5 Tips om Diarree op Vakantie te Voorkomen

Diarree op vakantie is een veelgehoorde klacht in de zomer. Men kijkt weken, zo niet maanden uit naar lekker een tijdje even-helemaal-niks, om vervolgens met vreselijke diarree weer thuis te komen. Met alle vervelende gevolgen van dien. Want diarree op vakantie, dat is geen pretje!

diarree op vakantie

Maar waarom krijg je eigenlijk diarree op vakantie?

De voornaamste redenen zijn:

  • Dingen eten die eigenlijk niet goed zijn voor je. Denk aan (veel) meer brood of zuivel dan dat je thuis zou eten.
  • Bacteriën of een parasiet. In het buitenland kun je een bacterie of parasiet oplopen door het drinken van niet zulk schoon water of het misschien niet goed genoeg gekookte eten.
  • Stress. Reizen, andere indrukken opdoen, slecht slapen, op vakantie gaan kan evengoed stress opleveren dat weer op je darmen kan slaan.

Zo Voorkom je Diarree op Vakantie

Het doel is dus om diarree op vakantie te voorkomen. Prutsen met bananen en actieve kool om de boel te stoppen is geen pretje en werkt niet altijd. Met een paar simpele stappen en remedies hou je de boel onder controle en blijft de vakantie leuk en gezellig!

1.Pas op met Gluten

Voor veel mensen zijn gluten helemaal niet zo fantastisch. Gluten kunnen de darmwand beschadigen en dit kan o.a. tot diarree leiden (of verstopping!). Ook als je geen diagnose van Coeliakie hebt, maar je wel vreselijk opgeblazen voelt, kramp in de darmen hebt en ja, diarree krijgt na het eten van gluten producten, dan kan het een heel goed idee zijn om ze maar gewoon te vermijden. Laat je niets wijsmaken dat je ‘gluten nodig hebt’. Er zijn nog vele glutenvrije opties die ook vezelrijk zijn en B-vitaminen en jodium bevatten.

Groenten bijvoorbeeld. En zeewier. En als je toch iets van een boterham wilt, probeer dan eens kokosmeel of boekweitmeel en maak daar pannenkoekjes van. Glutenvrij betekent niet low-carb of zelfs keto. Echt niet. Het betekent glutenvrij.

Op vakantie kan het dus zijn dat je in verleiding gebracht wordt door de broodservice op de camping, de lekkere pasta van het lokale restaurant of die heerlijke knoflookstokbrood van jullie vakantievrienden die een beste barbecue organiseren. Probeer je hier dus bewust van te zijn en het toch in te perken als je het thuis ook eigenlijk niet eet. Vervang het door groenten. 🙂

2. Pas op met Zuivel

Gefermenteerde zuivel als yoghurt, melkkefir of karnemelk is erg goed voor de darmflora en wordt door veel mensen goed verdragen. ‘Zoete’ zuivel daarentegen als room, reguliere melk en roomijs is toch een minder goed idee en kan zeker wel diarree veroorzaken. En net als het glutenverhaal hierboven, kan het dus heel goed zijn dat je op vakantie je meer te goed doet aan dat lekkere ijs of de melkproducten van het hotelbuffet.

Tip: Drink je (liever) geen zuivel of vind je het onhandig om flessen melkkefir mee te nemen op vakantie? Kies dan voor een goeie kwaliteit probiotica supplement, bijvoorbeeld van Bio-Kult!

3. Drinken, drinken, drinken

Wanneer je op vakantie, is het van groot belang dat je wel blijft drinken. Genoeg drinken voert afvalstoffen af en kan diarree op die manier voorkomen. Voeg wat zout toe voor de mineralen die je door het zweten en warme weer kwijtraakt en wissel het af met (koude) kruidenthee of water met citroensap. En blijf vooral drinken!

Maar vermijd koffie en light-frisdranken. Beiden kunnen de darmen behoorlijk prikkelen en zo diarree alleen maar erger maken of triggeren.

4. Goede Hygiëne

Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat je continu je handen moet wassen en steeds in de weer moet zijn met een pompje handgel. Maar feit is wel dat diarree op vakantie veroorzaakt kan worden door ‘slechte hygiëne’. Dit kan heel simpel al gebeuren wanneer je niet geregeld ergens lekker je handen kunt wassen. Thuis zul je bijvoorbeeld na het boodschappen doen eerst je handen wassen, maar op vakantie ga je mogelijk nog andere dingen doen en heb je niet direct toegang tot schoon water en zeep. Ik heb om die reden altijd een grote fles met water en kleine zeepvelletjes in de auto liggen. Zo’n velletje lost op tijdens het wassen dus lekker makkelijk wanneer je reist. Schone handen zijn gewoon heel belangrijk en kunnen vervelende besmettingen voorkomen.

5. Probiotica voor op Reis

Bio Kult heeft sinds kort een probiotica in het assortiment specifiek voor reizigersdiarree. Er zitten levende stammen en gistculturen in die snel helpen om diarree een halt toe te roepen. Dit wordt ondersteund door klinisch onderzoek en de S. Boulardii is veilig voor kinderen en zwangeren. Neem 1 – 2 capsules per dag en blijf dit consequent een paar weken doen om zo het maximale profijt er van te hebben. Klik hier voor meer informatie.

Weer thuis…

Stel, het is je toch overkomen en thuis aangekomen ben je helemaal van de leg. Uiteraard wil je snel weer lekker in je vel zitten, dus wat kun je dan direct al doen?

Allereerst zet je jezelf weer streng op ‘dieet’. Geen gluten, geen zuivel, geen suiker, geen alcohol. Lekker veel groenten, noten en zaden, probiotica en vooral lekker drinken. Water, waterkefir en kruidenthee zijn het beste. Blijf vooral de S-Boulardii gebruiken – maak het pakje helemaal op.

En ga voor de zekerheid toch even naar de huisarts als je het niet vertrouwt. Better safe, than sorry!

En jullie? Wat is jullie top-tip om diarree op vakantie te voorkomen?

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

haring op een broodje
Gezond eten

Wat is de gezondste vette vis

Vette vis staat al jaren bekend als een van de gezondste dierlijke producten die je kunt eten. Maar welke vette vis springt er nu echt uit? Als iemand die erg veel van vette vis houdt en met een passie voor pure voeding, kan ik je vertellen: er zijn een paar

Lees verder »
koolvis op een bord
Gezond eten

Is koolvis gezond?

Koolvis is een magere witvis die steeds populairder wordt in Nederlandse keukens. Maar is koolvis ook echt gezond? En hoe onderscheidt deze vis zich van andere soorten zoals kabeljauw of zalm? Als voedingsdeskundige én visliefhebber neem ik je graag mee in de wereld van koolvis. Je ontdekt waarom deze vis

Lees verder »
allemaal verschillende eten met veel eiwitten
Gezondheid Algemeen

Alles over eiwitten

Eiwitten zijn onmisbaar voor een gezond en sterk lichaam. Als voedingsdeskundige kan ik je vertellen dat zonder voldoende eiwitten, je lichaam simpelweg niet goed functioneert. Ze zijn namelijk betrokken bij bijna elk proces in je lijf: van celopbouw tot hormoonaanmaak. In dit artikel leg ik je op een begrijpelijke manier

Lees verder »