Zalm op de bbq is niet moeilijk. Maak er vispakketjes van om te voorkomen dat de zalm aan de grill blijft plakken. Resultaat: boterzachte zalm die heerlijk smaakt!
Zalm op de BBQ
Met dit mooie weer staat de barbecue weer in prime position in huize Quantrill. Ik schreef eerder al over waar je op moet letten wanneer je barbecuet in verband met verbranden van voedsel en de rook die van de kolen af kan komen. Met een paar eenvoudige aanpassingen is barbecueën prima te doen en blijft het leuk!
Met een beetje creativiteit en goeie kwaliteit producten, wordt barbecueën – zelfs voor mij! – een feestje. Mij maak je blij met een goed stuk langzaam gegaard vlees of lekkere vispakketjes. Stevige vis als zalm, kabeljauw of forel kan prima op de barbecue. Zo’n vishouder is dan erg handig, of je maakt pakketjes van bakpapier aan de binnenkant en aluminiumfolie aan de buitenkant.
Voor zalm op de bbq is zo’n zak vis- of mosselgroenten een uitkomst. Deze groenten (ui, prei, venkel, wortel) passen perfect bij vis. Ja, dit kun je ook zelf wel snipperen, maar gemak dient de mens ook wel eens. Daar deed ik een beetje kruidenzout van Vogel overheen en ik pakte het losjes in bakpapier en aluminiumfolie in. Een half uurtje garen op een hete barbecue en de zalmpakketjes waren klaar!
Tips & Suggesties
Wat ik hier de volgende keer aan toe zal voegen is wat schijfjes citroen. Een scheutje droge witte wijn of droge sherry zal ook erg lekker zijn. De zalm was boterzacht en heerlijk van smaak. Ik denk dat iets zuurs erbij het nóg lekkerder zal maken!
Wat ook erg lekker is, en dat doe ik meestal als ik zalm in de pan of oven bak, is een laagje van verse dilletoppen, citroenrasp en zout. Dit verdeel ik over de bovenkant van de vis en dan bak ik de zalm op de huid. De smaak van dille en citroen trekt dan in de vis. Marjanne van ons noemt dit ‘Ikea vis’ en dat is als compliment bedoeld 🙂
Dus vind je vis op de barbecue wel een lekker idee, maar hou je liever van wat mildere, frisse smaken? Probeer deze suggesties dan eens en maak er mooie zalmpakketjes van!
Zalm Kopen
Ik koop mijn zalm bij Zalm van Urk. Dit is de webshop van de Jongens van de Fant, waar ik al jaren klant ben. Sinds kort zijn ze adverteerder hier op de blog en ligt mijn vriezer (uiteraard!) vol met duurzaam gekweekte zalm. Hoe dat precies zit, dát lezen jullie op een later moment. We gaan eerst lekker eten 😉 Klik hier om hun webshop te bekijken en eventueel erg lekkere verse of ambachtelijk gerookte (dus geen ‘rooksmaak toevoeging’) zalm te bestellen!
Zalm op de BBQ
Equipment
- Barbecue
- Bakpapier en aluminiumfolie
Ingrediënten
- 2 zalmmoten met huid
- 200 gram visgroenten of mosselgroentenmix
- ½ el zeezout of A. Vogelzout
- olijfolie
Instructies
- Steek de barbecue aan en laat hem goed heet worden.
- Maak ondertussen de zalmpakketjes door twee stukken aluminiumfolie en twee velletjes bakpapier klaar te leggen.
- Leg de bakpapier in de aluminiumfolie. Verdeel hier de groente op en doe wat olijfolie en zout er over.
- Leg de zalmmoot op de groente en bestrooi deze met (kruiden-) zout.
- Vouw het geheel dicht en zorg dat het aluminiumfolie goed dichtgeknepen is, maar dat er wel ruimte binnenin is.
- Gaar de zalm in 30 minuten op de barbecue. Lekker met een goed glas droge witte wijn er bij!