Februari is eindelijk voorbij en het zonnetje wenkt ons. Maar toch kan het zijn dat je je nog altijd niet helemaal happy voelt. Sterker nog, je bent niet depressief, maar je hebt moeite met op gang komen, je hebt nergens zin in en je bent vooral vaak moe. Het kan dan heel goed zijn dat je last hebt van voorjaarsmoeheid. Geloof me, ik vind winter heerlijk. Het is echt een seizoen van gezelligheid binnenshuis, even terugkeren naar je eigen kern als het ware. Maar evengoed probeer ik wel zoveel mogelijk buiten te zijn en dagelijks vitamine D te slikken!
Waarom? Omdat we in de wintermaanden te weinig zonlicht hebben om in onze behoefte aan vitamine D te kunnen voorzien. Zonlicht hebben we ook nodig voor ons slaap-waakritme, energie en algehele welbevinden. Zo zeer zelfs dat een ’tekort’ aan zonlicht ons parten kan gaan spelen en onze gemoedstoestand flink kan verstieren.
Dus als die grijze dagen eindeloos lijken en je zelf niet vooruit te branden bent en echt het idee hebt dat dit meer is dan een dipje, dan zou het best kunnen zijn dat je last hebt van voorjaarsmoeheid.
Wat is voorjaarsmoeheid?
Voorjaarsmoeheid kenmerkt zich in de volgende dingen:
- Het komt inderdaad vaak voor in de late winter, vroege voorjaar. Februari en maart zijn notoir voor deze gevoelens.
- Algeheel gebrek aan energie. Een futloos, lusteloos gevoel heeft post gevat.
- Slechter slapen. Je valt moeilijker in slaap en /of wordt veel te vroeg wakker en bent dan niet uitgerust.
- Meer negatieve gedachten. Niet per sé depressief, maar gewoon meer negatief.
- Je hebt meer behoefte aan vette, zoute of zoete geraffineerde dingen. Bloedsuikerspiegel is duidelijk van slag.
Meer Licht
Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat je overdag ruim voldoende daglicht op je ogen krijgt. Wat ik daarmee bedoel is dat je regelmatig lekker naar buiten gaat en je ogen blootstelt aan de blauwe (grijze) lucht. Dit licht zorgt ervoor dat je slaap-waak ritme goed verloopt zodat je ’s avonds beter in slaap valt en meer uitgerust wakker wordt. Als dit lastig is vanwege werk bijvoorbeeld, kan het de moeite waard zijn om uit te zien naar een daglichtlamp in huis. Bijvoorbeeld bij je bureau. Dit licht imiteert zonlicht en kan hier bij helpen. Dagelijks 30 minuten in dit licht zitten is al heel goed. Maar probeer evengoed elke dag even naar buiten te gaan. De frisse lucht werkt ook erg goed op je gemoed!
’s Avonds wil je juist geen blauw licht op je ogen. Schakel dus tijdig de beeldschermen uit, draag eventueel een blauw licht filterbril en geef je ogen en jezelf rust door in niet al te fel licht te zitten. Van tijd tot tijd met de kaarsjes aan is heel gezellig en erg rustgevend!
Tryptofaan of 5-HTP
Meer licht is vaak de eerste en beste stap als het gaat om het aanpakken van voorjaarsmoeheid. Mocht dat toch te weinig helpen, dan is het een idee om naar tryptofaan te kijken. Dit stofje is een voorloper van 5-HTP wat weer een voorloper is van serotonine. Nou, serotonine is wat je wil als je bijvoorbeeld last hebt van voorjaarsmoeheid. Want serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Je voelt je prettig wanneer serotonine in de juiste hoeveelheden wordt aangemaakt. Door middel van voeding kun je dit positief beïnvloeden.
- Eieren, liefst biologisch
- Wilde vis
- Gezonde kip, liefst biologisch
- Melk van gezonde koeien, liefst biologisch
- Cashewnoten, sesamzaad, walnoten
- Zeewier
- Spinazie
- B-vitaminen
Dit zijn voedingsmiddelen en vitaminen die de aanmaak van serotonine dus stimuleren. B vitaminen noem ik even apart omdat met name vitamine B12 een belangrijke rol speelt bij hoe je gemoedstoestand is. Zorg dat je hier dus ook voldoende van binnen krijgt, al dan niet via een supplement.
Magnesium en Chroom
Bloedsuikerschommelingen en extra behoefte aan bijvoorbeeld chocola worden o.a. veroorzaakt door tekorten in magnesium en chroom. Donkere bladgroenten, ongeraffineerd zeezout, noten en hele pure chocola helpen je om die tekorten op te vangen. Beiden aanvullen met een supplement kan nuttig zijn als je vermoed dat je echt wel een flink tekort hebt. Lees meer over magnesiumtekort hier. Een tekort aan chroom is heel simpel te constateren: Slik een paar dagen een supplement met chroom en merk op of je minder trek in zoet hebt. Als dit het geval is, heb je een tekort.
Een ander supplement dat ook erg goed is en nog dieper werkt dan alleen chroom is R-alfaliponzuur. Dit is een bijzonder stofje, een moleculaire multitasker die o.a. de bloedsuikerregulatie erg positief beïnvloed. Dus nog even los van of je het voor voorjaarsmoeheid zou willen gebruiken, kan dit supplement dus in het algemeen erg interessant zijn wanneer je je bloedsuiker verder wilt ondersteunen (naast je voedingspatroon aanpassen, uiteraard!). Lees hier meer over R-Alfaliponzuur.
Let ook op dat je wel voldoende eet! Vaak willen we voordat het zonnetje echt tevoorschijn komt, nog wat afvallen en hoewel dat op zich geen probleem is, kan dat wel vervelende dips in je bloedsuiker veroorzaken. Eet voldoende kwaliteits-calorieën. Eiwitten, vetten en koolhydraten uit groenten, noten en fruit zijn een goeie basis qua voeding dat je bloedsuiker niet zal laten schommelen.
Voorjaarsmoeheid en Kinderen
Even nog speciale aandacht voor de kleine mensen in ons leven. Voorjaarsmoeheid kan namelijk ook bij kinderen voorkomen. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in:
- Depressieve gevoelens hebben
- Weinig motivatie hebben om naar school te gaan (opvallend meer dan anders 🙂 )
- Weinig zin hebben om met vrienden af te spreken, of om de hobby te doen
- Geen energie hebben ondanks genoeg slaap
- Meer zin hebben in geraffineerde voedingsmiddelen dan anders
Het is lastig om goed te bepalen of dit echt met voorjaarsmoeheid te maken heeft, of dat het kind gewoon teveel op het bordje heeft of bijvoorbeeld aan het puberen is. Blijf dus goed opletten en als je vermoedt dat er toch voorjaarsmoeheid speelt, kun je bovenstaande suggesties ook op je kroost toepassen. Een goeie multi speciaal voor kinderen kan dan ook helpen om iets sneller eventuele tekorten op te heffen.
Conclusie
Voorjaarsmoeheid hoef je dus niet op z’n beloop te laten gaan. Kijk weer eens kritisch naar je voedingspatroon, ga vaker naar buiten en zoek het licht op. Eventueel met goeie kwaliteit supplementen kun je bepaalde vastgelopen processen vlot trekken om zo met meer energie daadwerkelijk het voorjaar in te gaan.
En jullie? Nog tips bij voorjaarsmoeheid? Wat werkte erg goed voor jou? Deel het hieronder!
Laat een reactie achter