Wie kent het niet? Je loopt in de supermarkt en de bekende merken, marketingtactieken en mooie praatjes vliegen je om de oren. Helaas geven de meeste verpakkingen een vertekend beeld van de daadwerkelijke inhoud. Producenten doen er alles aan om hun producten zo mooi mogelijk over te laten komen! Dus afgaan op de ‘look’ is nooit een goed idee. Hieronder wil ik vandaag 5 tips met jullie delen om etiketten te ontcijferen. Het is het checklijstje dat ik afloop als ik een bepaald product bekijk of overweeg te kopen. Voldoet het aan de volgende vijf criteria?
- Negeer de aankleding. Gewoon niet naar kijken, behalve om te bepalen of je het product interessant vind of niet. Ga niet puur op de verpakking af of het de moeite waard is of niet. Ik ben hier een aantal keer in gestonken in het verleden en ik ga direct door naar stap 2.
- Draai de verpakking om/ Zoek het etiket met ingrediënten. Heb je ‘m? Soms zit hij heel sneaky verstopt in de vouw van de verpakking bijvoorbeeld bij repen of koekjes verpakkingen. Sla die flap om, om de ingrediënten bloot te leggen.
- Wat is de volgorde van de ingrediënten? De ingrediënten staan op volgorde van grootte. Dus wat er het meest in zit, staat helemaal vooraan. Wat achteraan staat, zit er slechts in kleine beetjes in. Meestal vind je daar de zout, kruiden en conserveringsmiddelen bijvoorbeeld.
- Zie je E-nummers of namen? Zelf ben ik blij als ik E-nummers uitgeschreven zie zoals ze dat bij Lidl doen. Het is dan toch iets herkenbaarder. Heb je het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’? Neem dat mee in de handtas, zo kun je E-nummers makkelijk checken.
- Wat voor vet zit er in? Dit is voor mij echt een belangrijk punt. Ook bij reformproducten kijk ik altijd wat voor vet of olie er gebruikt wordt. Sojaolie is een grote no-no, zonnebloem- en raapzaadolie vermijd ik ook vanwege de hoge Omega-6 gehaltes. Boter, kokosolie en biologische palmvet zijn oké. Ik vermijd altijd (gedeeltelijk) geharde vetten, plantaardige vetten en plantaardige olie. Geharde vetten vermijd ik vanwege de grote gezondheidsgevaren en de plantaardige vetten en olie vermijd ik omdat het niet duidelijk is waar het van gemaakt is. Vaak zal het dus om inferieure, massa geproduceerde en mogelijk gentech olie en vet gaan en ook dat wil ik niet in huis halen.
- Bonustip. Hoeveel ingrediënten staan er op? Bij meer dan 5 ingrediënten moet je je al afvragen of het de moeite (en je gezondheid) waard is. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op te bedenken, maar over het algemeen geldt, hoe meer ingrediënten, des te ongezonder en verder verwijderd van echt eten het product is. Blijf uiteraard wel kritisch naar het soort ingrediënten. Marshmallows hebben ook maar 5 ingrediënten, maar het eerste is wel glucose-fructosesiroop 😉
Er zijn ook twee dingen waar ik niet op let bij het etiketten lezen:
- Voedingswaarde tabel. Ik vermijd geen koolhydraten, ben niet bang voor vet of suikers en dus kijk ik niet op de voedingswaardetabel tenzij we aan de tafel eten en ik iets te lezen wil, maar ik mijn boek nog niet mag pakken van m’n lief ;-). Vanuit de overheid zijn de producenten verplicht deze informatie op de verpakking te zetten, maar ik zorg liever dat ik echt en voedzaam eet, dan dat ik me zorgen maak over wat de overheid vindt hoeveel verzadigd vet het bevat.
- Aantal calorieën. Want calorieen tellen niet.
Dus dit is mijn checklijst als ik boodschappen doe en benieuwd ben naar een bepaald product. En ja, dit doe ik ook in de biologische supermarkt, hoewel het dan vaak ook is om te kijken of ik het niet goedkoper zelf kan maken… 😉
Wat is jouw toptip als het gaat om het ontcijferen van etiketten en omzeilen van marketingtrucjes? Deel het hieronder!
Volg jij Eet Goed Voel je Goed al op Facebook? We hebben daar een gezellige community met lezers en geïnteresseerden. Vragen van lezers, leuke artikelen van collega-bloggers, grappige dingen om te lezen en makkelijke receptjes deel ik daar zoveel mogelijk. Lijkt jou dat ook leuk? Kom er dan gauw bij en praat mee!
Henk zegt
Gaaf,ik wol graag de nieuwsbrief ontvangen.