Miso is een gefermenteerde pasta dat een hartige umami smaak toevoegt aan heel veel Japanse gerechten. De meeste miso wordt in Japan geproduceerd, waar dit al sinds de achtste eeuw op traditionele wijze gefermenteerd wordt. Heb je mijn artikel over of soja gezond is of niet al gelezen? Hierin leg ik uit dat gefermenteerde soja interessante gezondheidsvoordelen heeft!
Wat is Miso?
Miso is een pasta die qua textuur wat weg heeft van pindakaas. Het is een mengsel van sojabonen, rijst of gerst, zout en koji (een schimmel) dat gefermenteerd wordt. De lengte van het fermenteren geeft de pasta een lichte, rode of donkere kleur. De smaakintensiteit neemt ook toe naarmate het langer gefermenteerd heeft. De smaak wordt zouter en sterker. Hoewel miso na een paar weken fermenteren al klaar kan zijn, zijn er verhalen bekend van miso die jarenlang gefermenteerd wordt!
Lichte miso wordt ook wel zoete miso genoemd. Het heeft een beige tot lichtgele kleur en heeft een lichtere, zoetere smaak. Het wordt het kortst gefermenteerd en heeft naar verhouding minder sojabonen en meer granen als witte rijst. Rode of donkere miso bevat meer sojabonen en zout voor die intensere smaak. De kleur kan variëren van rood tot haast zwart door de langere fermentatietijd.
Hoe Gebruik je Miso?
De smaak bepaalt grotendeels ook waar het voor gebruikt wordt. Lichte miso is lekker in soep of bij kip. De donkere variant is heerlijk in stoofschotels en als marinade voor langzaam gegaard vlees. Maar je kunt miso ook goed gebruiken in dressings, beslag, sauzen en dips. Je kunt het rauw eten of gekookt. Voeg het aan het einde van het koken of garen toe aan een gerecht zodat de smaak het beste is.
Je schept een beetje uit het pakje of zakje waar de miso in zit. Doseer voorzichtig. Teveel en de zoute smaak is erg overheersend. Je kunt beter iets terughoudend zijn en later nog een beetje meer toevoegen. Je gebruikt de pasta om die hartige, umami smaak toe te voegen aan je gerecht. Het is een natuurlijke smaakversterker!
Hoe smaakt Miso?
De smaak van lichte miso is te beschrijven als die van een notenpasta. Neutraal-hartig en een klein beetje zoet. Donkere miso smaakt meer als een bouillonblokje of zo’n ingedikt bouillonpotje van Knorr. Het is een bijzonder samenspel van zout, zuur en hartig tegelijkertijd. Maar ook hier geldt: er zijn heel veel variaties op dit thema mogelijk omdat de ene miso echt de andere niet is!
Miso Recepten
De meest gebruikelijke toepassing van miso is… miso soep. Dit wordt meestal bij het ontbijt gegeten in Japan of als bijgerecht. Klik hier voor een goed basisrecept. Je kunt het ook prima toevoegen aan jus, marinades of andere soepen als udon of ramen. Een paar voorbeelden van andere lekkere recepten:
- Kitsune-Udon: Een klassieke noedelsoep met udon noedels.
- Ramen soep: Een goed vullende noedelsoep met toppings zoals gesneden varkensvlees, nori, menma en lente-uitjes
- Gepocheerde Miso Zalm: Lekker met gember, paksoi en komkommer.
Waar koop je Miso?
Miso koop gemakkelijk online bij Asian Food Lovers. Ze hebben daar de lichte miso en de rode miso. Woon je in de buurt van een toko? Ook die hebben dit standaard in het assortiment, dus ook daar kun je gaan kijken! Lees altijd de etiketten en kies eentje met een zo kort mogelijk en goed te begrijpen ingrediëntenlijst. Miso is gefermenteerd en behoeft geen onnodige conserveringsmiddelen of smaakstoffen!
Bewaar miso op een donkere en koele plek in een luchtdicht doosje. Op deze manier blijft het wel een jaar goed. Het oxideert wel wat, dus leg een velletje plasticfolie direct op de pasta om dit te voorkomen. De lichte variant blijft minder lang goed dan de donkere, en moet daarom binnen een jaar opgemaakt worden.
Laat een reactie achter