Het menselijk lichaam heeft meer bacteriële cellen dan menselijke cellen en het overgrote merendeel bevindt zich in je darmen. En meer en meer onderzoek laat de link zien tussen een gezonde darmflora en gezondheid in het algemeen. Helaas is het moderne dieet arm aan probiotische voedingsmiddelen en rijk aan suiker en bewerkte oliën die de darmflora negatief beïnvloeden.
Een gezonde darmflora is cruciaal voor veel zaken als je immuunsysteem, hormoonstelsel en zenuwstelsel. Je darmen worden ook wel de tweede hersenen genoemd. Alles wat daar in gebeurd, is van invloed op de rest van het lichaam.
Door meer probiotische voedingsmiddelen aan je dagelijkse kost toe te voegen, geef je je darmflora steeds een boost zodat het meer en meer optimaal kan functioneren. Lees hier meer over het lekkende darm syndroom om specifiek over darmgezondheid te lezen.
Hieronder vind je 5 heerlijke manieren om heel eenvoudig dagelijks probiotica aan je dieet toe te voegen:
Maak Zuurkool
Maak je eigen zuurkool! Gefermenteerde witte en rode kool is bijzonder rijk aan probiotica en je kan het zowel warm als koud eten. Als je nog nooit zelf zuurkool hebt gemaakt, dan heb je echt iets gemist! Zelfgemaakte zuurkool is knapperig, fris en hartig tegelijk. En echt niet ingewikkeld om te maken. En erg lekker bij salade, een stuk goed vlees of worst, of warm als stamppot met noten. De zuurkool hoef je dan niet eindeloos te koken. Kort even verwarmen en daarna prakken met aardappels is dan al voldoende. Een basisrecept vind je in het boek ‘Over Rot’ van Meneer Wateetons. Deze maakt zuurkool op basis van een kruidenpekel en is erg lekker zowel koud als warm. Je kan de witte kool ook vervangen door rode kool trouwens!
…of Kvass
Bieten kvass is een Russisch drankje op basis van gefermenteerde bieten. Het boek ‘Nourishing Traditions’ stelt dat:
“Kvass bekend staat om zijn zuiverende en digestive eigenschappen. Bieten zijn zeer rijk aan voedingswaardes. Drink 1 glas in de ochtend en voor het slapen gaan als een prima tonic om het bloed te zuiveren, de stoelgang te stimuleren, vertering te ondersteunen, het bloed alkalisch te houden, de lever en nieren te zuiveren en vele andere dingen.”
Nu houd ik me verre van iets een wondermiddel te noemen. Net als bij appelcider azijn of ‘superfoods’ gebeurt. Maar feit is wel dat de combinatie van zuiverende bietjes en het probiotische ferment erg goed zijn voor den mensch. Een basisrecept vind je hier. Ik raad je wel aan om er wat verse gember doorheen te raspen en het eventueel te mengen met wat vers sinaasappelsap voor de smaak. Pure bieten kvass smaakt heel erg naar rauwe bietjes. Ja luister, het is gezond! 😉
Water Kefir
Dit is een favoriet bij volwassenen en kinderen. Logisch, want water kefir is erg makkelijk om te maken en tijdens de tweede ferment erg leuk aan te passen aan je smaak met bijvoorbeeld gember of rood fruit om zo een soort frisdrank te creëren. Lees hier meer over water kefir. Hoewel er in dit recept suiker nodig is, wordt deze suiker opgegeten door de bacteriën die dat vervolgens omzetten in probiotica. Zeker als je het langer dan 24 uur laat staan, proef je dat het duidelijk minder zoet en meer prikkelend zuur is. Dit is dus het product van die omzetting.
Kombucha
Kombucha is een gefermenteerde theedrank op basis van biologische zwarte thee en suiker. Dit fermenteer je op een donkere plaats waar er zich een ‘scoby’ vormt en het drankje probiotisch wordt. Goed gefermenteerde kombucha is ook niet zoet meer en kun je ook een twee keer fermenteren nadat je de scoby hebt verwijderd, door er daarna bijvoorbeeld vruchtensap of verse gember aan toe te voegen. Erg lekker! Wij hebben er bijna altijd wel een kan van in de koelkast staan. De scoby wordt zeer gewaardeerd door de honden 😉 Dus er gaat niks verloren! Klik hier om een artikel te lezen over hoe je kombucha maakt.
Yoghurt
Ja een inkoppertje. Maar als je lactose kunt verdragen, is yoghurt natuurlijk een heel eenvoudige manier om meer probiotica te nuttigen. ’s Ochtends bij het ontbijt, verwerkt in een dressing of uitgelekt en met zout en kruiden gemengd voor een heerlijke kruidenkaas. Dit kan ook met melkkefir. Net wat je zelf het lekkerst vindt. Yoghurt is milder van smaak en dikker. Melkkefir is perfect voor smoothies bijvoorbeeld, maar heeft duidelijk een zuurdere, prikkelende smaak. Die smaak vinden wij erg plezierig, maar de kinderen kiezen liever voor yoghurt. Lees meer over melkkefir hier.
Verder lezen/ kijken over Probiotsche Voedingsmiddelen
Het boek ‘Over Rot’ raad ik jullie sowieso aan als je meer wilt weten over fermenteren en probiotische voedingsmiddelen. Het is ontzettend leuk geschreven en echt een pil. Je bent er uren mee zoet (of zuur, ha ha!). Ook het boek ‘Nourishing Traditions‘ is een goeie op dit gebied. Op Netflix vind je een vierluik van Michael Pollan genaamd ‘Cooked’. In vier afleveringen legt hij uit wat de basisprincipes achter ons voedsel en manier van bereiden zijn. Ik meen dat aflevering drie of vier (weet niet zeker) over fermentatie gaat. Bijzonder leerzaam en erg mooi om te zien. Is Engels lezen voor jou geen probleem? Dan is de info-hoek van Cultures for Health een aanrader. Daar vind je ontzettend veel info over verschillende manieren van fermenteren en wat je allemaal kunt fermenteren.
En jij? Eet jij regelmatig probiotische voedingsmiddelen? En welke zou jij wel eens willen proberen te maken? Deel het hieronder!
EllaInfop zegt
Cannabisolie – Krachtige immuunversterker – http://shakpotokes.com/fd5d/////
FionaRhinG zegt
Alkozeron – ’s werelds beste remedie om alcoholisme te bestrijden – http://shakpotokes.com/fd5b/////
Dorien zegt
Helpt heel erg bij prikkelbare darm!