Elk jaar ga ik graag een keer appels plukken bij een lokale boer. Gezellig met Marjanne van mij en het liefst met nog wat ander volk mee uiteraard. Dit jaar belandden mijn vriendin en ik met beider dochters bij Vink bij Kraggenburg. Daar kregen we eerst uitleg over hoe en wat en mochten we wat appels proeven. Onze voorkeur ging uit naar een heerlijke Roblos appel. Al eens van gehoord? Knapperig en fris-zoet, heerlijk sappig en lang houdbaar in de koelkast. Appels plukken is echt een traditie die hoort bij de herfst vind ik.
Appeltaart Bakken…
Een andere herfsttraditie die ik heb is het zelf maken van een aantal appeltaarten. En nu zullen er wel meerdere zijn die in de herfst appeltaarten bakken, dus ik pretendeer niet dat het bijzonder is verder. Het is meer iets dat een beetje gekomen is door mijn veranderde voedingspatroon, nu bijna 10 jaar geleden. Taarten uit de winkel of bakkerij kan ik echt niet meer verdragen. Af en toe neem ik wel eens een stukje bij een ander op een verjaardag, maar vaak breekt me dat enorm op. Dus zelf taart bakken is haast verplicht als ik zin heb aan wat lekkers bij de koffie. Vervelend hoor… 🙂
… maar wel glutenvrij!
Hoewel een taart voor mij niet per sé lactosevrij hoeft te zijn, is glutenvrij wel een vereiste. Ken je dat opgeblazen gevoel na het eten van een dessert of een gerecht met gluten? Nou, dat krijg ik dus ook. Ik lijk dan wel zwanger! Dus dat is het echt niet waard. Om taart of cake te maken die ik ook aan anderen wil serveren, gebruik ik vaak iets goedkoper meel als boekweit-, haver- (glutenvrij) en rijstmeel. Een combi daarvan vind je hier. Dit geeft een fijne structuur en prettig mondgevoel. Iets dat met amandelmeel of kokosmeel vaak toch heel anders uitpakt.
Niet een Hollandse Appeltaart
Dit recept voor een appeltaart lijkt wat Amerikaans omdat het meer een ‘apple pie’ is dan een traditionele taart. De taartbodem maak ik heel eenvoudig van amandelmeel. Daarin stort ik flink wat geschilde, zoete appeltjes die ik met kaneel, een beetje arrowroot en wat honing omgehusseld heb. Die worden zacht en heerlijk zoet in de oven. De bodem is lekker knapperig. Een perfecte combi dus, voor een herfst appeltaart!
Appelplaattaart - Glutenvrij, Lactosevrij
Ingrediënten
Voor de Taartbodem:
- 200 gram amandelmeel
- 1/4 tl zeezout
- 2 el gesmolten kokosolie of boter
- 1 ei
Voor de Appelvulling:
- 4-5 zoete appels
- 1 el arrowroot poeder evt. te vervangen door maizena
- 1 el citroensap
- 1 el honing
- 1 el kaneel
- 20 gram pecannoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe alle ingrediënten voor de taartbodem in een keukenmachine met messen en pulseer tot het net samenkomt.
- Vorm een bal met je handen en druk die in een glazen taartvorm van ongeveer 24 cm doorsnee.
- Bak de taartbodem kort voor: ongeveer 10 minuten in de oven.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in plakjes.
- Doe de appels in de kom met de overige ingrediënten behalve de pecannoten en roer goed om.
- Leg de appelpartjes in de taartvorm en maak een mooi patroon of ga voor rustiek en stort ze er willekeurig in. Strooi de pecannoten er als laatste overheen.
- Bak de taart nog 30-40 minuten totdat de appels zacht zijn en de rand van de taartvorm mooi goudbruin is.
- Laat de appeltaart iets afkoelen en serveer hem lauwwarm met (kokos) slagroom 'gezoet' met kaneel.
2 reacties
Zijn het echt de gluten of zijn het de fermenteerbare oligosachariden in granen waar je lastvan hebt? Bij mij is het het laatste en daardoor kan ik wel met mate zuurdesembrood eten. Mits het echt minstens 6 uur gerezen heeft. Daarom eet ik alleenstaande ik zelf gebakken heb. Overigens is ceylonka eel veel gezonder dan kassie, wellicht eens een post waard?
Goeie vraag. Toentertijd is mij geadviseerd om gluten te laten staan en daar knapte ik toen zo van op dat ik eigenlijk niet meer terug ben gegaan. Af en toe eet ik wel een speltboterham of iets dergelijks, want ik heb (gelukkig) geen coeliakie. Een vriendin heeft het FODMAP dieet gedaan en dat deed haar erg goed. Ik zal het eens nader gaan bestuderen.
En bedankt voor de tip! Ceylon is idd veel gezonder. Ik heb al wel eens over kaneel geschreven, dus een update is zeker op zijn plaats 🙂 !
Groetjes!