Je kunt er niks tegenin brengen dat een hele kip waarschijnlijk het meest budgetvriendelijke vlees is dat te krijgen is. Maar is het wel zo budgetvriendelijk om de botten dan niet te gebruiken?
Een paar argumenten tegen de hele kip: Maar als je de hele kip serveert aan tafel, zal hij waarschijnlijk grotendeels op zijn. Dat is toch veel minder economisch dan bijvoorbeeld een ovenschotel waar een paar gesneden stukken kipfilet in zitten. Maar moet je dan de hele week kip eten? Ik kan wel wat leukers verzinnen!
Je voelt ‘m al aankomen, ik ben het hier niet mee eens, met alle respect! 😉 Zelf ben ik overtuigd dat een hele kip altijd zijn geld waard is, ook als hij niet in de aanbieding is (gasp!).
Hieronder wil ik jullie laten zien hoe ik drie volledige maaltijden plus restanten, plus ingrediënten voor nog meer maaltijden, allemaal uit één kip, haal. En ik ga hem niet in de oven roosteren.
Maaltijd #1: Kip roerbak met Groenten
Manlief heeft in zijn jonge jaren bij een slager gewerkt en weet goed hoe hij een kip aan stukken kan snijden. Ik maak hier dan ook dankbaar gebruik van. Ik gebruik voornamelijk het borstvlees in roerbakgerechten, omdat die niet lang hoeven te garen. Vaak zijn twee kleine filetjes genoeg voor ons gezin van vier. Er gaan flink wat groenten in een roerbak en meestal serveer ik daar rijst bij.
Voor een lekkere roerbak volg ik al jaren geen recept meer. Want laten we eerlijk zijn, zo heel ingewikkeld is het niet. Maar ik volg wel steeds dezelfde stappen:
1. Roerbak kleine stukjes kip in een koekenpan of hapjespan met wat olijfolie, kokosolie en/ of boter. Breng op smaak met zout, peper en specerijen en kruiden die je lekker vindt. Knoflook is altijd goed en lekker.
2. Leg de kip apart op een bord. Je wilt niet dat hij droog wordt.
3. Bak nu je groenten in dezelfde pan. Als je zelf je groenten snijdt, begin je met de groenten die het langst nodig hebben om gaar te worden zoals kool en wortel. Snijd de overige groenten terwijl die groenten bakken.
4. Breng je groenten op smaak net als de kip. Doe dan de kip er weer bij en warm het nog even door.
5. Serveer met rijst en een goeie sojasaus of chilisaus.
Maaltijd #2: Stoofschotel met Kip
Nu zijn de dijen aan de beurt. Dijenvlees, en eigenlijk al het ‘donkere’ vlees van een kip, blijft langer sappig en heeft een sterkere smaak. Perfect in stoofschotels en curries. Ik heb een heerlijk grote braadpan en maak hier geregeld stoofschotels in. Het principe is heel eenvoudig:
1. Snipper een ui en fruit deze in wat kokosolie en olijfolie tot de ui glazig wordt.
2. Voeg nu het dijenvlees toe en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper.
3. Doe nu groenten in de pan die je graag in je stoofschotel wilt. Het is helemaal aan jou, maar enkele lekkere combinaties zijn: Paprika met tomaten en zoete paprikapoeder om een goulash te maken, Peultjes, broccoli en witte kool met groene curry pasta en kokosmelk voor een heerlijk Thais gerecht, of wat denk je van Prei, champignons en bouillon met een dakje van bladerdeeg (kun je apart in de oven bakken)?
4. Voeg het vocht naar keuze toe en breng aan de kook.
5. Zodra het kookt, draai je het vuur laag en laat je het ongeveer 30 minuten sudderen.
6. Serveer met rijst, aardappelpuree of een ander bijgerecht naar keuze.
Maaltijd #3: Kippensoep met Rijst
Nu dat het meeste vlees van het karkas is ‘geplukt’, is het tijd om de botten te gebruiken. Doe het karkas in een pas met ruim water en wat azijn en laat een uur zo staan. De azijn trekt als het ware de voedingswaarde uit de botten. Daarna zet je het vuur aan, breng je het aan de kook en draai je het vuur vervolgens weer laag. Laat zo een paar uur zachtjes pruttelen. Een uur voordat je wilt eten voeg je wortels, ui, bleekselderij en knoflook toe en laat je dit een uur meepruttelen. Nu kook je rijst en als de soep klaar is, haal je het karkas uit de pan en pluk je de restanten vlees van de botten. Die gaan terug in de pan en de botten gooi je weg. Schep de rijst in kommen en schenk de soep er overheen.
Op deze manier heb je een hele eenvoudige, maar voedzame maaltijd. Qua tijd vergt het wat planning, maar qua inspanning is het minimaal.
Meestal hou ik nog een ruime liter bouillon over die ik invries nadat ik de overgebleven kip eruit gezeefd heb. Deze kip kan de volgende dag in de lunchtrommels mee met appel, mayonaise, selderij, wortels, rozijnen en sla.
Dit is gebaseerd op mijn gezin van vijf, met twee tieners en een baby die af en toe mee eet. Als je gezin groter of kleiner is, zullen de verhoudingen uiteraard anders uitvallen.
En zo zie je! Drie budgetvriendelijke, eenvoudige maaltijden van 1 hele kip. Dus waar wacht je nog op? Gauw naar de winkel en haal zo’n kip. Dan ben jij de komende dagen verzekerd van gezonde, budgetvriendelijke, maar vooral heel erg lekkere maaltijden.
Koop antibiotica-vrije kip en grasgevoerd vlees hier.
[…] of kipkarbonades. Dit is vaak niet zo duur, ook als het biologisch of antibioticavrij is. Net als een hele kip, heb je dus veel waar voor je […]