Ben je op zoek naar een vegan alternatief voor het gehaktbrood? En wil je die het liefst maken met zo min mogelijk bewerkte ingrediënten? Dan is mijn vegan gehaktbrood iets voor jou! Een ‘happy accident’ in de keuken toen ik mijn voorraadkast aan het opruimen was en een paar blikken linzen vond. Het is een smakelijke, compacte meatloaf met een lekkere bite. Perfect voor Valentijnsdag misschien? 🙂 Of gewoon wanneer je eens uit wilt pakken omdat je gasten hebt. Deze vegan meatloaf is namelijk ruim voldoende voor 8 personen.
De Beste Vegan Gehaktbrood
Gezien de lijst met ingrediënten zou je denken dat deze vegan gehaktbrood ingewikkeld is om te maken. Maar laten we eerlijk zijn, heb ik hier eigenlijk wel ingewikkelde recepten op de blog? Nee dus. Gezond eten moet haalbaar zijn, niet alleen qua geld wat al een uitdaging op zich is, maar ook qua tijd en moeite die het kost. Een goed en slim gevulde voorraadkast is dan wel een pré, maar met de juiste basisvoorraad kruiden en specerijen en een leuke collectie peulvruchten en granen kom je echt een heel eind. Wat mijn ervaring is, is dat het niet uitmaakt wat je maakt, maar het moet wel goed smaken. Dus zorg dat je je eten voldoende zout, dat je niet te terughoudend bent met kruiden én dat je gebruikmaakt van de natuurlijke umamismaken uit de natuur zoals champignons, tomatenpuree, sojasaus en Parmezaanse kaas. Ik weet dat er mensen zijn die echt heel gevoelig reageren op MSG en zelfs een reactie krijgen op dit soort producten. Maar als dat niet voor jou geldt, maak daar dan gebruik van!
Deze vegan gehaktbrood is 100% zelfgemaakt, gezond, smakelijk en volledig plantaardig. Geen nare toevoegingen of additieven. Gewoon lekker eten dus 🙂
Gezondheidsvoordelen van Linzen
Ik heb altijd linzen in huis, gedroogd of in blik. Gedroogd zijn ze met een half uur gaar en uit blik zijn ze perfect voor een snelle salade. Linzen zijn gewoon ontzettend gezond en een prima basis in je voorraadkast. Een paar gezondheidsvoordelen van linzen op een rijtje:
- Rijk aan Vezels: Per 100 gram krijg je 15,8 gram vezels binnen. Linzen en andere peulvruchten zijn rijk aan vezels wat goed is voor de darmwerking, de darmflora en het helpt om je bloedsuikerspiegel rustig te houden.
- Rijk in Eiwitten: Per 100 gram bevatten linzen ruim 21 gram eiwitten.
- Resistent Zetmeel: Linzen zijn rijk aan resistent zetmeel. Lees hier meer daarover. Je hebt resistent zetmeel nodig voor een gezonde darmflora.
- Rijk aan voedingsstoffen: B vitaminen zijn noodzakelijk onder andere voor je energie. Ook bevatten linzen veel ijzer (5 mg per 100 gram). Al met al zijn linzen hierdoor dus zeer voedzaam.
Als je gedroogde linzen gebruikt voor dit recept, moet je rekening houden met ongeveer 30 minuten extra kooktijd. Check mijn artikel voor meer informatie over de kooktijden van peulvruchten.
Ingrediënten voor de Vegan Gehaktbrood
Zoals ik net al zei, bevat de vegan gehaktbrood best wat ingrediënten. Maar de meeste zul je dus ook gewoon in je voorraadkast vinden. Ik gebruikte lijnzaadei en havermout om de gehaktbrood te binden. Wil je 100% glutenvrij, kies dan voor gecertificeerd glutenvrije havermout. Hoef je niet per sé vegan? Dan kun je het lijnzaadei vervangen door een regulier ei.
Een meatloaf vind ik perfect om lekker wat groenten in te verstoppen. Champignons sowieso, maar wortels en spinazie zijn ook goeie opties. Rasp te wortel en knijp de geslonken spinazie goed uit omdat het anders te nat wordt.
Als het gaat om de smaakmakers vind ik de klassieke smaken van tijm en rozemarijn echt iets voor een vegan gehaktbrood. Kurkuma en mosterd maken het geheel af. En voor dat umami-shotje voeg je 2 eetlepels sojasaus toe.
Nou, laten we gauw beginnen!
Vegan Gehaktbrood
Equipment
- 1 Cakeblik van 25 cm
Ingrediënten
- 200 gram linzen uit blik of pot
- 1 el olie om te bakken
- 1 ui gesnipperd
- 4 teentjes knoflook uitgeperst
- 75 gram havermout glutenvrij indien nodig
- 2 el lijnzaad
- 400 gram kidneybonen uit blik of pot
- 100 gram amandelen
- 100 gram zonnebloempitten
- 200 gram wortels geraspt
- 200 gram champignons fijn gesneden
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 2 el tomatenpuree
- 1 el grove mosterd
- 2 el sojasaus glutenvrij indien nodig
- 1 tl kurkuma
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚ en vet een cakeblik in. Leg een stukje bakpapier op de bodem zodat de meatloaf er makkelijk uit komt. Zet apart.
- Neem een koekenpan en verhit hier de olie in. Fruit de ui tot deze glazig wordt en voeg dan de knoflook toe. Bak kort totdat de knoflook geurig wordt. Haal uit de pan en zet apart.
- Maal de havermout met de lijnzaad fijn in een keukenmachine met messen.
- Voeg de kidneybonen, linzen, amandelen, zonnebloempitten, gebakken ui met knoflook toe met 3 el water en pureer tot je een soort van grove gehakt consistentie hebt.
- Stort het mengsel in een ruime kom en voeg nu de wortels, champignons, kruiden, tomatenpuree, mosterd, sojasaus en genoeg peper en zout naar smaak toe en kneed alles goed. Als het wat droog lijkt voeg je wat extra water toe. Lijkt het nat? Voeg dan wat meer havermeel toe.
- Druk het vegan gehaktmengsel in het bakblik en verdeel het goed. Zet in de oven en bak in 30 minuten gaar.
- Je kunt ook een hartige glazuur maken door 2 el tomatenketchup met 2 el zure jam van bijvoorbeeld rozenbottels of cranberries te combineren en dit na 10 minuten op de meatloaf te smeren. Dit is optioneel maar wel erg lekker.
- Haal de vegan gehaktbrood uit de oven en laat 15 minuten afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt. Snij aan plakken en serveer met een frisse salade!
Laat een reactie achter