10 Voedingsmiddelen die je Heel Gelukkig maken

Dit is weer een leuk gastartikel van Annemieke van Nutribites. Deze keer vertelt ze over 10 voedingsmiddelen die je heel gelukkig maken. Altijd goed, toch? Veel leesplezier 🙂

voedingsmiddelen waar je gelukkig van wordt

We kunnen een heleboel dingen doen om onszelf een geluksgevoel te bezorgen. Ook voeding kan helpen. Dan hebben we het niet over taart en koekjes, maar over etenswaren die stofjes bevatten met een positieve invloed op onze stemming. Dit zijn er tien:

Groenten en fruit die je Gelukkig maken

Word je gelukkiger van het eten van een appel of komkommer? Blijkbaar wel, want onderzoekers namen de proef op de som en keken bij 300 mensen wat het eten van meer groenten en fruit met hun stemming deed. Alle deelnemers voelden zich energieker, kalmer en gelukkiger. Niet alleen op de dag dat ze meer groenten en fruit aten, maar ook de dag erna.

Banaan

Bananen kunnen je een geluksgevoel bezorgen doordat ze behoorlijk wat magnesium bevatten, wat de aanmaak van het gelukshormoon serotonine stimuleert. Van deze pistache banaan sushi worden je smaakpapillen trouwens ook heel blij!

Zuurkool

Wist je dat het type en de hoeveelheid bacteriën in je darmen je stemming beïnvloeden? Wetenschappers noemen dit de brein-darmverbinding. Om deze reden verbeteren voedingsmiddelen met gunstige bacteriën voor je darmen ook je stemming. 

Zuurkool is één van deze voedingsmiddelen. Ook kimchi, kefir en kombucha hebben hetzelfde effect. Probeer het eens! In dit artikel vind je vijf manieren om meer probiotische voedingsmiddelen te eten.

Koffie

Koffie geeft je niet alleen een boost, maar kan je ook plezier geven. Zeker als je ontspannen van een ‘bakkie troost’ geniet of het samen met anderen nuttigt. Dan kan het je best een beetje gelukkig maken.

Groene thee

Niet alleen koffie geeft je humeur een boost. Groene thee heeft hetzelfde effect op je stemming. Vooral matcha groene thee helpt om je gelukkiger te voelen. Geniet je van een kopje groene thee, dan verbetert ook nog eens je concentratie.

Donkere chocola

Alleen al de gedachte aan chocola kan je vrolijk maken. Toch is niet alleen de smaak verantwoordelijk voor het geluksgevoel dat je van chocola krijgt. Vooral de antioxidanten, magnesium en andere stoffen in cacao zijn hiervoor verantwoordelijk. Hoe donkerder de chocola, hoe meer effect. Maak dus vooral eens deze lekkere chocoladekoekjes.

Champignons

Je zult misschien verrast zijn om champignons in dit rijtje aan te treffen. Toch helpen de vitamines en mineralen in champignons je aan een goed humeur. Vooral selenium en vitamine D hebben deze werking. Zet dus vooral champignons op het menu als je je gelukkiger wil voelen.

Garnalen

Garnalen geven helpen mee om het serotoninegehalte in je lichaam te verhogen, wat voor een geluksgevoel zorgt. Ook andere zeevruchten dragen hier trouwens aan bij, dus zet ook eens mosselen of oesters op het menu.

Avocado

Avocado bevat vetten die je heel en ons gevoel van welbevinden verhogen. Ook stimuleren deze vruchten je verlangen naar intimiteit en verbondenheid, wat weer een stimulerend effect heeft op de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine. Dit zorgt op zijn beurt voor een vertrouwd en vredig gevoel. 

Weet je niet hoe je avocado moet eten? Lees hier wat je kunt doen met deze vrucht.

Heilbot

Heilbot is één van de beste vissen om je stemming te verbeteren. De tryptofaan in deze vis ondersteunt de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en zorgt op deze manier voor een betere stemming. 

Bron

White, B.A., Horwath, C.C. & Conner, T.S. (2013). Many apples a day keep the blues away – Daily experiences of negative and positive affect and food consumption in young adults. British Journal of Health Psychology, Volume18, Issue4, November, Pages 782-798

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

wijn dat in een glas word geschonken
Review

3 manieren om wijn binnen no-time koud te krijgen

Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer

Lees verder »
kimchi in een pan
Gezond eten

Is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool en radijs, gemengd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Het fermentatieproces zorgt niet alleen voor een pittige, unieke smaak, maar ook voor een hoop gezondheidsvoordelen. Maar is kimchi echt zo gezond? En hoeveel kun

Lees verder »
onverzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Onverzadigd vet vs verzadigd vet: het verschil uitgelegd

Onverzadigde vetten staan bekend als de ‘gezonde vetten’. Ze ondersteunen je hart, je hersenen en je hormoonbalans. Maar wat zijn het precies? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt, zonder te overdrijven? In dit artikel leg ik je alles uit over onverzadigde vetten, zodat je weet

Lees verder »