Het zoeken en vinden van een goeie wijn is net zoiets als jezelf een nieuwe taal aanleren zonder basisbegrip van die taal. Onbegonnen werk. Je weet niet waar je beginnen moet en op feestjes mompel je iets over ‘fruitig’ en ‘goeie body’ niet gehinderd door enige kennis 🙂
Oh, ik beschreef mijzelf hier trouwens toen ik net nieuw was in de wereld van volwassenheid.
Ik ben opgegroeid in een familie waar wijn een vast onderdeel van vele etentjes en gezellige avonden is. Nog altijd is een fles wijn het meest gewaardeerde cadeau wanneer er een verjaardag is. En ik denk niet dat dat zo heel bijzonder is. Ik denk dat er velen zijn die oprecht van wijn genieten en het graag drinken.
Momenteel staan mijn wijnactiviteiten even op nul, maar ik zal eerlijk zeggen dat ik de wijn echt mis. Koffie, chocola, prikwater en pittige curry’s deren me echt niet, die kan ik zonder problemen laten staan. Maar een glas goeie wijn… oef, dat is wel even iets anders! De geur, de smaak, de subtiele verschillen, ik kan er echt van genieten.
Dus om tóch nog op een bepaalde manier bezig te zijn met wijn, leek het me een leuk idee om hier vijf eigenschappen op te schrijven waar een goeie wijn aan moet voldoen. Leuk om je in te verdiepen zodat je op een volgende gelegenheid wellicht wat meer in staat bent om constructief te reageren op de vraag: “Wat vind je van deze wijn?”.
Aan de hand van deze vijf eigenschappen heb ik inmiddels een leuk lijstje in mijn aantekeningboekje van druivensoorten en landen (in latere blogs meer daarover!) en eigenschappen die ik erg aangenaam vind. Zien jullie wel, dat volwassen-doen gaat me best goed af inmiddels 😉
Vijf Standaard Eigenschappen
De vijf eigenschappen waar je mee kunt bepalen of je iets een goeie wijn vindt, zijn:
- Zoet
- Zuur
- Tannine
- Alcohol
- Body
Even tussendoor: Lijkt het je leuk om voor een zeer redelijk prijsje een wijnproeverij bij te wonen in de Jaarbeurs in Utrecht? Op zondag 17 november aanstaande organiseert Fattoria een winterproeverij waar je maar liefst 50 soorten wijn kunt proeven. Leuk om zelf heen te gaan of als cadeau! Klik hier voor meer informatie.
Zoet
Hoe zoet is een wijn? We proeven zoet met het puntje van onze tong en daarom is de zoete smaak de eerste die we er uit pikken. Focus je aandacht dus op het puntje van je tong. Proef je zoet? Hoe zoet is het? Of niet?
Veel droge wijnen hebben toch iets van een zoete smaak om de wijn meer body te geven. Denk dus niet automatisch bij een droge wijn ‘Oh, die is frisser of zuurder van smaak’. Laat je ook daar verrassen of je zoet er uit kan pikken.
Zuur
Zuur in voedsel associëren we met frisse en tintelende smaken. Ook bij wijn geeft een zure smaak een frisse indruk. Zuur pikken we op met de zijkanten van onze tong. Focus daar dus op om te proeven hoe zuur een wijn is. En proef kritisch! Een zure smaak kan verward worden met een hoog alcoholpercentage. Vergelijk de zure smaak met die van een friszure appel als je het onderscheid wilt maken.
Als je houdt van ‘rondere’ wijnen, dan gaat je voorkeur dus uit naar wijn die minder zuur is.
Tannine
De volgende vraag is hoeveel tannine er in de wijn zit. Tannine geeft de wijn die karakteristieke bittere smaak. Tannine in wijn komt van de hoeveelheid fenolen die in wijn zitten. Die geven een bittere nasmaak. Fenolen bevinden zich in de schil en zaadjes van de druif.
Hoe proeft tannine? Leg een nat theezakje met zwarte thee op je tong. Wat je daar proeft is puur tannine. Het onttrekt vocht uit je mond, alsof je mond wat samentrekt van droogte. Tannine kan ook groenig smaken.
Dit alles klinkt als iets dat je liever zou willen vermijden, maar tannine is nodig om de wijnsmaak te balanceren, complexiteit en structuur te geven. Het maakt de wijn interessant. En niet geheel onbelangrijk: het zijn dus de tannines die een wijn gezond maken.
Tannines zijn het gevolg van het wijnmaak proces. Tannines komen uit de pitjes en schillen van de druiven. Tannines zorgen ook voor meer balans in jouw mond bij eten, vetten en eiwitten.
Als je wel eens in Italië bent geweest, dan zie je dat Italianen wijn drinken bij het eten. En bij het wijndrinken (borreltijd) eten ze ook. De wijnen worden speciaal gemaakt om het beste te geven in combinatie met eten. Wijn versterkt de smaak van het eten en het eten versterkt de smaak van de wijn.
We proeven bitter met de voorkant van onze mond en langs de randen van onze tong. Je tong droogt iets uit en de nasmaak is bitter en droog.
Alcohol
De volgende vraag en eigenschap van goeie wijn is hoeveel procent alcohol bevat de wijn? De meeste wijn bevat tussen de 13% en 15% alcohol, maar meer of minder maakt een wijn niet beter of slechter.
We pikken alcohol met veel verschillende receptoren op en dat is waarom alcohol bitter, zoet, pittig en stroperig kan smaken, of allemaal tegelijk. Onze genen spelen hier een belangrijke rol in.
Los daarvan, allemaal proeven we alcohol achter in onze mond en keel als een verwarmende sensatie. Expert wijnproevers kunnen het alcoholpercentage inschatten met een marge van 0,2%!
Wijnen met een hoger alcoholpercentage hebben meer body en hebben een meer stroperig mondgevoel. Wijnen met een lager alcoholpercentage proeven dan ook lichter en verdwijnen sneller qua nasmaak.
Body
En zo komen we bij de welbekende ‘body’. Want wanneer heeft een wijn nou body? Inmiddels weet je dus dat body bepaald wordt door veel verschillende factoren. Hoeveel alcohol bevat de wijn, hoe zoet of hoe zuur is de smaak? Is er veel tannine aanwezig? Body is dus een soort algemene indruk van de wijn. Pas de eerste vier vragen steeds toe wanneer je van een glas wijn geniet om jezelf zo aan te leren om te kunnen bepalen hoeveel body een wijn heeft.
En om zo dus goed onderbouwd te kunnen zeggen: “Lekker wat body omdat…” als je pratserige collega net doet of hij wél verstand heeft van wijn 😉
Conclusie
Elk jaar worden er meer dan 25.000 nieuwe wijnen op de markt gebracht wereldwijd. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en al die namen je gaan duizelen, gebruik dit vijftal om elke wijn die proeft als het ware opnieuw te proeven. Laat je verrassen, schrijf je favorieten op (tip: maak een foto van het label en vermeld erbij waar de wijn gekocht is) en wees niet bang om voorkeuren te ontwikkelen. Op die manier zul je al snel weten waar voor jou een goeie wijn aan moet voldoen!
Laat een reactie achter