Glutenvrije Bloemkoolkoekjes met Kaas, Tijm en Rode Ui

Bloemkoolkoekjes

Om drukte te vermijden ga ik de laatste maanden steeds meer naar boerderijwinkels en de markt op rustige momenten om daar de verse producten te halen. Kan ik op mijn gemak even rondkijken en het is doordat het rustig is in de winkel of bij de kraam, heb je al gauw een leuk praatje met deze of gene. Zo sprak ik laatst een mede-moeder die zich beklaagde over het feit dat haar tieners niets gezonds wilden eten. Ik wilde me verder nergens mee bemoeien, opvoeden is al lastig genoeg zonder ‘advies’ van vreemden, maar het zette me wel aan het denken.

Bloemkoolkoekjes met Kaas

Want hoewel mijn tieners niet heel veel klagen over het eten van groenten, merk ik wel dat ze er ook niet laaiend enthousiast over zijn. Tijd dus ook voor mij om weer eens iets leuks te doen met bloemkool. Plus, kleine Catherine eet nu lekker mee, dus ook voor haar moet het eten van groenten leuk zijn én blijven!

Bloemkool is nog heel even van Hollandse bodem voordat ze weer uit Spanje komen, dus ik haalde er direct twee. Eentje voor in de soep en eentje om lekkere bloemkoolkoekjes van te maken!

Bloemkool en kaas is natuurlijk een klassieke combinatie. Ik gebruikte lekkere pittige oude boerenkaas. De kaas smelt uiteraard en dan moet er wel smaak overblijven. Jonge of belegen kaas proef je niet zo goed wanneer het ergens door is, helemaal als je er stevige smaken als rode ui en tijm bij doet.

Ga voor Zoutarm en Glutenvrij!

Tip voor moeders met kleine kindertjes die ook mee willen eten: laat het zout achterwege en kies voor een zoutarme kaas.

Normaliter maak je bloemkoolkoekjes met bloem om het te binden. Om ze glutenvrij te houden, kookte ik twee kruimige aardappelen en gebruikte ik boekweitmeel om de puree te binden. Is glutenvrij niet per sé nodig? Gebruik dan reguliere bloem.

bloemkoolkoekjes

Bloemkoolkoekjes met Kaas, Tijm en Rode Ui

Leuke én lekkere bloemkoolkoekjes. Kids-proof – zelfs voor de kleinste eters – en ook koud erg lekker!
Voorbereidingstijd 14 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch
Keuken Nederlands
Porties 4 Porties

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool
  • 2 eieren
  • 2 aardappels
  • 1 tl tijm
  • 1 rode ui
  • 100 gram geraspte kaas
  • 25 gram boekweitmeel
  • olie om in te bakken
  • zout en peper naar smaak en voorkeur

Instructies
 

  • Haal de bladeren van de bloemkool en snijd hem in stukken. Schil de aardappels en snijd ook die in stukken.
  • Kook de bloemkool en aardappels tot ze gaar zijn. Giet af.
  • Laat de bloemkool en aardappels goed uitlekken en even afkoelen. Prak het daarna fijn.
  • Voeg de eieren, geraspte kaas en tijm toe.
  • Snipper de rode ui en voeg ook die toe.
  • Roer met het boekweitmeel goed door tot je een redelijk samenhangend deeg hebt.
  • Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Doe wat olijfolie of kokosolie in een koekenpan en zet aan op medium vuur.
  • Maak met behulp van een ijslepel of twee eetlepels ongeveer 16 balletjes van de puree en druk die een beetje plat tussen de handen.
  • Bak ze voorzichtig in de pan tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  • Laat uitlekken op een stukje keukenpapier en blijf koekjes maken tot de puree helemaal op is.
  • Serveer direct! Lekker met een beetje mosterd.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »