Om drukte te vermijden ga ik de laatste maanden steeds meer naar boerderijwinkels en de markt op rustige momenten om daar de verse producten te halen. Kan ik op mijn gemak even rondkijken en het is doordat het rustig is in de winkel of bij de kraam, heb je al gauw een leuk praatje met deze of gene. Zo sprak ik laatst een mede-moeder die zich beklaagde over het feit dat haar tieners niets gezonds wilden eten. Ik wilde me verder nergens mee bemoeien, opvoeden is al lastig genoeg zonder ‘advies’ van vreemden, maar het zette me wel aan het denken.
Bloemkoolkoekjes met Kaas
Want hoewel mijn tieners niet heel veel klagen over het eten van groenten, merk ik wel dat ze er ook niet laaiend enthousiast over zijn. Tijd dus ook voor mij om weer eens iets leuks te doen met bloemkool. Plus, kleine Catherine eet nu lekker mee, dus ook voor haar moet het eten van groenten leuk zijn én blijven!
Bloemkool is nog heel even van Hollandse bodem voordat ze weer uit Spanje komen, dus ik haalde er direct twee. Eentje voor in de soep en eentje om lekkere bloemkoolkoekjes van te maken!
Bloemkool en kaas is natuurlijk een klassieke combinatie. Ik gebruikte lekkere pittige oude boerenkaas. De kaas smelt uiteraard en dan moet er wel smaak overblijven. Jonge of belegen kaas proef je niet zo goed wanneer het ergens door is, helemaal als je er stevige smaken als rode ui en tijm bij doet.
Ga voor Zoutarm en Glutenvrij!
Tip voor moeders met kleine kindertjes die ook mee willen eten: laat het zout achterwege en kies voor een zoutarme kaas.
Normaliter maak je bloemkoolkoekjes met bloem om het te binden. Om ze glutenvrij te houden, kookte ik twee kruimige aardappelen en gebruikte ik boekweitmeel om de puree te binden. Is glutenvrij niet per sé nodig? Gebruik dan reguliere bloem.
Bloemkoolkoekjes met Kaas, Tijm en Rode Ui
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 2 eieren
- 2 aardappels
- 1 tl tijm
- 1 rode ui
- 100 gram geraspte kaas
- 25 gram boekweitmeel
- olie om in te bakken
- zout en peper naar smaak en voorkeur
Instructies
- Haal de bladeren van de bloemkool en snijd hem in stukken. Schil de aardappels en snijd ook die in stukken.
- Kook de bloemkool en aardappels tot ze gaar zijn. Giet af.
- Laat de bloemkool en aardappels goed uitlekken en even afkoelen. Prak het daarna fijn.
- Voeg de eieren, geraspte kaas en tijm toe.
- Snipper de rode ui en voeg ook die toe.
- Roer met het boekweitmeel goed door tot je een redelijk samenhangend deeg hebt.
- Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Doe wat olijfolie of kokosolie in een koekenpan en zet aan op medium vuur.
- Maak met behulp van een ijslepel of twee eetlepels ongeveer 16 balletjes van de puree en druk die een beetje plat tussen de handen.
- Bak ze voorzichtig in de pan tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
- Laat uitlekken op een stukje keukenpapier en blijf koekjes maken tot de puree helemaal op is.
- Serveer direct! Lekker met een beetje mosterd.