Witlofsoep met Kerrie en Appel

Oké, vraagje voordat ik verder ga: Welke groente is absoluut geen succes bij jou in huis? (Laat in een reactie hieronder weten, want ik ben heel benieuwd!) Hier is het witlof. Spruitjes, kool, knolgewassen en zelfs mosterdgroenten gaan hier zonder probleem op. Maar witlof is een ander verhaal. Ik vind het zelf niet lekker, maar Simon ook niet. Marjanne van ons at een keertje mee bij iemand die toevallig witlof op het menu had staan. Gewoon gekookte witlof, aardappeltjes en iets van vlees erbij. Lekker simpel dus en bij hun zijn ze er gek op. Maar zelfs Marjanne d’r Engelse beleefdheid kon niet voorkomen dat ze haar witlof opat. Nee, geen succes.

Witlof is erg Gezond

Maar dat is jammer, want witlof is erg gezond. In het algemeen kun je aannemen dat groenten en vruchten die bitter smaken erg gezond zijn. Denk aan radijs, paardenbloem, rettich, grapefruit of krulandijvie. Stoffen die in die groenten en fruit zitten zijn goed voor hart en bloedvaten en ondersteunen een gezonde ontgifting van het lichaam. Witlof is daar geen uitzondering op.

Als ik zulke dingen aan Simon vertel, is hij direct de redelijkheid zelve: laten we het dan eens uitproberen en kijken hoe het bevalt. Ja, erg prettig zo’n man 😉 Maar met witlof was hij toch wat terughoudend. Witlof eten was prima, maar onder één voorwaarde: hij wilde dat bittere van de witlof niet proeven (aan alle redelijkheid blijkt toch ook grenzen te zitten). Een uitdaging die ik niet kon laten liggen.

Dus toen ik laatst weer eens bij de Albert Heijn besteld heb (met gratis bezorging), heb ik direct de daad bij het woord gevoegd en witlof gekocht. Mijn intentie: witlofsoep maken.

Een tip voor iedereen die graag meer variatie in groenten wil invoeren maar tegen weerstand aanloopt: maak soep! Met de juiste toevoegingen en wat gezonde vetten heb je niet alleen een heerlijke soep, je kunt op een heel eenvoudige manier veel verschillende soorten groenten introduceren. Vaak blijkt dat je die specifieke groente(n) in soep kan blijven serveren als het ‘onbewerkt’ niet succesvol is.

Lekkere Witlofsoep

Witlofsoep dus. Een klassieke combinatie is natuurlijk witlof met kaas, maar vanwege de lactose-beperking die wij hier hebben, was een witlof-kaas soep geen optie. Maar kerrie met witlof is ook lekker! Na wat speuren kwam ik ook de tip tegen om een appel in de soep mee te koken om de smaak nog iets minder bitter te maken.

Het resultaat was een heerlijk romige witlofsoep die echt nog wel naar witlof smaakte, maar zeker niet zo bitter meer is als wanneer hij gekookt is met alleen water en wat zout.

Bekijk hier of witlof gezond is!

witlofsoep

Witlofsoep met Kerrie en Appel

Heleen Quantrill
Een heerlijke kruidige, romige witlofsoep met kerrie kruiden en een appeltje. De perfecte manier om eens witlof te serveren als dat bij jou thuis ook niet graag gegeten wordt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Soep
Porties 6

Ingrediënten
  

  • Kokosolie of olijfolie
  • 4 stronken witlof ongeveer 500 gram gesneden, stronkje verwijderd
  • 1 liter bouillon
  • 1 appel
  • 1 uitje
  • 1 el kerrie kruiden bijvoorbeeld deze van Het Blauwe Huis
  • 100 ml kokosroom
  • Peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Neem een pan waar wel een ruime liter soep in gemaakt kan worden en verhit op middelhoog vuur de olie.
  • Snipper snel het uitje en fruit deze even in de pan.
  • Verwijder het klokhuis van de appel en snijd deze in stukken (schil kan blijven zitten).
  • Doe de appel samen met de witlof in de pan en roerbak even om.
  • Doe de kerrie kruiden er bij, roerbak kort en schenk dan de bouillon erbij.
  • Breng aan de kook en draai het vuur dan laag.
  • Laat de soep zachtjes koken tot de witlof gaar is (ongeveer 10 minuten).
  • Pureer de soep in een blender of met een staafmixer.
  • Breng op smaak met peper en zout en verrijk de witlofsoep eventueel met de kokosroom.
  • Serveer direct.

Notities

Ik gebruik bouillonpoeder van Marigold of Bio Today. Beiden zijn te krijgen bij De Tuinen, AH en Jumbo.

witlofsoep

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »