Uitdaging: 10 Redenen om Bewerkt Eten te (blijven) vermijden

Happy Meal does not rot….

Officieel publiceer ik altijd een recept op dinsdag, maar om twee redenen besloot ik om het even anders te doen. Ten eerste is het recept dat ik vandaag wilde publiceren nog niet klaar. En ten tweede denk ik dat deze lijst veel van jullie zal helpen om scherp te blijven in de komende weken als het gaat om keuzes maken in voeding. Het zijn 10 redenen die ik mezelf blijf voorhouden en die ik aan anderen vertel als ze me vragen waarom ik zo eet.

En het heerlijke recept voor slow cooker kip komt morgen 😉

1. Bewerkt eten wekt vaak de illusie dat het gezond is door heel veel (schreeuwerige) claims op de verpakking. Maar ook de welbekende vinkjes prijken op producten die toch echt een schim zijn van hoe moeder natuur het bedoelt heeft. Laat je dus niet misleiden door claims als 0% vet, 0% suiker, Omega-3 toegevoegd of extra vitamine zus of zo toegevoegd. Kies voor de originele bron, niet het slappe aftreksel dat opgeleukt moet worden om geloofwaardig te zijn.
2. Hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en beroertes – ‘welvaartsziekten’ – ‘kunnen direct gelinkt worden met de industrialisatie van ons eten’ volgens Michael Pollan.
3. Door boodschappen te doen met het oog op gezondheid, kan op de korte termijn meer kosten, maar op de lange termijn een hoop kosten voorkomen.
4. Waarom zouden we door de fabriek getrokken voedsel eten dat zo bewerkt is dat het nooit vergaat?
5. De voedingsindustrie heeft onderhand wel bewezen dat het geen goeie kok is omdat alles veel te veel suiker, zout en bewerkte olie bevat.
6. Wanneer je wit meel consumeert of producten op basis van wit meel, eet je lege calorieën. Energie waar je lichaam niks mee kan omdat het geen voedingswaarde bevat. Elk beetje voedsel kost o.a. vitaminen en mineralen om verwerkt te worden. Voeding dat in feite leeg is, heeft dus totaal geen nut voor je lichaam, maar vergt wel vitaminen en mineralen om verwerkt te worden. Negatieve energie dus.
7. Er worden schattingen gedaan dat een gemiddelde supermarkt slechts 4% onbewerkt eten bevat. Bron: OERsterk
8. Door bewerkt eten te vermijden loop je grote kans op verbetering in: gewicht, cholesterol, bloeddruk, humeur, slaap-/ waakritme, spijsvertering, algeheel welbevinden e.v.
9. In plaats van je zorgen te maken over calorieën, grammen vet of koolhydraten, is het belangrijker te zorgen dat je volwaardig eet zoals de natuur het bedoelt heeft, in plaats van zoals de voedingsindustrie het bedoelt heeft.
10. Het is eigenlijk ook een kwestie van gezond verstand als je kiest voor voeding dat je kan herkennen, uitspreken, een geheel is en voedt, in plaats van vulling met een ingrediëntenlijst dat voornamelijk uit E-nummers (of hun benamingen) bestaat.

Eigenlijk berusten al deze argumenten op één gegeven: Gebruik je Gezond Verstand als je keuzes maakt over voeding. Want dat kan de overheid niet voor ons bepalen 😉

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »
karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »