Wat bewaar je hoe lang in de vriezer?

Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse nieuwsbrief? Je ontvangt dan een handig menuplan en vriezer- en voorraadkast inventaris om zelf mee aan de slag te gaan! 

Vriezer thuisDe vriezer is een belangrijk onderdeel van mijn huishouden. Ik bewaar vrij veel in de vriezer om te voorkomen dat lekkere soep, cake, pannenkoekjes, vlees en noem maar op sneller verrot is dan ik wil. In theorie zou het zo moeten zijn dat wat je invriest oneindig houdbaar is. Maar de ervaring leert dat dat wel anders is. Kwaliteit en smaak gaan duidelijk achteruit na verloop van tijd. En bij het ene product gaat dat sneller dan bij het andere.

Vriesproducten uit de supermarkt bevatten vaak al een tht datum. Die kun je prima aanhouden. Dit betekent dat na die datum (ongeveer) de kwaliteit van het product niet meer gegarandeerd is. Denk aan vriesbrand en verlies van smaak en textuur.

Maar hoe zit het met producten die je los koopt en zelf verwerkt? Of baksels die je thuis maakt met de intentie om ze voor later te bewaren? Niet alles heeft een even lange bewaartijd en om dat allemaal te moeten onthouden… Daarom vandaag een handig overzicht met zoveel mogelijk verschillende producten en hun houdbaarheidsdatum in de vriezer. Plus, onderaan dit artikel vind je een handige printversie van dit overzicht! Niet meer kopiëren en plakken, maar direct downloaden en uitprinten!

Vlees en Vleeswaar

Vleeswaar, bewerkt 1 maand
Bereid vlees 2 maanden
Varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees 3 maanden
Vette vis en schaaldieren 4 maanden
Rundvlees, wild, gevogelte en wit vis 6 maanden

Verse groenten en fruit

Asperge, prei, mango 3 maanden
Spitskool, knolselderij, perziken, peren, pruimen 6 maanden
Koolsoorten, kruisbloemigen (bloemkool, broccoli), boonsoorten, courgette, rood fruit 10-12 maanden
Citrusfruit 3 maanden

Brood en Zoete baksels

Vers brood en bolletjes 2-3 maanden
Zelfgemaakte koekjes (van meel) 6-8 maanden
Paleo koekjes en cakes 3-4 maanden
(Paleo) Pannenkoekjes 3-4 maanden
(Paleo) Wafels 1-2 maanden
Cheesecake 2-3 maanden

Melkproducten

Boter 6-9 maanden
Hüttenkäse 1 maand
Harde kaas 6 maanden
Zachte kaas 6 maanden
Zelfgemaakt ijs 2 maanden
Yoghurt 1-2 maanden
Rauwe eieren 1 maand (uit de schaal in bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm)
Melk 3-6 maanden

Soep, stoof en saus

Vleessoep 2-3 maanden
Bouillon van vlees of kip 2-3 maanden
Groentebouillon 2-3 maanden
Stoofschotels 3-4 maanden
Tomatensaus 5-6 maanden

Overige

Noten 3 maanden
Gekookte rijst 3 maanden
Gekookte pasta 3 maanden
Kruiden en specerijen 12 maanden

Wat kun je niet invriezen?

Eieren in schaal
Hardgekookte eieren
Koffiebonen en gemalen koffie (smaak en kwaliteit gaan duidelijk achteruit)
Mayonaise
Zure room
Karnemelk
Roomkaas
Pudding
Banketbakkersroom
Samengestelde salades (bijv. huzarensalade)
Saladedressings in fles
Ongekookte rijst of pasta
Ontbijtgranen
Appels
Meloen
Artisjokken
Aubergines
Sla
Aardappels (behalve puree)
Radijsjes
Kiemen
Frisdrank, bier (koolzuurhoudende dranken)

Een aantal tips

De maanden zijn indicaties. De ene vriezer is namelijk de andere niet. Er is een verschil in temperatuur tussen een vriesvak in een koelkast, een vrieskast en een diepvries. Het eerste aantal in maanden kun je aanhouden voor een vriesvak of vrieskast. Het tweede aantal in maanden, waar van toepassing, geldt voor een diepvries.

Wederom, dit zijn richtlijnen en ze zijn bedoelt om aan te geven voor wanneer bepaalde producten nog op hun best zijn. Ik heb zelf dingen veel langer ingevroren gehad en zonder problemen ontdooit. Maar de smaak en textuur zijn dan niet optimaal.

Schrijf altijd op wanneer je iets invriest, als de datum er nog niet op staat. Samen met dit overzicht heb je dan een idee voor wanneer je iets op moet maken.

Pak je zelfgemaakte producten goed in. Er zou geen lucht bij moeten kunnen. Ikea heeft niet dure bakjes die geschikt zijn om in te vriezen bijvoorbeeld. Maar strak inwikkelen in plasticfolie en dichtplakken werkt ook bij dingen die niet al te lang ingevroren blijven. Heb je een seal apparaat? Gebruik dit om vlees en vis luchtdicht in te pakken!

Blancheren of niet blancheren? Er wordt gezegd dat je alle groenten die je in kunt vriezen altijd eerst moet blancheren. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Bijvoorbeeld rabarber en courgette. Die snij je in stukjes en doe je in een diepvrieszak. Klaar. Ook boerenkool, spruiten en verse kruiden vries je zo in. Boontjes, bloemkool en andere kool kun je beter eerst blancheren. Snij en kook de groenten 3-4 minuten en spoel daarna direct af. Laat uitlekken en verdeel de groenten zoals jij wilt om in te vriezen.

Rood fruit vries je zo in zonder voorbewerking. Een tip: Nadat je de bessen hebt gewassen en ze droog zijn, vries je ze op een bord of plaat los van elkaar in. Na ongeveer een uur zijn ze nagenoeg bevroren en kun je ze zo in een diepvrieszak laten glijden. Ze vriezen dan niet aan elkaar. Makkelijk om zo wat uit te scheppen voor een smoothie!

Schil bananen altijd eerst. Geloof me. En avocado’s vries je net zo in als bij rood fruit. Schillen, op een plaat leggen en invriezen. Je kunt er ook puree van maken. Voeg dan wat citroensap toe om verkleuring te voorkomen. Bevroren bananen zijn erg lekker als ijs!

Ontdooien doe je het beste op een bordje in de koelkast. Haal datgene dat je nodig hebt, de avond ervoor uit de vriezer en leg op een bordje. Zet het in de koelkast en het is ontdooit tegen de tijd dat je het nodig hebt. Houd ongeveer 18 uur hiervoor aan. Plus, de kou van het bevroren product helpt mee de koelkast koel te houden!

Uiteraard kun je ook buiten de koelkast ontdooien. Maar hou het dan wel in de gaten. Zeker als het warm weer is, of boven een verwarming ligt, kan het ontdooien sneller gaan dan je dacht en soms kan dit onaangename luchtjes opleveren!

Oké, hier is het overzicht dat ik jullie beloofde. Hopelijk helpt het jullie om nog gerichter aan de slag te gaan met de vriezer en om nog minder weg te gooien. Klik hier om te downloaden

11 reacties

  1. Hoe lang kam ik erwtensoep in de vriezer op -21 graden bewaren.

  2. Tomatensaus voor spaggettie met gehakt er in verwerkt , hoe lang kun je die bewaren in een goeie vriezer

    1. Goed afgesloten bewaar ik zoiets max 3 maanden. Zet de datum van wanneer je het gemaakt hebt dus op de verpakking.

      Groetjes,
      Heleen

  3. Spaggettie saus met gehakt erin verwerk , hoe lang kan je die bewaren in een goeie vriezer ?

  4. Heb al langere tijd gekookte elleboog macaroni in de vriezer , nu wil ik daar een salade van maken , maar hoelang kun je de macaroni in de vriezer bewaren ?

    1. Hey Dinie,

      Geen idee eerlijk gezegd. Maar langer dan 2 maanden lijkt me niet. Zo lang bewaar ik rijst maximaal namelijk.

      Groetjes!

  5. Madelief schreef:

    Soep kun je het allerhandigst invriezen in stevige, rechte, dikke glazen theebekers, mèt een oor (bijv die van de hema voor 1 euro). Je haalt de bekers met soep uit de vriezer (precies het aantal bekers voor het aantal personen dat het wil eten), laat ze eventueel 4 uur ontdooien en verwamt ze dan in de magnetron (het oor van de beker wordt niet heet). Je kunt nu eenvoudig de soep eten, zonder extra afwas.

  6. hallo,

    even een vraagje kun je avocado en mango ook invriezen??
    en hoe kan ik dat dan het beste doen??

    groetjes Teuna

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »