Mijn pompoenen met de rode kool en komkommers in ’t zuur op de achtergrond |
Wat worden we weer verwend met dit prachtige herfstweer! De kinderen spelen buiten voor op onze gedeelde oprit = minder verveling, dus ik heb de kans aangegrepen om een aantal zaken in gang te zetten met betrekking tot bewaren van groenten voor de winter.
Twee weken terug was ik te vinden op boerderij Zonnegoed in Ens en heb daar een flinke hoeveelheid gewassen meegekregen. Later die week werd dat nog eens dunnetjes overgedaan en kon ik mij verheugen op twee zakken a 20 kilo roodschil aardappels van een juf van school. Kijk, op zo’n moment kan ik nog meer genieten van het feit dat we midden in de agrarische polder wonen! Verder groeit de munt ook als een tierelier en heb ik gisteren een lekkere hoeveelheid tamme kastanjes geraapt met mijn vriendin.
Dit ben ik aan het doen
Wortelen en pastinaken zijn geblancheerd en koelen nu af om ingevroren te worden.
Twee komkommers heb ik in potten met water, wei, zeezout en inmaakkruiden om ze in het zuur te zetten. Het laatste rode kooltje staat nu ook in een pot te fermenteren.
Ik heb nog vijf pompoenen, twee groene en drie oranje. Ik denk dat ik de oranje weer zal roosteren en het vruchtvlees per half pond in ga vriezen. Waarschijnlijk dat ik vanavond of morgen ook een pompoentaart maak voor bij de koffie.
De twee groene pompoenen zijn aanzienlijk groter. Ik zal het web even afspeuren op wat ik daar voor leuks mee kan doen. Iets anders dan soep of taart maar.
En dan die kastanjes. Ik denk dat ik ze eerst moet koken om de velletjes er vanaf te krijgen. Ze zijn erg lekker met spruitjes, vooral bij een kerstdiner, maar hoe kan ik ze tot die tijd bewaren? Iemand suggesties?
Wat verder nog ten tafel komt
Ik wil ook weer ketchup maken. Het laatste flesje is nu nog halfvol, maar dat gaat hard nu ik lekkere patat maak met de aardappelen van juf Marloes (bij deze genoemd!). Met schil en al en bakken in de ossewit. De kinderen willen niet anders meer! Ik hoop binnenkort dus een partij afgekeurde tomaten op de kop te kunnen tikken. Ik zal de supermarkt manager maar eens lastig vallen. Daar heb ik ook al eens een flinke partij bruine bananen voor niks van meegenomen.
Vandaag zal ik ook de kefir weer omzetten. Ik heb een paar mooie flessen bewaard waar eerder rauwe melk in zat. Het zijn statiegeldflessen dus op een bepaald moment zullen ze wel terug gaan, maar voor nu werkt het prima voor de kefir!
Ik denk dat ik ook een flinke partij aardappelen zal voorbereiden voor de patat. Lekker bij gebraden kip, hamburgers of zuurkool.
Vriezer&Koelkast
Dit alles is natuurlijk onmogelijk zonder mijn vertrouwde koelkast en vriezer. De koelkast is alweer aardig leeg, dus die ga ik straks even schoonmaken. Verder kan de vriezer wel eens een ‘clearing’ gebruiken. Ik zag alweer flink wat dingen die wel ingevroren zijn, maar nooit meer gebruikt zijn. Weg ermee! Leuk idee, werkte niet, door naar de volgende poging. Lekker opruimen en van nieuwe voorraad voorzien!
Verder heb ik nog een flinke voorraad met mooie, schone glazen potten gekregen van mijn moeder. Die zou ik graag nog vullen met iets bijzonders. Iets van chutney of pickles. Lekker bij Indiaas of vlees. Mijn munt begroet me iedere ochtend als ik de fietsen pak, dus ik denk dat ik daar ook een lekkere muntsaus van kan maken. Heerlijk door yoghurt en met poppadoms. Ik zou ook een voorraadje zelfgemaakte yoghurt kunnen maken, bedenk ik nu. Een fles rauwe melk kost maar 75 cent per liter. Wat een idee!
Bewerken jullie ook groenten en/ of fruit om te bewaren voor het koude seizoen? Wat zijn jullie ervaringen?
Wie wil mij nog meer helpen bij mijn onderzoek naar goede voeding en begeleiding? De vragenlijst kost nog geen drie minuten en kan anoniem ingevuld worden. Ik zal de informatie gebruiken om een website over begeleiding naar volwaardige voeding op te zetten. Heel erg bedankt in ieder geval!
Allemaal een heel fijn weekend toegewenst!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Goud en Zilver zegt
Zo jij bent lekker bezig zeg.
Ik maak nooit zoveel voorraad, heb er geen plek voor.
Groeten Herma
izerina zegt
Ik maak alleen maar jam,siropen en chutney van pompoen en gekregen appeltjes.Verder kook ik meestal vers. groeten Izerina
Anonymous zegt
Chutney maken wil ik ook weer eens gaan doen. Heb het een keer geprobeerd, maar toen mislukte de boel omdat het bedierf.
Ik heb gezien dat Jumbo inmaakazijn verkoopt.
Dat gaat vast beter.
Wij eten hier graag pompoenpuree op een ovenschotel. We hebben dan een restje pasta met groente enzo. Dat gaat eerst in de ovenschotel. Daarna komt er een laag gebakken uien met wat tamari, peper en hindoestaanse kerrie, dan een laag pompoenpuree en als laatste een laagje (veganistische) kaassaus. Dan de boel in de oven. Goed doorwarmen en een soort van korstje op de saus laten komen.
De groene pompoen schil ik altijd. Anders krijgt het gerecht zo’n onbestemd kleurtje.
Ik heb gelezen dat pompoen ook lekker is in een stamppot. Dan de helft aardappelen, de helft pompoen. Nog niet uitgeprobeerd.
Groetjes, VeggieMo