Pluk er de Vruchten van – Tips om Fruit in te Vriezen

Tips om Fruit in te Vriezen

Late zomer en herfst zijn dé momenten in het jaar dat fruit overvloedig aanwezig is. Bramen, bessen, appels, peren… Teveel om allemaal in je eentje op te eten. Maar probeer maar eens weerstand te bieden aan al dat lekkers! Een bezoekje aan een (boeren-) markt of wat connecties via werk of school leveren vaak veel meer op dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. En het nadeel van vers fruit is dat het zo snel verrot. Met name rood fruit is erg gevoelig voor schimmel. Snel verwerken dus! Met als bijkomend voordeel dat je er straks in hartje winter nog profijt van hebt!

Veel werk hoor ik je nu denken? Niet als je weet wat je moet doen. En als je kleine of grote helpers hebt, maak je er een aangenaam én nuttig weekend project van! Met deze tips gaat het je zeker lukken!

Voorbereiding

Elk voedsel gerelateerd project heeft ruimte nodig. Ruim dus eerst je aanrecht en andere afleg plekken op. Dit nodigt uit tot activiteit! Leeg je prullenbakken, of leg een groene container zak in de buurt. Ik heb altijd een grote voorraad van 20 liter composteerbare zakken in huis. Als je met verse producten werkt, kun je niet zonder!
Ruim vervolgens je gootsteen op en pak een grote kom waar je je rood fruit in kan doen. Doe hier een mengsel van 3 delen water op 1 deel (appelcider) azijn in en laat het rood fruit hier een kwartier in zitten. Dit vertraagt het schimmelproces. Erg handig als je niet zeker weet of je alles wel in één dag af kan maken. Hier kun je overigens ook je appels en peren mee wassen. Bron.
Zorg voor een scherp mesje, vriezerzakken of -bakken en een snijplank. Als je wil checken van wat voor soort plastic je vrieszakken gemaakt zijn, klik dan hier.

Tips om Fruit in te Vriezen!

Goed, je hebt je fruit en je gereedschap… aan de slag! Check allereerst je fruit. Overrijp fruit kun je beter diezelfde dag tot moes verwerken om zo te kunnen bewaren. Beschimmeld fruit gooi je uiteraard weg. Onrijp fruit leg je weer terug op de fruitschaal.
  • Appels en Peren: Was, schil (eventueel), verwijder het klokhuis en snij in parten. Besprenkel met citroensap om bruin worden tegen te gaan. Vries in porties in zodat je nooit meer ontdooit dan nodig is.
  • Abrikozen, Nectarines en Perziken: Gehalveerd of in parten gesneden (afhankelijk van de grootte), pit verwijderd en eventueel geschild.
  • Bramen, Bosbessen, Frambozen en Kruisbessen: Kunnen zo ingevroren worden.
  • Aardbeien: Wassen en kroontjes verwijderen.
  • Kersen: Voor gebruiksgemak eerst de pitten verwijderen voordat je ze invriest.
  • Bananen: Schil verwijderen. Puree met een beetje citroensap kan in porties ingevroren worden. Ook kunnen bananen heel of in parten, zonder schil, ingevroren worden.
  • Meloen: Snij in hapklare stukjes of maak meloenbolletjes.
  • Druiven: Verwijder pitten voor gebruiksgemak. Was goed voordat je ze invriest.
  • Citroenen en Limoenen: Snij in parten en vries in.

Tips

  • Gebruik verpakkingsmateriaal dat geschikt is om in te vriezen. Boterhamzakjes zijn niet geschikt.
  • Label de verpakking voordat het de vriezer ingaat. Voorzie van datum en eventueel de hoeveelheid.
  • Het meeste fruit is wat zacht als je het ontdooid. Hou hier rekening mee voor toekomstig gebruik. Bosbessen, bramen, kersen en kruisbessen ontdooien wel mooi.
Een lekkere en economische manier om fruit te bewaren, is door er eerst een taartvulling of saus van te maken en deze in porties in te vriezen. Ik maak zelf graag rode vruchtensaus voor over de pannenkoeken of appelmoes om later appeltaartjes mee te maken. Op deze manier maak ik gebruik van fruit dat in seizoen, en dus op z’n gezondst, is en scheelt het me tijd in de keuken!

Rode Vruchtensaus

250 gram rood fruit naar keuze
2 el water
Evt. een verdikkingsmiddel zoals arrowroot of maizena
Evt. zoet naar keuze zoals honing of oerzoet
  1. Doe het fruit in een steelpannetje met het water en breng het aan de kook.
  2. Laat het 10 – 15 minuten zachtjes pruttelen, net zo lang tot de bessen openbarsten.
  3. Laat de saus inkoken tot het de gewenste dikte heeft of strooi er een verdikkingsmiddel naar keuze overheen.
  4. Breng eventueel op smaak met wat zoet en roer goed door.
  5. Laat een half uur afkoelen en schenk het in een bakje geschikt voor de vriezer.
  6. Haal voor gebruik uit de vriezer en laat in een steelpannetje zachtjes warm worden.
Vries jij fruit in? Hoe doe jij dat? En slaag jij er ieder jaar in om grote hoeveelheden fruit te bemachtigen? Hoe doe jij dat?

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

14 reacties

  1. Hi! I wanted to take a moment to thank you for this insightful blog post. Your perspectives on this matter are refreshing and well-articulated. It’s not often that I come across such well-thought-out content. Keep up the excellent work, and I’ll be eagerly awaiting your next update!

  2. I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

  3. Citroenen in plakken snijden.
    Laag voor laag in diepvriesbakjes met daartussen huishoudfolie.
    Daarna direct in de vriezer.

  4. Beatrijs Dijkman schreef:

    vorige week toffe middag gehad met bramen plukken (grote trap tegen een struik en mijn zoontjes er bovenop klauteren, dikke 2 meter hoog) Handenvol al lekker opgegeten maar ook potten ‘jam’ gemaakt. Ik heb zelf een recept bedacht; kook de bramen 15 minuten, voeg evt iets zoetstof toe. redelijk af laten koelen dan eerst in blender, vervolgens door een zeef; gaat veel gemakkelijker erdoor en wordt helemaal pitjesvrij en lekker dikkig… dan in glazen minipotjes in de vriezer, niet te vol! En nu eet ik elke morgen geweekte haver/boekweit met bramenspul en noten,verrukkelijk.

    1. Klinkt heel erg goed! Ik denk dat door het invriezen je inderdaad met veel minder zoet toe kan. Wel heb ik ergens gelezen dat je het dan binnen 6 maanden op moet maken. Kan me niet meer herinneren waar ik dat las, maar de reden was dat er na 6 maanden (ongeveer) de vriesbrand er in komt. Hier lukt dat meestal wel trouwens, maar het schoot me net te binnen.

      Groetjes!
      Heleen

  5. Hallo,
    Ik blender het teveel aan fruit uit mijn tuin, zoals vijgen en druiven in de blender. Vries het vervolgens in een ijsklontjes bakje in en daarna in porties de diepvries in.
    Heel handige porties voor de smoothie in de winter.

    Groetjes,
    Caroline

  6. Hoi Heleen,

    Vries je pruimen ook in als je daar later nog een taart van wil maken? Of kan je beter de taart maken en dan invriezen?

    Mijn pruimen zijn namelijk rijp en over een maand is mn dochter jarig vandaar.

    Groetjes lies

  7. Leuk om je adviezen te lezen, vooral nu wij de bramentuin van goede kennissen leeg gaan plukken. Toch vinden wij het geen goed idee om fruit tot moes te koken! Als levend-voedsel- fans kiezen wij voor zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Houd alsjeblieft de oorspronkelijke kwaliteit optimaal in stand. Al je lichaams-cellen zullen deze top kwaliteit zeer waarderen!

  8. Corina schreef:

    Hoe ik eraan kom, dat is nogal makkelijk, uit eigen tuin! (japanse wijnbes, frambozen, bramen, kruisbessen, aardbeien…) en de rest krijg ik van mijn ouders (appels, peren, pruimen). Het meeste gebruik ik vers, wat teveel is gaat gewoon rauw in de diepvries en haal ik eruit als ik het nodig heb, voor in de yoghurt of vruchtenbowl of om te stoven. Soms kiep ik alles in een grote pan en stoof het, en vries dat in kleine porties in.

  9. Judy Dellebarre schreef:

    Rabarber in kleine stukjes gaan hier ook in de diepvries zodat we in winter ook lekker rabarber kunnen eten samen met aardbeien bramen en frambozen en appels straks maak ik er appelmoes van en vries ik ook in uiteraard ongezoet

  10. Bedankt! Ik had gelezen,dat bramen eerst apart bevroren moesten worden. Dat leek me zoveel werk,dat ik er niet aan begon. Ik ga vanmiddag plekken en invriezen.

  11. Fijne tips, dank je wel! Bramen, bessen, appels, peren en bananen vroor ik al in, maar nectarines heb ik nooit aan gedacht dat dat ook wel kon. Dat vind ik echt het ultieme zomerfruit en dat eet ik nu dan ook volop net zoals meloenen en wilde perzik. Het gevolg is dan wel dat ik moeilijk op gewicht kan blijven. Maar komt komende maand wel weer goed als dat niet meer vers te koop is.

    Ik vries bramen etc. altijd in zakjes in die ik zoveel mogelijk plat neerleg, en na uurtje even opschudt, zo plakken ze minder aan elkaar, als het toch aan elkaar zit krijg je het meestal wel losser met zachtjes op hard oppervlak loskloppen.

    1. Hierop volgend heb ik ook 3 citroenen in plakjes ingevroren. Kijken hoe dat gaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »