Vandaag is de 15e dag van de Suiker-Pauze. Ik ga zelf door tot 1 februari. Ik hou dan mijn verjaardag en als ik dan een taartje wil, mag dat van mezelf. Een mooi streven lijkt me zo! Dus vertel eens, tot hoe lang gaan jullie door met deze Suiker-Pauze? Hebben jullie een soort omslagpunt of introduceren jullie langzaamaan weer wat meer natuurlijke suikers om te zien hoe je daar op reageert? Ik ben heel nieuwsgierig!
Vandaag wilde ik het met jullie hebben over 7 manieren om minder suiker te eten. Sommige manieren lijken misschien heel voor de hand liggend, maar ik wil ze ook noemen als geheugensteuntje en ter opfrissing. Misschien helpt het je om nu toch te besluiten om een Suiker-Pauze te nemen of geeft het je net het zetje dat je nodig hebt om nog een paar weken door te gaan.
Dit zijn in ieder geval mijn tips waar ik het meest aan gehad heb en die ik ook redelijk makkelijk kan toepassen in mijn gezin.
1. Kies voor Hartig
Met twee opgroeiende kinderen in huis, is mijn huishouden in blinde paniek als er geen snacks in huis zijn. Los van de zeurende kinderen, is het risico ook groot dat ze dan toch naar de snoeptrommel gaan als ik ze geen fatsoenlijk alternatief aan kan bieden. Maar dit geldt ook voor mijzelf. Als ik eerst kies voor een gezonde, hartige snack kan ik er weer even tegenaan zonder dat direct het suikermonster de kop weer op steekt.
Mijn favoriete snacks zijn:
- Hummus met komkommer en paprika
- Blokjes of plakjes kaas met sla
- Worteltjes met notenpasta (ook lekker met bleekselderij trouwens)
- Gekookte eitjes met wat zout
Soms is het ook net voldoende om een glas water met wat zeezout of sole te drinken. Dat is voor mij ook een teken dat ik aan mijn mineralen moet denken!
2. Kies voor natuurlijk Zoet
Feit is gewoon dat wij veel minder snoepen als er een ruime keuze aan fruit in huis is. Momenteel zijn appels, peren en mandarijnen erg populair en zelf ben ik ontzettend gek op grapefruit. Zodra de bodem van de fruitschaal in zich komt, lijkt de aantrekkingskracht ervan ook te tanen. Bijvullen dus! Oud fruit naar boven, verse appels, bananen, wat aparte dingen als passievruchten ertussen en we kunnen er weer even tegenaan.
3. Drink ongezoet
Soms kun je ineens een halve liter water met diksap wegdrinken. Dit is vaak een teken dat je eigenlijk toegeeft aan het suikermonster, in plaats dat je echt je dorst aan het lessen bent. Probeer diksap eens te vervangen door citroensap, sinaasappelsap, rood fruit dat je even kapot knijpt of mintblaadjes.
Kruidenthee is ook een goeie. En dit kun je ook afgekoeld heel goed drinken. Kies voor kruidencombinaties die je echt lekker vindt en drink daar gedurende de dag van.
Opmerking: Ik heb totaal geen probleem met diksap! Wat ik probeer te zeggen is dat diksap evengoed lekker zoet smaakt en dat dit wellicht net iets te zoet kan zijn en je dit ongemerkt inzet om aan je zoet behoefte te voldoen. Als je dit bij jezelf vermoedt, is het beter om diksap een paar dagen te laten staan.
4. Vervangende Smaken
Sommige specerijen en smaken geven een gerecht of drankje een licht zoete smaak zonder dat er extra zoet aan toegevoegd hoeft te worden. Dit is perfect dus als je jezelf aan een veel minder, maar meer natuurlijke, zoete smaak wil laten wennen. Experimenteer eens met de volgende smaken, je zou nog wel eens verrast kunnen worden!
- Kaneel – Erg lekker in koffie en in smoothies
- Vanille – Ik heb vanillepoeder ontdekt bij Gekruid. Ik voeg mespuntjes poeder toe aan de pap van mijn kinderen en kan met duidelijk minder zoet toe.
- Sinaasappel – Zowel de rasp als het sap zijn zoetig van smaak. Zeker in een cake is dit erg lekker!
- Kokos – Je moet van de kokossmaak houden, maar ik merk dat smoothies en ijsjes met kokos er in, minder zoet nodig hebben.
Smaken die juist sterk zuur zijn zoals citroen en zelfs cacao, zullen een gerecht niet zoeter maken, maar juist om meer zoet vragen is mijn ervaring. Lekker op zich, maar niet echt geschikt om in te zetten als vervangende smaak naar mijn mening.
5. Traktaties
Soms is het ook goed om je bewust te worden van hoe vaak je ‘snoept’. Misschien is het meer gewoonte dan je denkt. Stel het snoepmoment dus steeds verder uit, maak er een daadwerkelijke traktatie van en geniet er des te meer van als het moment daar is (of stel het nog iets langer uit!). Dit is een erg goeie oefening en versterkt het gevoel van beloning op het moment dat je het jezelf wel toestaat.
6. Vermijd Pinterest
Nee, niet altijd natuurlijk, ik vind het veel te leuk! Maar wel net nadat je gegeten hebt, op je bekende zwakke moment (drie uur ’s middags??) en als weet dat je eigenlijk op zoek bent naar een excuus om ontzettend lekkere, maar ook ontzettende zoete koekjes te bakken. De foto’s zijn te verleidelijk soms, en als je dat van jezelf weet, is het misschien veiliger om een aflevering van Rail Away te kijken 😉
7. 15 minuten
Vaak duurt een suiker-aanval maar 15 minuten. Een kwartiertje dus. Dit lijkt misschien erg lang als je NU zin hebt aan iets zoets, maar soms kan het helpen om dingen in een juist perspectief te zien. Zo hou ik mezelf altijd voor dat het opvouwen van één was, hoe str*nd vervelend ik het ook vind, toch echt maar 10 minuten duurt. En de afwasser leeghalen duurt vaak nog geen drie minuten. Als ik een klus in minuten omzet, wordt het al veel overzichtelijker en eigenlijk prima te doen.
Dus de volgende keer dat je erge trek aan iets zoets hebt, kijk je op de klok om te zien hoe laat het is en spreek je met jezelf af dat je over 15 minuten weer gaat kijken of de trek zo erg is. Misschien dat je dan inderdaad honger hebt, maar dan kun je altijd nog een cracker met kaas nemen of gewoon met de kost beginnen 😉
Welke tips heb jij om van de suiker af te blijven? Wat werkte heel erg goed of juist heel erg slecht bij jou? Deel het hieronder!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.