Zo maak je de Lekkerste Glutenvrije Pepernoten (Kruidnoten) – Recept

Glutenvrije Pepernoten horen er gewoon bij in deze tijd van het jaar. Lekker met flink wat speculaaskruiden!

En toen was het alweer november. Sterker: de eerste week daarvan is inmiddels ruim voorbij. Ondanks de lockdown en reisbeperkingen lijkt de tijd voorbij te vliegen en is het – echt waar! – nog maar net vorige week dat we afgelopen jaar Sinterklaas vierden 🙂 Met baby toen nog gezelligjes in de buik!

Glutenvrije Pepernoten maken

Ook dit jaar willen we er weer wat leuks van maken met Sinterklaas en dan mag het bakken van pepernoten natuurlijk niet ontbreken! Uiteraard zijn deze glutenvrij en gebruik ik geen geraffineerde suikers. Helaas vind ik een 100% suikervrije pepernoot helemaal niet lekker, dus maak ik gebruik van kokosbloesemsuiker en melasse. In combinatie met speculaaskruiden werkt dit erg goed en krijg je een nagenoeg authentieke pepernotensmaak!

Voor dit glutenvrije pepernoten recept gebruik ik een combinatie van mijn eigen glutenvrije meelmix en amandelmeel, maar ik heb ook goeie ervaringen met de bakmix van Schär en Dove’s Farm.

Tips bij het Bakken

De truc bij het bakken van glutenvrije pepernoten is om ze niet te heet te bakken. Sowieso is dat geen goed idee met amandelmeel (boven de 180˚ verbrandt het), maar door ze op een lagere temperatuur te bakken en daarna eerst helemaal af te laten koelen, krijg je een heerlijk knapperige textuur zonder een lichtelijk verbrande bijsmaak of een droge mik. Ik maak zelf graag gebruik van boter omdat ik dat de smaak nog meer ten goede vind komen, maar voel je vrij om dit te vervangen door kokosolie. Ook hier heb ik goeie ervaringen mee.

Tip: omdat het even een klusje is om al die kleine balletjes te draaien, maak ik dit recept ook wel eens dubbel om de helft dan gerold maar nog niet gebakken, in te vriezen voor later gebruik. Ik leg de balletjes dan op een snijplank o.i.d. en zet dat een uurtje in de vriezer. De deegballetjes zijn dan genoeg bevroren om ze makkelijk in een ziploczakje of een bakje te doen en zo tot 2 maanden lang te kunnen bewaren.

Glutenvrije Pepernoten

Glutenvrije Pepernoten (Kruidnoten)

Lekker knapperige pepernoten zonder gluten of geraffineerde suiker!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Feestrecept, Koek en Gebak
Keuken Nederlands
Porties 20 pepernoten

Ingrediënten
  

  • 100 gram glutenvrij meel
  • 100 gram amandelmeel
  • 60 gram boter gesmolten
  • 3 el melk plantaardig of van een koe
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 el melasse
  • ½ tl zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150˚ en doe een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Neem een kom en meng hier alle ingrediënten in tot je een mooi samenhangend deeg hebt.
  • Draai hier balletjes van ongeveer 1 cm doorsnee van en leg die op de bakplaat.
  • Druk ze een beetje plat zodat ze allemaal ongeveer dezelfde hoogte hebben.
  • Bak de pepernoten in 25 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte trommel doet.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

vitamine b
Gezond eten

Alles over vitamine B

Vitamine B is geen op zichzelf staande vitamine, maar een verzamelnaam voor een groep van acht verschillende vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Ze werken samen in je lichaam, maar hebben ook ieder hun eigen rol. Zoals je weet, is vitamine B essentieel voor je energieniveau,

Lees verder »
heel veel palmolie
Gezond eten

Palmolie gezond of niet?

Palmolie is een veelgebruikte plantaardige olie die je in talloze producten tegenkomt. Van koekjes tot margarine, van zeep tot kant-en-klaarmaaltijden. Maar is palmolie eigenlijk wel gezond? Het is een onderwerp waar veel discussie over bestaat – en terecht. Laten we er dieper op ingaan. Wat is palmolie precies? Palmolie wordt

Lees verder »
allemaal koolhydraatrijke producten
Gezondheid Algemeen

Alles over koolhydraten

Koolhydraten zijn een veelbesproken onderwerp als het gaat om voeding en gezondheid. Toch bestaan er nog veel misverstanden. Zijn koolhydraten dikmakers? Of heb je ze juist nodig om goed te functioneren? Als voedingsdeskundige kan ik je verzekeren: koolhydraten zijn onmisbaar, zolang je weet welke je het best kunt kiezen. Wat

Lees verder »