Stel, je hebt een heerlijke biefstuk gekocht, bijvoorbeeld die van Beef&Steak. Dan wil je zo’n stukje vlees natuurlijk goed bereiden! Niks is zo jammer als taaie biefstuk. Daarom vandaag een stap voor stap recept om de perfecte biefstuk te bereiden.
In 5 stappen Perfecte Biefstuk
Een biefstukje bakken is dus geen hogere wetenschap, maar er komt wel enig inzicht bij om de hoek kijken. Er zijn 5 stappen die ik neem bij het biefstuk bakken en dit zijn ook meteen 5 tips om het in één keer goed te doen.
1. Kamertemperatuur
Haal het vlees minstens een half uur voor bereiding uit de koelkast. Door het op kamertemperatuur te laten komen, ontspant het vlees iets en dit komt het uiteindelijke resultaat ten goede.
2. Zout & Olie
Dep het vlees eerst droog en bestrooi daarna met zout en wrijf in met olijfolie. Ik kruid biefstuk nooit, hooguit een beetje peper na het bakken. De smaak van dit vlees vind ik heerlijk. Behoeft geen extra’s. En door het vlees op voorhand in te wrijven met wat olijfolie, voorkom je dat de olie te heet is voordat je het vlees in de pan doet.
3. Hete pan
Zorg dat de pan goed heet is voordat je het vlees er in doet. Je moet het echt horen sizzelen.
Het maakt niet uit wat voor pan je gebruikt, als het maar zonder een giftige anti-aanbaklaag is. Gelukkig zijn de meeste koekenpannen dat tegenwoordig, dus als je in de afgelopen drie jaar een nieuwe koekenpan hebt gekocht, kun je er van uit gaan dat je een goeie in huis hebt. Lees dit artikel anders nog even ter check.
Zelf gebruik ik een stalen pan van DeBuyer om biefstuk in te bakken. Persoonlijke voorkeur. Maar een keramische koekenpan is dus ook prima.
Verhit de pan dus flink voordat je de biefstuk er in doet. Anders kookt de biefstuk meer dan dat hij bakt. En dit geeft taai vlees.
4. Rare, Medium of Doorbakken
Hoe eet jij je biefstuk het liefst? Bepaal dat eerst, want dan weet je hoe lang je de biefstuk in de pan moet laten liggen. Je begint sowieso eerst met aanbakken. Laat de pan het werk doen. Op die manier krijg je een mooie kleur. Draai de biefstuk om zodra hij loslaat van de pan en laat nog even bakken. Vervolgens ga je voelen.
Druk op het vlees (nooit prikken met een vork of mes!!!!) om te voelen hoe soepel het is. Leg je duim tegen je wijsvinger en voel de muis van je hand. Zo voelt een rode biefstuk. Leg je duim tegen je middelvinger. Zo voelt een medium biefstuk. Met de duim tegen de pink aan is je muis op z’n stevigst. Dat is een goed doorbakken biefstuk. Dus check dit voordat je de biefstuk omdraait om verder te bakken. Dunne lapjes vlees zijn sneller gaar dan dikke stukken.
5. Rust!
Biefstuk klaar… maar nog niet af! Zodra je biefstuk naar believen gebakken is, haal je hem uit de pan en laat je hem even rusten. Perfect moment om de tafel te dekken, de kinderen te roepen, snel alvast wat in de keuken op te ruimen… bedenk het maar. Ongeveer 10 minuten laat je de biefstuk met rust. Daarna snijd je hem aan en geniet je van de perfectie biefstuk!
Door de biefstuk te laten rusten trekken de sappen weer in het vlees waardoor het heerlijk sappig blijft. Dat het dan niet gloeiend heet is, is niet erg.
Conclusie
De perfecte biefstuk bakken is dus een kwestie van voelen, voelen en wachten. Geen drukte rondom het biefje. Loop er niet bij weg, maar vertrouw het proces en de pan en de chemie tussen vlees en vuur. En is je biefstuk rooier dan je zou willen? Verhit de pan wederom en bak de biefstuk nog ietsje langer. Biefstuk te taai? Of je moet de volgende keer dus wel bij Beef&Steak je vlees bestellen 🙂 óf je hebt toch iets te lang gebakken. Volgende keer beter opletten!
Dit zijn mijn 5 tips voor de perfecte biefstuk. Wie van jullie heeft nog meer goeie tips? Deel ze hieronder!
[…] biefstuk van goeie kwaliteit heeft maar heel weinig extra’s nodig. Voor de feestdagen kun je er een lekkere saus bij maken […]