Mijn vriezer lag nog vol met boerenkool van vorig jaar en op de tuin had ik ook nog een paar struikjes staan. En hoewel de kinderen gek zijn op boerenkoolstamppot, wilde ik toch ook wel eens iets anders ermee maken. Rauwe boerenkool in een smoothie of salade is voor mij geen optie, ik reageer namelijk erg slecht op rauwe kool en dus vermijd ik dat zoveel mogelijk.
Liever Lokaal
Nog niet zolang geleden heb een prachtig boek gekregen, ik heb het al eerder genoemd: Liever Lokaal. Een boek van de slowfood movement met voor elke dag van het jaar 365 recepten met streekproducten uit het seizoen. In dat boek vond ik een eenvoudig, maar heerlijk recept voor een winterse, lauwwarme salade met boerenkool en winterpostelein.
Voorraadkast
Het recept heb ik een klein beetje aangepast, deels omdat ik sommige ingrediënten niet in huis had. Als ik voor ieder recept uit kookboeken precies alles zou kopen wat ik daarvoor nodig had, zou dat een enorme aanslag zijn op mijn budget en het me ook veel meer tijd kosten, want naar die ingrediënten moet ik dan speciaal opzoek en gaan halen in de winkel. Met mijn goed gevulde voorraadkast kom ik meestal een heel eind en voor sommige ingrediënten kies ik gewoon een alternatief dat ik wel in huis heb.
Edik
Zo vroeg dit recept om edik, een soort azijn, maar dan minder zuur. Als je wel eens kruiswoordpuzzels maakt, zul je het wel tegen zijn gekomen. Ik had er nog niet eerder van gehoord en je schijnt het ook zelf te kunnen maken, maar dat kost tijd, of eigenlijk geduld, want je moet wachten, lang wachten. Er stond niet bij hoelang… Ik wil dat zeker eens gaan proberen, maar voor dit recept nam ik een alternatief, namelijk kombucha.
Boerenkoolsalade met Winterpostelein
Om de boerenkool gaar te krijgen, maar de winterpostelein niet tot een soort spinazie snot te laten vergaan, heb ik ook de werkwijze van het recept enigszins aangepast. Mocht je geen problemen hebben met rauwe koolsoorten en ook je boerenkool liever niet helemaal gaar, dan kun je natuurlijk deze korter roerbakken.
Lauwwarme Boerenkoolsalade met Winterpostelein
Ingrediënten
- 200 gr. boerenkool
- 150 gr. winterpostelein
- kokosolie om in te bakken
- 2 kleine rode uien
- handje walnoten
- 100 gr. schapenkaas in blokjes ik gebruikte boeren belegen, bij gebrek aan
Dressing
- 1 tl. mosterd
- 3 el. kombucha
- 6 el. olijfolie extra virgin
- 1 tl. honing
- snuf keltisch zeezout
Instructies
- Was de boerenkool, laat deze dan goed uitlekken en verwijder de harde nerf en snijd de bladeren vervolgens fijn.
- Was de postelein, droog deze in een slacentrifuge en snijd ‘m grof.
- Pel en snipper de ui en fruit deze glazig in de kokosolie in een grote pan of wok
- Voeg de boerenkool toe en bak deze tot ze zacht begint te worden.
- Haal van het vuur en schep er snel de winterpostelein door.
- Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan.
- Maak een dressing van de mosterd, kombucha, olijfolie, honing en een snuf zout en roer deze door de groenten. Schep de salade op borden en garneer met de walnoten en blokjes kaas.
Hoe eet jij het liefst boerenkool? Laat me weten in de reacties hieronder!
Laat een reactie achter