Oké, vraagje voordat ik verder ga: Welke groente is absoluut geen succes bij jou in huis? (Laat in een reactie hieronder weten, want ik ben heel benieuwd!) Hier is het witlof. Spruitjes, kool, knolgewassen en zelfs mosterdgroenten gaan hier zonder probleem op. Maar witlof is een ander verhaal. Ik vind het zelf niet lekker, maar Simon ook niet. Marjanne van ons at een keertje mee bij iemand die toevallig witlof op het menu had staan. Gewoon gekookte witlof, aardappeltjes en iets van vlees erbij. Lekker simpel dus en bij hun zijn ze er gek op. Maar zelfs Marjanne d’r Engelse beleefdheid kon niet voorkomen dat ze haar witlof opat. Nee, geen succes.
Witlof is erg Gezond
Maar dat is jammer, want witlof is erg gezond. In het algemeen kun je aannemen dat groenten en vruchten die bitter smaken erg gezond zijn. Denk aan radijs, paardenbloem, rettich, grapefruit of krulandijvie. Stoffen die in die groenten en fruit zitten zijn goed voor hart en bloedvaten en ondersteunen een gezonde ontgifting van het lichaam. Witlof is daar geen uitzondering op.
Als ik zulke dingen aan Simon vertel, is hij direct de redelijkheid zelve: laten we het dan eens uitproberen en kijken hoe het bevalt. Ja, erg prettig zo’n man 😉 Maar met witlof was hij toch wat terughoudend. Witlof eten was prima, maar onder één voorwaarde: hij wilde dat bittere van de witlof niet proeven (aan alle redelijkheid blijkt toch ook grenzen te zitten). Een uitdaging die ik niet kon laten liggen.
Dus toen ik laatst weer eens bij de Albert Heijn besteld heb (met gratis bezorging), heb ik direct de daad bij het woord gevoegd en witlof gekocht. Mijn intentie: witlofsoep maken.
Een tip voor iedereen die graag meer variatie in groenten wil invoeren maar tegen weerstand aanloopt: maak soep! Met de juiste toevoegingen en wat gezonde vetten heb je niet alleen een heerlijke soep, je kunt op een heel eenvoudige manier veel verschillende soorten groenten introduceren. Vaak blijkt dat je die specifieke groente(n) in soep kan blijven serveren als het ‘onbewerkt’ niet succesvol is.
Lekkere Witlofsoep
Witlofsoep dus. Een klassieke combinatie is natuurlijk witlof met kaas, maar vanwege de lactose-beperking die wij hier hebben, was een witlof-kaas soep geen optie. Maar kerrie met witlof is ook lekker! Na wat speuren kwam ik ook de tip tegen om een appel in de soep mee te koken om de smaak nog iets minder bitter te maken.
Het resultaat was een heerlijk romige witlofsoep die echt nog wel naar witlof smaakte, maar zeker niet zo bitter meer is als wanneer hij gekookt is met alleen water en wat zout.
Bekijk hier of witlof gezond is!
![witlofsoep](https://eetgoedvoeljegoed.nl/wp-content/uploads/2017/01/DSCN5065.jpg)
Witlofsoep met Kerrie en Appel
Heleen QuantrillIngrediënten
- Kokosolie of olijfolie
- 4 stronken witlof ongeveer 500 gram gesneden, stronkje verwijderd
- 1 liter bouillon
- 1 appel
- 1 uitje
- 1 el kerrie kruiden bijvoorbeeld deze van Het Blauwe Huis
- 100 ml kokosroom
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Neem een pan waar wel een ruime liter soep in gemaakt kan worden en verhit op middelhoog vuur de olie.
- Snipper snel het uitje en fruit deze even in de pan.
- Verwijder het klokhuis van de appel en snijd deze in stukken (schil kan blijven zitten).
- Doe de appel samen met de witlof in de pan en roerbak even om.
- Doe de kerrie kruiden er bij, roerbak kort en schenk dan de bouillon erbij.
- Breng aan de kook en draai het vuur dan laag.
- Laat de soep zachtjes koken tot de witlof gaar is (ongeveer 10 minuten).
- Pureer de soep in een blender of met een staafmixer.
- Breng op smaak met peper en zout en verrijk de witlofsoep eventueel met de kokosroom.
- Serveer direct.