Twee blogs per week zou ik schrijven en nu ging het vorige week meteen al mis. Ik was zomaar een aantal dagen uit de running. Ziek? Nee, niet echt, maar zo’n extreem lage bloeddruk in ene, dat ik er duizelig van was en alleen maar voorzichtig kon blijven liggen… Heel vervelend en dus geen blogpost voor jou….
Gelukkig ben ik er weer, heb wat extra zout genomen en kan er weer tegenaan!
Als kind wilde ik altijd erg graag pompoensoep eten, dat leek me super lekker. Het klonk gewoon lekker, want ik wist niet eens wat een pompoen was! Mijn vader zei dat er helemaal niks aan was, het zou maar een flauwe hap zijn en dus aten we het nooit.
Pas toen ik in de 20 was en regelmatig een pompoen in mijn Odin-tas vond, ging ik pompoensoep maken. Jarenlang maakte ik van pompoen nooit iets anders dan soep, want in tegenstelling tot mijn vader, vond ik die soep dus wel lekker. Het zal wel te maken hebben met de manier van klaarmaken, want pompoen moet je gewoon flink kruiden.
En pas sinds ik real food ontdekte in 2009 en veel inspiratie voor recepten uit Amerika ging halen, ontdekte ik de veelzijdigheid van pompoen. Je kunt er zelfs taart mee maken of cake, wauw!
Tijdens mijn GAPS-dieet was pompoen een zeer welkom ingrediënt en at ik het bijna dagelijks. Perfect om mijn koolhydraat inname op peil te kunnen houden, want zonder zetmeel was dat nog niet zo makkelijk. Het gaat niet goed met me, als ik te weinig koolhydraten eet, dan val ik af en dat is in mijn geval niet gunstig…!
Omdat het zo ontzettend veelzijdig is, verveelt het eigenlijk nooit. De teleurstelling was dan ook groot toen er afgelopen zomer maar zo weinig pompoenen aan mijn planten kwamen! Gelukkig werden 2 van die pompoenen enorm groot en kreeg ik ook nog eens zo’n joekel van een pompoen van een vriendin die het toch allemaal zelf niet kon opeten. Elke pompoen blijkt goed te zijn voor ruim 15 liter pompoenpuree! We zijn nu met de tweede bezig, die ligt in porties van een liter en 1/4 liter puree in de vriezer.
Een van de recepten die ik regelmatig maak is een kruidig drankje met pompoen en kokosmelk. Een verwarmend tussendoortje of vieruurtje waar ook de kinderen dol op zijn. Het recept vind je hieronder.
Warme Pompoendrank
Warme Pompoendrank
Iris MaierIngrediënten
- 750 ml. kokosmelk hier lees hoe je dat zelf kunt maken van santen
- 250 ml. pompoenpuree of blokjes gare pompoen
- 1 í 1 5 tl. gemalen kaneel
- 1/2 í 1 tl. gemberpoeder
- 1/2 tl. anijspoeder
- 1/2 tl. gemalen kardemom
- een snuf keltisch zeezout
- honing kokosbloesemsuiker of oerzoet eventueel in combinatie met groene stevia
Instructies
- Doe de kokosmelk met de pompoen, de kruiden en het zout in een steelpannetje en zet deze op het vuur.
- Verwarm tot tegen het kookpunt en mix alles goed door elkaar met een staafmixer.
- Laat het geheel een minuutje of 10 trekken.
- Voeg zoetmiddel naar smaak toe.
- Verdeel over 4 grote bekers en geniet!
Wat is jouw favoriete recept met pompoen?
Misschien kan ik nog wat leuke ideeën opdoen! Laat me weten in de reacties hieronder.
2 reacties
Ik ben ook gek op pompoensoep! 🙂 Vreemd dat mensen wel kippensoep of tomatensoep uit een blik opslurpen maar een vers gemaakte pompoensoep maar vreemd vinden smaken…
Gewenning aan ‘foute’ ingrediënten, zullen we maar zeggen dan.
Ik lees dat je voor dit recept gemalen gemberpoeder gebruikt, ik vind zelf het verschil tussen de smaak van gemberpoeder en de smaak van verse gember (geraspt!) zo groot (in het voordeel van de verse gember) dat ik zelden nog poeder gebruik.
Ik vraag me af: waarom gebruik je gember poeder en geen geraspte verse gember? Zo veel meer smaak, zo gezond…
Hier vind je mijn favo recept voor pompoensoep: https://www.plezierindekeuken.nl/stevige-pompoensoep-met-gember
O ja, je kunt zeer zeker ook geraspte gember gebruiken, heeft vaak ook zelfs mijn voorkeur, maar ik heb het niet altijd in huis en poeder is lekker makkelijk en de kinderen vinden het gauw te sterk met verse gember. Vandaar dus, maar je hebt gelijk hoor!