Voor Catherine haar eerste verjaardag maakte ik een glutenvrije en suikervrije Baby Smash Cake!
Och mijn hart, kunnen jullie je’t voorstellen dat er alweer een jaar voorbij is? Gisteren een jaar geleden zette ik een prachtig mooi meisje op de wereld die we naar mijn lieve oma en schoonzus vernoemden: Catharina Teresa. Inmiddels is deze dame goed en wel in haar naam gegroeid (wie van jullie noemde je baby de eerste paar maanden ‘pop’ of ‘knecht’ omdat de naam nog ‘zo groot’ leek?). Ruim 10 kilo en 77 cm lang alweer!
Relaxte Ouders!
Omdat ze onze verrassingsbaby is en we allemaal iets ouder en wijzer zijn, met nadruk op ouder vooral, merk ik dat we een stuk relaxter met haar omgaan dan met de oudste twee. Veel zaken blijken minder belangrijk of kunnen we makkelijker het hoofd bieden. Met zes maanden vaste hapjes? Ze wilde echt niet, dus waarom dwingen? ’s Nachts nog altijd één of twee keer wakker? Vervelend, maar gaat vanzelf over. Borstvoeding na het eerste jaar? Absoluut! Zo lang ze wil en ik heb, gaan we er gewoon mee door.
Haar kleertjes en speelgoed zijn bijna allemaal tweedehands, ze slaapt in een campingbedje totdat ze er letterlijk uitgegroeid is en ze eet nu van mijn bord mee in plaats van uit potjes of een eigen prakje in een eigen kommetje dat toch steeds op de grond belandt en dus nooit opgegeten wordt. Nou goed, jullie snappen me wel.
Eerste verjaardag…
En haar eerste verjaardag? Meh, dat kind heeft het toch niet door! Uitpakken kan ze nog niet en door een huis vol volk met allemaal indrukken, wordt ze alleen maar onrustig. Nee hoor, geen eerste verjaardag voor deze kleine meid. We houden heel veel van haar, die verjaardag hoeft niet gevierd te worden. Echt niet. ne-uh, nope, niet nodig. Lekker rustig zo. Goed bedacht Heleen, vond ik zo!
En toch…! Ondanks mijn stoere mama-gedrag van babydragen/lang voeden/ co-slapen/Paleo-baby/rustreinheidregelmaat kwam die eerste verjaardag steeds dichterbij en realiseerde ik me dat die eerste verjaardag ook eigenlijk niet zozeer voor haar is, maar voor mij, voor ons als gezin. Het eerste jaar van haar aanwezigheid in onze familie is alweer voorbij! De babytijd is officieel voorbij, ze heeft inmiddels vier tanden en loopt al aan één hand! Hallo, Peutertijd!
Dus ja, wij hebben tóch haar eerste verjaardag gevierd. En ja, ik heb slingers opgehangen. Ja, we hebben ook voor haar gezongen. Ze had haar mooie trui aan. En ik heb een taart gebakken. Een Baby Smash Cake!
Wat is een Baby Smash Cake?
Voor degenen die niet direct een beeld hebben bij wat een Baby Smash Cake is: dit is een klein taartje speciaal voor de kleine jarige waar hij/zij lekker met de handjes in mag om er wat van te eten. Vooral leuk voor foto’s. En dus leuk voor de ouders, zie bovenstaande 🙂 Meestal zijn smash cakes gemaakt van alles wat een baby van een jaar eigenlijk helemaal niet nodig heeft: suiker, suiker en nog meer suiker. Dat werd ‘m uiteraard niet. Dus ik bedacht mijn eigen versie voor een leuk, klein smash cakeje voor de jarige Jet waar ze lekker van mocht eten en wat toch ook best lekker smaakt.
Het werd een opgeleukte versie van mijn bananencake, iets aangepast voor een kleiner formaat. Het resultaat: een kindvriendelijke baby smash cake met de licht-zoete smaak van banaan en vanille, met slagroom van kokoscrème. Het oog wil ook wat, dus met gekleurde kokosrasp maakte ik het geheel af.
Resultaat: Catherine heeft er even lekker mee kunnen spelen en kliederen, vond vooral het tactiele aspect van de baby smash cake erg leuk, maar heeft er ook zeker wel wat van gegeten. We hebben veel leuke foto’s kunnen maken en ik had de lol om samen met Marjanne deze Smash cake te maken. Al met al dus een zeer geslaagde eerste verjaardag met een select gezelschap én een mooi cadeau!
Suikervrij en Glutenvrij Baby Smash cake
Equipment
- Rechthoekige bakvorm van 24 x 30 cm
- Ronde uitsteekvorm van 10 cm doorsnee
- Elektrische mixer
- Blender
Ingrediënten
- 2 hele rijpe bananen
- 1 vanilleboon
- ¼ tl bicarbonaat
- 2 eieren gesplitst
- 1 el kokosolie of boter op kamertemperatuur
- 75 gram glutenvrije bakmix
- 200 ml dikke kokosmelk het bovenste gedeelte uit een blikje
- 1 el 100% fruitjam Bijv. St. Dalfour
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het bakblik goed in en zet apart.
- Neem een blender en doe hier de bananen, de zaadjes van de vanille, de bicarbonaat, het meel en de kokosolie of boter in. Blend tot je een redelijk gladde 'smoothie' hebt.
- Splits de eieren en doe de eidooiers ook in de blender. Pureer nog even kort.
- Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot je stijve pieken hebt.
- Meng nu het bananenmengsel lepel voor lepel door de eiwitten tot je geen witte plekjes meer ziet.
- Schenk het beslag in de vorm en bak de taart in 30 minuten gaar.
- Laat de cake afkoelen en steek of snijd twee cirkeltjes van 10 cm doorsnee elk hier uit. Leg even apart.
- Maak nu kokosslagroom door het dikke gedeelte van de kokosmelk uit een blikje op te kloppen met een elektrische mixer.
- Neem een mooi bordje en leg hier de eerste helft van de smash cake op. Besmeer met een beetje jam en leg de andere helft hier op.
- Besmeer het cakeje nu met de opgelopte kokosslagroom en decoreer naar hartelust!
- Laat even een uurtje opstijven in de koelkast voordat je hem serveert.
Notities
- Je kunt de kokosslagroom vervangen door gewone slagroom als melk geen probleem is voor jou.
- Je kunt de eieren vervangen door lijnzaadei, maar hierdoor wordt de cake een stuk lager en wat steviger. Voeg dan een eetlepel appelmoes toe ter vervanging van de eidooiers.
- St. Dalfour is erg lekkere 100% fruit jam die in bijna alle supermarkten wel te krijgen is. Abrikoos of framboos passen hier goed bij!
- Ik gebruik mijn eigen glutenvrije bakmix, maar je kunt ook kant-en-klare mix kopen bij de AH, Jumbo of reformwinkel. Lees dan wel eerst even de ingrediënten om er zeker van te zijn dat het wat voor je is.
- De restjes cake zijn uiteraard ook erg lekker! Ik serveerde die op een schoteltje met een beetje slagroom en wat gehakte nootjes aan de gasten!
Wat hebben jullie met de eerste verjaardag van je (klein-) kind gedaan? Deel het hieronder, ik vind het leuk om te horen!
[…] amandelmelk en havermelk hebben bij mij allemaal goeie resultaten opgeleverd. Extra lekker: maak opgeklopte kokosslagroom voor extra […]