Verander (bijna) elk recept in Echt Eten in 10 Stappen

Ik zei toch dat ik de titel aan zou passen? 😉

Wie kent het niet, je ziet een heerlijk recept op TV of op het internet, maar er zitten minstens 3 ingrediënten in die je liever wil vermijden. Of je bent net begonnen met Echt Eten en je wil je familie favorieten graag dat beetje extra geven, genaamd ‘voedingswaarde’. Nu heb je twee keuzes. De eerste is dat je jezelf wijsmaakt dat het je nooit zal lukken om recept W te maken vanwege X, Y en Z. Of dat je geen lasagne meer kan maken, wederom vanwege X, Y en Z. Dus je zoekt je suf op het internet, probeert een aantal recepten uit die je wel zo kan maken, maar die eigenlijk een beetje vreemd/ duur/ onhandig/ toch niet echt lekker zijn en beland zo in een immense frustratie waarbij het opgeven van je zoektocht naar Echt Eten maar beter opgegeven kan worden. Gewoon omdat je je geestesgezondheid ook hoog in het vaandel hebt.

Of je kies voor optie twee. Namelijk: adapt and overcome. Oftewel: aanpassen en overwinnen. In dit geval dus dat lekkere, maar eigenlijk ongezonde recept. Of je familiefavoriet. En om dat te bewerkstelligen, bij deze 10 eenvoudige stappen om dat te kunnen doen die eigenlijk neerkomen op vervangen, vervangen en matigen.

1. Glutenvrij. 
Als je geen gluten/ graan meer wil eten, vallen er een hoop recepten af zou je denken. Ik bedoel, elk recept wat om meel vraagt is dus ‘verboten’. Maar wat denk je hier van? Amandelmeel en kokosmeel. Voor elk recept dat om regulier meel vraagt, vervang je dit 1 op 1 door amandelmeel (of andersom). Als je liever kokosmeel gebruikt, vervang je de hoeveelheid meel door een kwart of een derde van gewicht in meel door kokosmeel. Dus voor elke 100 gram meel, gebruik je in je eigen recept 25 – 30 gram kokosmeel. Als het wat droog blijft, voeg je een ei toe.

2. Vetvrij? Vetrijk!
Vet is niet je vijand! Kies gezonde en noodzakelijke vetten als boter en kokosolie in elk gerecht dat je maakt. Het vlees bak je in boter, je groenten krijgen een extra klont er bovenop en smoothies maak je met kokosmelk en een lepel kokosolie. Verzadigde vetten zorgen voor een langer verzadigd gevoel én voeden je lichaam met noodzakelijk cholesterol. Worteltjestaart met zonnebloemolie? Mooi niet dus. Vervang door gesmolten kokosolie. Frituren in ranzige en geharde vetten? Zeer ongezond. Kies voor ossewit of kokosolie.

3. Olie?
Nu we het toch over de vetten hebben. Lees dit artikel over de onverzadigde vetzuren nog eens. Hoewel plantaardige olieen de naam hebben gezond te zijn, is dat zeer twijfelachtig. Als je olie wil gebruiken, koop dan koud geperste olie en gebruik ook koud. Bak en braad wederom in verzadigde vetten. Deze blijven stabiel. Bak of braad nooit alleen in olijfolie. Dat is veel te gevoelig. Voeg altijd boter toe om verbranden te voorkomen. Gebruik goeie, koudgeperste olijfolie om te verrijken en geniet zo van alle voordelen hiervan.

4. Een ei hoort er bij.
Jazeker! Eieren zijn zeer voedzaam! Boordevol choline, B vitaminen, mineralen en natuurlijk vetten en eiwitten. Eet ze regelmatig en geef ze ook aan je kinderen. Die kunnen het gebruiken! Kies daarom altijd, altijd voor biologische eitjes. Hoewel een paar dubbeltjes duurder dan de scharrel-variant, staat dat nog altijd niet in verhouding met het prijsverschil tussen regulier en biologisch vlees. Koop biologisch en verhoog zo de voedingswaarde van je dagelijkse eten.

5. Vlees?
Gezond vlees is niet slecht. Doorgefokt en opgefokt vlees, dat is ongezond. Kies voor vlees van dieren die een gezond leven hebben gehad. Weinig tot geen medicatie, buiten hebben kunnen lopen en eten en biologisch bijvoer hebben gehad. Dat vlees bevat waardevolle voedingsstoffen waar je wat aan hebt. Als biologisch vlees te duur is, kan het de moeite waard zijn om naar stukken te vragen die minder populair zijn. Maar bijvoorbeeld ook bouillon trekken van botten van gezonde dieren is een super manier om te profiteren van deze specifieke voedingsstoffen.

6. Biologische groenten of let op gifbommetjes
Als het kon, dan deed ik het, maar dagelijks biologische producten op tafel zetten, is moeilijk. Als dit ook voor jou geldt, is het misschien een idee om ook te letten op de schone en vervuilde 10 van Weet wat je Eet. Maak een lijstje, houd deze in je portemonnee en selecteer hier op. En: Kies in het seizoen. Groenten en fruit die in seizoen zijn, bevatten meer voedingswaarden dan ingevlogen voorraad.

7. Vervang je suiker
Zoet is lekker. Het is in de mensen ingebakken dat zoet gelijk staat aan ‘veilig’ of ‘vertrouwd’ en ‘lekker’. Maar wat vroeger zoet was, is tegenwoordig al helemaal anders. Overal wordt suiker aan toegevoegd om het maar die zoete smaak te geven. Doe hier niet aan mee en maak je eigen lekkertjes! En vervang de reguliere suiker (of erger, zoetstoffen) door ongeraffineerde suikers als palmsuiker, oerzoet, kokosbloesemsuiker, koud geslingerde honing of steviablad.

8. Zuur, zuurder, zuurst
Gefermenteerde of verzuurde groenten, fruit en melkproducten bevatten gunstige bacteriën die o.a. ons immuunsysteem ondersteunen. Ook helpen ze bij het verteren van ons voedsel en smaken ze gewoon erg lekker. Maak je eigen fermenten of eet regelmatig wat zuurkool of echte yoghurt (volle uiteraard).

9. Kruidenmengsels
Kruidenmengsels maken je leven in de keuken een stuk aangenamer. Je hoeft niet te lang na te denken over de verhoudingen en de smaak is eigenlijk altijd goed. Helaas zitten in heel veel reguliere kruidenmengsels MSG, suiker, geharde vetten, onbegrijpelijke toevoegingen en maar bar weinig smaak. Ik haal sinds een aantal maanden mijn kruidenmengsels bij Gekruid. Bijna alle mengsels zijn zonder MSG (kibbelingkruiden en gyroskruiden bevatten het wel, naar ik meen), de meesten zonder zout en op alle mengsels kun besparen door grotere hoeveelheden aan te schaffen. Nasi, bami en wereldgerechten kun je op deze manier blijven maken minus de onnodige toevoegingen.

10. Let niet op calorieën.
Calorieën tellen is het slechtste wat je kan doen voor je gezondheid. Als je daar op gaat letten eet je vrij snel veel te weinig (vet) en veel te veel bewerkte producten. Van calorieën wordt je niet dik en ongezond, van slecht eten wel. Of je daar nou veel of weinig van eet. Eet volwaardig, eet tot je vol zit en eet niet eerder dan dat je weer honger krijgt. Nog altijd last van hongeraanvallen direct na de maaltijd of ’s nachts? Eet meer vet!

Wat zijn jullie tips om gerechten/ recepten aan te passen aan een gezonde eetwijze? Deel het hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »