Wat bewaar je hoe lang in de vriezer?

Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse nieuwsbrief? Je ontvangt dan een handig menuplan en vriezer- en voorraadkast inventaris om zelf mee aan de slag te gaan! 

Vriezer thuisDe vriezer is een belangrijk onderdeel van mijn huishouden. Ik bewaar vrij veel in de vriezer om te voorkomen dat lekkere soep, cake, pannenkoekjes, vlees en noem maar op sneller verrot is dan ik wil. In theorie zou het zo moeten zijn dat wat je invriest oneindig houdbaar is. Maar de ervaring leert dat dat wel anders is. Kwaliteit en smaak gaan duidelijk achteruit na verloop van tijd. En bij het ene product gaat dat sneller dan bij het andere.

Vriesproducten uit de supermarkt bevatten vaak al een tht datum. Die kun je prima aanhouden. Dit betekent dat na die datum (ongeveer) de kwaliteit van het product niet meer gegarandeerd is. Denk aan vriesbrand en verlies van smaak en textuur.

Maar hoe zit het met producten die je los koopt en zelf verwerkt? Of baksels die je thuis maakt met de intentie om ze voor later te bewaren? Niet alles heeft een even lange bewaartijd en om dat allemaal te moeten onthouden… Daarom vandaag een handig overzicht met zoveel mogelijk verschillende producten en hun houdbaarheidsdatum in de vriezer. Plus, onderaan dit artikel vind je een handige printversie van dit overzicht! Niet meer kopiëren en plakken, maar direct downloaden en uitprinten!

Vlees en Vleeswaar

Vleeswaar, bewerkt 1 maand
Bereid vlees 2 maanden
Varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees 3 maanden
Vette vis en schaaldieren 4 maanden
Rundvlees, wild, gevogelte en wit vis 6 maanden

Verse groenten en fruit

Asperge, prei, mango 3 maanden
Spitskool, knolselderij, perziken, peren, pruimen 6 maanden
Koolsoorten, kruisbloemigen (bloemkool, broccoli), boonsoorten, courgette, rood fruit 10-12 maanden
Citrusfruit 3 maanden

Brood en Zoete baksels

Vers brood en bolletjes 2-3 maanden
Zelfgemaakte koekjes (van meel) 6-8 maanden
Paleo koekjes en cakes 3-4 maanden
(Paleo) Pannenkoekjes 3-4 maanden
(Paleo) Wafels 1-2 maanden
Cheesecake 2-3 maanden

Melkproducten

Boter 6-9 maanden
Hüttenkäse 1 maand
Harde kaas 6 maanden
Zachte kaas 6 maanden
Zelfgemaakt ijs 2 maanden
Yoghurt 1-2 maanden
Rauwe eieren 1 maand (uit de schaal in bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm)
Melk 3-6 maanden

Soep, stoof en saus

Vleessoep 2-3 maanden
Bouillon van vlees of kip 2-3 maanden
Groentebouillon 2-3 maanden
Stoofschotels 3-4 maanden
Tomatensaus 5-6 maanden

Overige

Noten 3 maanden
Gekookte rijst 3 maanden
Gekookte pasta 3 maanden
Kruiden en specerijen 12 maanden

Wat kun je niet invriezen?

Eieren in schaal
Hardgekookte eieren
Koffiebonen en gemalen koffie (smaak en kwaliteit gaan duidelijk achteruit)
Mayonaise
Zure room
Karnemelk
Roomkaas
Pudding
Banketbakkersroom
Samengestelde salades (bijv. huzarensalade)
Saladedressings in fles
Ongekookte rijst of pasta
Ontbijtgranen
Appels
Meloen
Artisjokken
Aubergines
Sla
Aardappels (behalve puree)
Radijsjes
Kiemen
Frisdrank, bier (koolzuurhoudende dranken)

Een aantal tips

De maanden zijn indicaties. De ene vriezer is namelijk de andere niet. Er is een verschil in temperatuur tussen een vriesvak in een koelkast, een vrieskast en een diepvries. Het eerste aantal in maanden kun je aanhouden voor een vriesvak of vrieskast. Het tweede aantal in maanden, waar van toepassing, geldt voor een diepvries.

Wederom, dit zijn richtlijnen en ze zijn bedoelt om aan te geven voor wanneer bepaalde producten nog op hun best zijn. Ik heb zelf dingen veel langer ingevroren gehad en zonder problemen ontdooit. Maar de smaak en textuur zijn dan niet optimaal.

Schrijf altijd op wanneer je iets invriest, als de datum er nog niet op staat. Samen met dit overzicht heb je dan een idee voor wanneer je iets op moet maken.

Pak je zelfgemaakte producten goed in. Er zou geen lucht bij moeten kunnen. Ikea heeft niet dure bakjes die geschikt zijn om in te vriezen bijvoorbeeld. Maar strak inwikkelen in plasticfolie en dichtplakken werkt ook bij dingen die niet al te lang ingevroren blijven. Heb je een seal apparaat? Gebruik dit om vlees en vis luchtdicht in te pakken!

Blancheren of niet blancheren? Er wordt gezegd dat je alle groenten die je in kunt vriezen altijd eerst moet blancheren. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Bijvoorbeeld rabarber en courgette. Die snij je in stukjes en doe je in een diepvrieszak. Klaar. Ook boerenkool, spruiten en verse kruiden vries je zo in. Boontjes, bloemkool en andere kool kun je beter eerst blancheren. Snij en kook de groenten 3-4 minuten en spoel daarna direct af. Laat uitlekken en verdeel de groenten zoals jij wilt om in te vriezen.

Rood fruit vries je zo in zonder voorbewerking. Een tip: Nadat je de bessen hebt gewassen en ze droog zijn, vries je ze op een bord of plaat los van elkaar in. Na ongeveer een uur zijn ze nagenoeg bevroren en kun je ze zo in een diepvrieszak laten glijden. Ze vriezen dan niet aan elkaar. Makkelijk om zo wat uit te scheppen voor een smoothie!

Schil bananen altijd eerst. Geloof me. En avocado’s vries je net zo in als bij rood fruit. Schillen, op een plaat leggen en invriezen. Je kunt er ook puree van maken. Voeg dan wat citroensap toe om verkleuring te voorkomen. Bevroren bananen zijn erg lekker als ijs!

Ontdooien doe je het beste op een bordje in de koelkast. Haal datgene dat je nodig hebt, de avond ervoor uit de vriezer en leg op een bordje. Zet het in de koelkast en het is ontdooit tegen de tijd dat je het nodig hebt. Houd ongeveer 18 uur hiervoor aan. Plus, de kou van het bevroren product helpt mee de koelkast koel te houden!

Uiteraard kun je ook buiten de koelkast ontdooien. Maar hou het dan wel in de gaten. Zeker als het warm weer is, of boven een verwarming ligt, kan het ontdooien sneller gaan dan je dacht en soms kan dit onaangename luchtjes opleveren!

Oké, hier is het overzicht dat ik jullie beloofde. Hopelijk helpt het jullie om nog gerichter aan de slag te gaan met de vriezer en om nog minder weg te gooien. Klik hier om te downloaden

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »