Havermout 101: Tips en Trucs

Afgelopen zaterdag gaf ik aan dat ik weer wil beginnen met menuplannen. Ik merkte dat ik weer erg makkelijk werd in boodschappen doen en bedenken wat we die week zullen eten. Hoewel dit door velen van jullie als een beetje saai en overbodig gevonden wordt (‘hoe weet je nou wat je op donderdag wil eten?’ of ‘ik hou het liever spannend!’), merk ik dat ikzelf teveel tijd en geld kwijt ben als ik niet een menu voor de komende week opstel. Wat daar dan ook bij komt kijken is het vooruit werken. Afgelopen zaterdag maakte ik een heerlijke, geroosterde kip en daar eten we vandaag nog van. Dus als het met het avondeten kan, waarom zou ik niet voor het ontbijt vooruit werken?

Cue Havermout. Havermout leent zich uitstekend als ontbijtproduct en velen van jullie gaven aan erg gek te zijn op havermout om verschillende redenen. Het vult goed, bevat B-vitamines, mineralen en vezels waardoor jullie je goed voelen, het smaakt lekker en je kan er eindeloos mee variëren. Ook is het redelijk eenvoudig klaar te maken.
Vandaag wil ik nog een goede eigenschap aan havermout toevoegen: je kan het redelijk lang bewaren als het gekookt is. Het leent zich dus erg goed als ‘vooruitwerkontbijt’. Ik heb dit nu een aantal keer gedaan en ik blijf me er over verbazen hoe makkelijk het is!
Maar ook het idee dat ik ’s ochtends direct een ontbijt klaar heb staan zonder daar extra moeite voor te hoeven doen, is erg motiverend. De ochtenden blijven voor mij een probleem. Mijn bed is gewoon veel te aangenaam op de koude, donkere ochtend! Maar dat laat niet veel tijd over om een volwaardig ontbijt voor mijn spruiten neer te zetten. Zelf heb ik makkelijk praten, ik kan om negen uur in alle rust ontbijten. Het grut moet gewoon om vijf voor half negen op school zijn, liefst eerder 😉
En dan kan ik wel een kom yoghurt voorschotelen of een smoothie maken, maar als het er op aan komt, is havermoutpap gewoon stevige favoriet. Met andere woorden: dat wordt snel opgegeten 😉
Daarom vind ik deze methode van havermoutpap maken zo geweldig. Ik maak op zondagmiddag een grote pan havermoutpap, verdeel deze in porties en bewaar in de koelkast. Zo hoef ik ’s ochtends alleen maar wat fruit, noten, honing en andere lekkere dingen toe te voegen en we hebben een heerlijk ontbijt in no time.

Soorten havermout

Ik gebruik zelf de fijne havervlokken het meest. Deze zijn fijn gesneden en zijn daarom sneller gaar. Af en toe koop ik ook grove havervlokken. Hier maak ik ook lekkere muesli mee, maar ook als pap zijn ze erg lekker. Ze moeten langer koken en je kaken zullen even flink aan de slag moeten 😉 maar ter variatie zijn ze zeker de moeite waard.
Als je budget gaat, kun je goedkope, fijne havervlokken op de onderste plank in de supermarkt vinden. Ze staan op de ontbijtgranen afdeling. Een pak van een halve kilo kost dan meestal 35 – 50 cent.
Qua smaak vind ik er niet veel verschil in zitten. Uiteraard maakt kwaliteit in verbouwen ook verschil en dat merk je ook in de prijs.
Bereiding
Bij havermoutpap gaat het om de verhouding tussen de vlokken en het water. Je kan havermoutpap ook met melk maken, maar als je het langer wilt bewaren, raad ik het gebruik van water aan. Je kan op een later moment melk toevoegen voor extra smaak.
Fijne havervlokken: 2:1 Twee delen water op één deel vlokken. Deze zijn meestal met 10 minuten gaar.
Grove havervlokken: 3:1 Drie delen water op één deel vlokken. Deze vlokken zijn met 20 – 30 minuten gaar.
Vergeet niet dat dit indicaties zijn. Hoe langer je havermout kookt, des te dikker de pap wordt. Als je dus van dunne pap houdt, kun je meer water toevoegen tijdens het koken.
Havermoutpap voor 1 Week
3 grote mokken havermout naar keuze (ik gebruik grote Bodum glazen)
Water naar verhouding zoals hierboven beschreven
Zout naar behoefte
Kaneel of vanillepoeder (optioneel)
  1. Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook.
  2. Draai het vuur laag en kook de havermout in 10 tot 30 minuten gaar, afhankelijk van het type havermout.
  3. Blijf doorroeren om aanbranden te voorkomen.
  4. Als de pap gaar is, draai je het vuur uit en laat je het een tijdje afkoelen.
  5. Verdeel de havermout in afsluitbare bakjes, bijvoorbeeld in 1-persoons porties, en bewaar in de koelkast.
  6. Serveer als ontbijt met je favoriete toppings als fruit, noten, boter, melk en andere lekkere dingen.
Deze havermout blijft tot wel vijf dagen goed in de koelkast. Zorg gewoon dat het in een afsluitbare bak zit zodat het geen geurtjes uit de koelkast overneemt.
Hoe eenvoudig is dit? Een half uurtje werk, hooguit, en je hebt ontbijt voor de rest van de week al klaar.
Zoek je iets soortgelijks dat je makkelijk mee kan nemen naar werk? Probeer dan eens Havermout uit de Oven!
Tip: Alle ingrediënten voor dit heerlijke recept koop je bij Gekruid!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »