Glutenvrije Pepernoten horen er gewoon bij in deze tijd van het jaar. Lekker met flink wat speculaaskruiden!
En toen was het alweer november. Sterker: de eerste week daarvan is inmiddels ruim voorbij. Ondanks de lockdown en reisbeperkingen lijkt de tijd voorbij te vliegen en is het – echt waar! – nog maar net vorige week dat we afgelopen jaar Sinterklaas vierden 🙂 Met baby toen nog gezelligjes in de buik!
Glutenvrije Pepernoten maken
Ook dit jaar willen we er weer wat leuks van maken met Sinterklaas en dan mag het bakken van pepernoten natuurlijk niet ontbreken! Uiteraard zijn deze glutenvrij en gebruik ik geen geraffineerde suikers. Helaas vind ik een 100% suikervrije pepernoot helemaal niet lekker, dus maak ik gebruik van kokosbloesemsuiker en melasse. In combinatie met speculaaskruiden werkt dit erg goed en krijg je een nagenoeg authentieke pepernotensmaak!
Voor dit glutenvrije pepernoten recept gebruik ik een combinatie van mijn eigen glutenvrije meelmix en amandelmeel, maar ik heb ook goeie ervaringen met de bakmix van Schär en Dove’s Farm.
Tips bij het Bakken
De truc bij het bakken van glutenvrije pepernoten is om ze niet te heet te bakken. Sowieso is dat geen goed idee met amandelmeel (boven de 180˚ verbrandt het), maar door ze op een lagere temperatuur te bakken en daarna eerst helemaal af te laten koelen, krijg je een heerlijk knapperige textuur zonder een lichtelijk verbrande bijsmaak of een droge mik. Ik maak zelf graag gebruik van boter omdat ik dat de smaak nog meer ten goede vind komen, maar voel je vrij om dit te vervangen door kokosolie. Ook hier heb ik goeie ervaringen mee.
Tip: omdat het even een klusje is om al die kleine balletjes te draaien, maak ik dit recept ook wel eens dubbel om de helft dan gerold maar nog niet gebakken, in te vriezen voor later gebruik. Ik leg de balletjes dan op een snijplank o.i.d. en zet dat een uurtje in de vriezer. De deegballetjes zijn dan genoeg bevroren om ze makkelijk in een ziploczakje of een bakje te doen en zo tot 2 maanden lang te kunnen bewaren.
Glutenvrije Pepernoten (Kruidnoten)
Ingrediënten
- 100 gram glutenvrij meel
- 100 gram amandelmeel
- 60 gram boter gesmolten
- 3 el melk plantaardig of van een koe
- 75 gram kokosbloesemsuiker
- 1 el melasse
- ½ tl zout
- ½ tl bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150˚ en doe een vel bakpapier op een bakplaat.
- Neem een kom en meng hier alle ingrediënten in tot je een mooi samenhangend deeg hebt.
- Draai hier balletjes van ongeveer 1 cm doorsnee van en leg die op de bakplaat.
- Druk ze een beetje plat zodat ze allemaal ongeveer dezelfde hoogte hebben.
- Bak de pepernoten in 25 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte trommel doet.
karen zegt
Hoi hoi!
Ik wil deze morgen gaan proberen te maken! Kan het ook zonder melasse? En anders, waar heb jij deze gekocht? Welke heb jij gebruikt?
Groetjes Karen
Heleen Quantrill zegt
Hoi Karen,
Het kan zonder melasse, maar ik vind wel dat dit juist die lekkere pepernotensmaak geeft. Ik koop het gewoon bij Holland&Barrett 🙂 Groetjes!