Deze maand breekt al het feestgedruis goed los: Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw. Als je net al ik een echte planner bent, ben je hoogstwaarschijnlijk al bezig om het één en ander in gang te zetten en voor te bereiden om zo een hoop stress de baas te blijven wanneer het echt zo ver is. Daarom in dit artikel een overzicht van de heerlijkste kerst hoofdgerechten waarvoor je het pièce de resistance – heel eenvoudig – gewoon online bestelt. Scheelt dat weer een trip naar de supermarkt 😉
1.De klassieker: Gevulde Kalkoen
Ik begin meteen maar met een klassieker: de kalkoen. Dit is voor mij een typisch kerst hoofdgerecht en ik ontkom er nauwelijks aan om dit elk jaar te bereiden (of te eten als we in Engeland zijn). Laat je niet intimideren door het feit dat je een hele kalkoen gaat bereiden, met de juiste voorbereiding doet de oven het meeste werk. Bijgerechten die erg lekker zijn bij kalkoen zijn stoofpeertjes, spruitjes en knolselderijpuree.
2. Biefstuk met Romige Champignonsaus
Een biefstuk van goeie kwaliteit heeft maar heel weinig extra’s nodig. Voor de feestdagen kun je er een lekkere saus bij maken bijvoorbeeld op basis van champignons. Over het algemeen zijn groene groenten erg lekker bij biefstuk. Bak bijvoorbeeld sperzieboontjes nadat je ze gekookt hebt nog kort even in de koekenpan met wat amandelsnippers en een drupje truffelolie. Of rooster broccoli in de oven met chilivlokken. Of wat denk je van een lekkere coleslaw voor een frisse twist? Die maak je heel eenvoudig een dag van te voren, scheelt weer tijd!
3. Gebakken zalm met Hollandaise saus
Nog zo’n vlug klaar – groots effect gerecht: gebakken zalm met een heerlijke Hollandaise saus. Laat je hierdoor niet afschrikken, deze saus heb je binnen mum van tijd klaar. En kies deze keer voor verse zalm in plaats van zalm uit de vriezer zoals dit recept zegt. Erg lekker bij dit recept zijn gekookte worteltjes met een beetje boter en dille, aardappeltjes met peterselie en yoghurt en verse botersla met wat feta kaas erover verkruimeld.
4. Lamsrack met Rozemarijn
Ooit wel eens lamsrack klaargemaakt? Ik kan het je van harte aanbevelen. Goeie kwaliteit lamsvlees van Nederlandse bodem smaakt erg lekker en heeft weinig opsmuk nodig. Als hoofdgerecht voor de feestdagen staat het spectaculair op de eettafel. Lamsrack is erg lekker met Roseval aardappeltjes en opgeleukte spruitjes. Een heerlijk recept dat je echt eens moet proberen vind je hier.
5. Gestoofde Wilde Eend met Tomaten
Dit is een heel bijzonder recept dat even iets meer tijd vergt dan de voorgaande recepten. Maar als je – net als ik – het evengoed erg leuk vindt om in de keuken lekker bezig te zijn tijdens de feestdagen, dan is dit een leuk recept om te maken. Bij deze stoofpot smaakt geroosterde pompoen en zelfgemaakte rode kool erg lekker.
6. Gevulde Pompoen
Speaking of Pompoen… Een hele pompoen, gevuld met groenten en fetakaas uit de oven… hoe klinkt dat? Het meeste werk hiervan zit ‘m in het leeghalen van de pompoen, daarna vul je hem en doet de oven de rest van het werk. Je kan de pompoen een dag van te voren al leeghalen en afgedekt in een vochtige theedoek in de koelkast bewaren. Serveer dit met couscous met granaatappelpitjes bijvoorbeeld.
7. Fondue
Met Sinterklaas hebben wij altijd een fondue. Dat is zoiets nostalgisch voor mij! Geen kaasfondue, laat ik dat direct zeggen, maar eentje op basis van bouillon. Kippenbouillon met witte wijn en geroosterde knoflook. Het recept daarvoor vinden jullie hier. De kippenbouillon maak ik zelf en daar heb ik altijd wel wat van in mijn vriezer zitten. Verder zorg ik voor mini gehaktballetjes, fijne reepjes biefstuk en kipfilet, verschillende grof gesneden groenten en champignons. Als toetje hebben we uiteraard chocoladefondue met fruit, marshmallows, lange vingers voor de kids en neutje er bij voor de volwassenen. Plezier gegarandeerd!
En jullie?
Wat serveren jullie graag als hoofdgerecht tijdens de feestdagen? Nog leuke tradities die elk jaar toch echt wel gedaan moeten worden? Deel ze hieronder!
Laat een reactie achter