil is tussen een zogenaamd ‘geconcentreerde suiker’ zoals fructose, maar ook ahorn, palmsuiker, kokosbloesemsuiker en honing vallen hier in meer  of mindere mate onder. We eten deze suikers immers niet in hun meest pure vorm: rechtstreeks uit de bron als in, we eten de ahorn niet direct uit de boom en de kokosbloesemsuiker niet samen met de bloem.
Begrijp me niet verkeerd, bovengenoemde suikers vind ik totaal acceptabel als zoetmiddel in een bewuste keuken. Ik voed mijn kinderen er mee op en als ik op 1 februari een taartje wil, zal ik hoogstwaarschijnlijk daar gebruik van maken om mijn taart mee te zoeten.
Wat ik wel bedoel is dat ik fruit in zijn geheel, waar mogelijk met schil en al, een iets andere vorm van suikers vind dan bijvoorbeeld ahorn. Door de vezels, vitaminen en mineralen worden vruchten een soort ’totaalpakket’ waar je lichaam zeker wat mee kan.
Voor de één is dit prima aanvaardbaar, voor de ander wat minder. Het is maar net afhankelijk van hoe streng je wilt of moet zijn en hoe gevoelig je voor suikers in het algemeen bent. Daar kan ik niets over zeggen. Maar zelf blijf ik van fruit genieten. Ik voel me lekker, zit goed in mijn vel en hey, de extra vitamine C die in fruit zit, kan op dit moment geen kwaad!
Hoe zit dat bij jou? Eet jij fruit in deze uitdaging of juist niet? Wat is jouw motivatie daarvoor? En hoe gaat het trouwens met je? Begin je al verbeteringen te merken? Deel het hieronder!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Carolien zegt
De eerste 3 dagen heb ik echt suikervrij gegeten, daarna heel voorzichtig een en ander toegelaten, maar ben wel weer heel bewust ermee bezig. Ik heb last van hoofdpijn gehad, maar het positieve is dat mijn darmen er sterk op reageren!
Fruit eet ik wel, ik vind variatie in tussendoortjes erg belangrijk. Ik merk wel dat ik minder behoefte aan zoet heb. Als ik warme chocolagemelk maak doe ik er een klein beetje ahorn in, vind het al gauw zoet genoeg.
Anonymous zegt
Nou Heleen, ik kan je vertellen dat je niet de enigste bent naar behoefte aan zuur. Tegenwoordig pers ik een halve citroen of limoen uit in m’n ochtend(groene)smoothie… heerlijk! En ook over m’n eten pers ik vaak wat citroensap. Ik vond het altijd al lekker, maar deed het zelden… nu smacht ik er soms naar!
Groetjes,
Jolanda L
Heleen Quantrill zegt
Gelukkig, ben niet de enige! 😉 Ik vind het ook echt heerlijk, de hele dag door. Ik lees nu net je reactie en het water loopt me alweer in de mond!
Groetjes
Heleen
Esther zegt
Als ik hier een hulpvraag mag posten: ik heb enorme vreetzin na mijn avonddienst. ik zoek iets hartigs, warm snel klaar en vaste vorm( geen soep bedoel ik dus) Oh ja en budgetvriendelijk. ik at altijd of een boterham met ei of eentosti. maar kom nu niet verder dan ei en spek. op Pinterest kwam ik ook niet echt verder, ik zie veel zoete baksels. Ideeën iemand? Alvast bedankt,
esther
Nathalie zegt
Misschien van te voren een quiche maken? Deze kan je warm en koud eten 🙂
N8w8 zegt
Inderdaad quiche is ook een van mijn favorieten na mijn n8 dienst. Pannekoekjes, muffins, goedgevuld brood allemaal op basis van amandelmeel met noten en zaden. O en gehaktbrood! Kan allemaal van tevoren gemaakt worden ( koelkast of vriezer). Ik eet ook graag gebakken paddestoelen, visje op zelfgemaakte crackers. Gevulde groentes ( paprika, tomaat , courgette, aubergine enz), lasagna (courgetteplakjes ipv deegwaar), allemaal van tevoren klaar temaken en in de oven zo klaar! En echt er is heel veel te vinden op internet. Links op deze site al bekeken?
Succes Esther!
Groetjes deirdre
esther zegt
dank je wel, wat een fijne ideeën, vooral die quiche en paddestoelen ga ik zéker proberen. De rest viel me reuze mee, maar na de avonddienst ben ik zo pietluttig in mijn eten.
Anonymous zegt
M’oeufins zijn heel lekker en makkelijk klaar te maken. Hier vind je een recept, maar je kunt varieren met de ingredïenten. http://handmadehelen.blogspot.nl/2012/02/moeufins.html
Olga
Anonymous zegt
Sinds afgelopen maandag ben ik volledig suikerloos. De eerste paar dagen was het wat vreemd, maar ik merk dat mijn behoefte om te eten behoorlijk is afgenomen. Qua humeur verneem ik er verder niks van. Ik ben nog niet zo goed in het aanbrengen van veel variatie in mijn voeding, dus moet me nog maar eens wat verdiepen in suikervrije recepten. Het probleem is een beetje dat ik geen ‘salade-mens’ ben, dus er valt al het nodige af.
Maar het gaat eigenlijk heel erg van een leien dakje tot nu toe.
Met fruit ben ik behoorlijk terughoudend. Ik ben dol op banaan, maar dat heb ik maar even niet meer gegeten. Tot nu toe 2 mandarijntjes en 1 appel gegeten, dus dat is niet zo veel.
Groeten Alida
Anonymous zegt
Om af te kicken van de suikerverslaving kun je beter 2 weken helemaal geen suiker en fruit gebruiken. Daarna kun je weer voorzichtig uitproberen welk fruit je het beste verdraagt. Dat is ook de procedure van dr. Atkins. Wanneer je fruit, vooral grdroogd fruit zit bomvol suiker, blijft gebruiken kom je nooit echt van de verslaving af.
Niet zonder kunnen is het kenmerk van een echte verslaving… ontwenningsverschijnselen horen daarbij.
Olga
Anonymous zegt
dag,
helemaal zonder suiker lukt me nog niet, maar het zijn dan wel de ‘goede suikers’ honing, agave, palmsuiker.
het heeft bij mij altijd invloed op m’n humeur. M’n depressieve klachten zijn vrijwel verdwenen toen ik minder suiker (dus alleen goede suikers) ben gaan eten, maar na een koffiemoment bij anderen met geraffineerde suikers e.d. komt altijd hoofdpijn en verdrietige gevoelens om de hoek. Dus zeker als je last hebt van depressieve klachten, angst/paniekklachten is het een absolute aanrader om zonder ‘slechte’ suikers en met mate ‘natuurlijke’ suikers te gaan eten. Het heeft mij enorm geholpen.
veel succes allemaal! Heleen bedankt voor je mooie artikelen. En we genieten nog met regelmaat van een recept uit je kookboek ‘Eet goed voel je goed’.
Heleen Quantrill zegt
Zo zie je maar wat voor een verschil het maakt. Ik ben erg blij voor je dat je een boosdoener ontdekt en succesvol verslagen hebt. Volhouden dus, want dat soort gedachten zijn niet mals.
En bedankt voor je compliment, daar doe ik het voor!
Groetjes
Heleen
Dutch Isle zegt
Dit is mijn 2de dag dat ik met de suikerpauze bezig ben. Maar ik wil het geen pauze laten zijn maar een levensstijl. Ik heb al vaker geprobeerd de suiker te laten staan maar ik ben bijv. gek op thee met melk en suiker of koffie met het zelfde erin of de koekjes die erbij geserveerd worden en dat wil ik niet meer omdat ik voel dat het me ook niet goed doet. Ik wil juist wel fruit eten omdat ik vind dat de suikers die daar in zitten gewoon natuurlijk zijn en k wil ook gewoon mijn baksels zoeten met honing bijv. En ’s avonds zal ik ook gewoon eens een stukje 70% pure chocolade eten omdat ik denk dat dat beter is dan dat ik weer verval in mijn gewoonlijke suiker verbruik…want ik weet dat ik dat dan uiteindelijk zal gaan doen. Dus ja…voor mij mag fruit!!!!
Heleen Quantrill zegt
Als het een levensstijl gaat worden, moet je inderdaad op zoek gaan naar je ‘happy medium’. Je moet het uiteindelijk lang vol kunnen houden en succesvol op terug kunnen vallen als het toch een keer ‘mis’ gaat. Ik blijf ook lekker fruit eten, het helpt mij net zoals jij dat beschrijft!
Carola zegt
Ik heb sinds juni vorig jaar mijn levensstijl drastisch veranderd. Geen suikers en e nummers meer voor mij. Gebruikte alleen fruit, (en dan voornamelijk dadels, bananen, rozijnen) honing,agave en ahorn om te zoeten. Ben nog steeds blij dat ik deze stap gezet heb. Voel me enorm goed hierbij. Echter had ik nog wel die drang naar zoet na mijn maaltijd. Dus ben ik maandag ook begonnen om honing, agave en ahorn voorlopig niet meer te gebruiken en te kijken of die drang naar zoet weggaat. Pff nou dat heeft aardige invloed op mijn humeur zeg. Ik snauw deze week aardig wat af. Ben niet echt de gezelligste thuis. En de hoofdpijn komt aardig om de hoek kijken:-(. Terwijl ik zo goed in mijn vel zat en heel de wereld aankon. Na een week was ik het dus zat om me zo te voelen en heb ik gisteren een bananencake gebakken met…jawel een eetlepel agave en stukjes chocola. Smaakte goed. Dacht wat is belangrijker, lekker in je vel of chagerijnig? Maar vanmorgen las ik dit artikel en voelde me wel een beetje rot dat ik het niet vol kon houden. Dus bij deze…. Ik zet mijn schouders er weer onder. Ga de suikervervangers (ahorn, honing en agave) laten staan voorlopig. Merk namelijk dat die ‘drang naar zoet’ minder werd. Hoop dat de ‘buien’ deze week zijn overgedreven en ik weer mijn vrolijke ik word.
Groetjes Carola
adrielle de hoog zegt
Gisteren heb ik een spelteierkoek gegeten, ik moest opeens weg en had nog niets gegeten. Het enige “verantwoorde” onderweg was een bakker. Er werd me verzekerd dat er geen geraffineerde suiker in zat. Het alternatief was hoofdpijn van de honger. De eierkoek was best lekker, maar zoet……. Mijn smaak is dus ook alweer aangepast, zelfs als ik zwarte koffie gedronken heb, heb ik een zoete smaak in mijn mond. Ik merk dat mijn trek naar de zoute kant gaat. Die naturel chips heeft echt een magnetische werking op mij, heb er 1x aan toegegeven 😉 Ik ben niet helemaal “suikerloos” want dat kan gewoon niet, maar ik blijf wel binnen mijn eigen grenzen. We gaan zo door! Fijn weekend, Adrielle
Heleen Quantrill zegt
Heel veel succes weer! 🙂
Annie zegt
Volgens mij verbeterd bij iedereen het humeur als ze minder suikers gebruiken en heeft dit te maken met de dan meer stabielere “suikerspiegel”. In spelteierkoeken van de bakker zit volgens mij echt wel meer suikers dan als je ze zelf zou maken, want bij de bakker moet het langer “houdbaar” zijn. Ik weet in ieder geval dat als ik een spelteierkoek van de bakker heb gegeten mijn bloedglucosewaarde harder stijgen dan als ik ze zelf maak. Ik heb diabetes type 1 en controleer mijzelf vaak om te zien wat voor uitwerking verschillende producten hebben. Alleen mijn spelteierkoeken worden/blijven niet zo zacht als die van de bakker, maar ja ben een amateurtje met een amateurtjes oventje. Over fruit in de suikerpauze ben ik van mening dat die wel mogen, maar dan meer de zuurdere soorten, want ondanks alles heeft je lichaam een kleine hoeveelheid suikers nodig om goed te functioneren en dan is in mijn ogen fruit dus het beste om te nemen. Helaas door verschillende redenen lukt het mij niet om helemaal (behalve dan het fruit.) suikervrij te zijn. Maar iedere dag is er verbetering en dat doet mij goed.
Iedereen succes en sterkte met de suikerpauze en het evt. veranderen van je levensstijl. Mijn ervaring het gaat met vallen en opstaan.
Groetjes Annie
Anonymous zegt
Is dat zo in het algemeen, dat je humeur verbetert als je geen of minder suiker tot je neemt? Of is dat bij jou zo? En als dat voor iedereen zo is, hoe komt dat dan? En hoe zit dat met schommelende suikerspiegels. Beïnvloedt dat ook je humeur?
Gr. Frederique
Heleen Quantrill zegt
Hoi Frederique,
Ik heb dit artikel vanuit mijn eigen oogpunt geschreven. Ik kan dus met absolute zekerheid zeggen dat ik niet denk dat dit voor iedereen geldt 😉 Iedereen reageert anders op het weglaten van suikers. En het idee van deze Suiker-Pauze is o.a. om daar achter te komen en er je voordeel mee te doen. Alle bijkomende factoren van het hoe en waarom van die veranderingen, kan ik met geen mogelijkheid fatsoenlijk beschrijven omdat die echt voor iedereen weer anders zijn.
Als je toch wat meer informatie zou willen, kun je in de zoekbalk hier links ‘suiker’ intypen voor wat meer diepgaande artikelen hierover. Verder verwijs ik ook graag naar http://www.chivo.nl voor nog meer informatie. Echt een aanrader!
Groet,
Heleen