De grootste uitdaging voor mij persoonlijk sinds we 100% voor gezond/ paleo/ glutenvrijsuikervrijlactosevrij zijn gegaan, is de tijd die ik in de keuken doorbreng. Anders gezegd: er zijn dagen dat ik de keuken nauwelijks uit kom. Nu is het uiteraard ook onderdeel van mijn werk om recepten te bedenken en te testen en ik heb ook regelmatig mijn laptop in de keuken staan, maar dan nog. Iets dat ik zeker mis zijn de makkelijke maaltijden waarbij je iets uit een doos in de oven of de frituurpan stopt. Of dat je naar een take-away restaurant gaat en daar het drie-dubbele aan een afhaalmaaltijd besteed. Niks niet koken, nauwelijks afwas en toch de buiken vol. Tja, tegen welke prijs?
Daar staat tegenover dat we duidelijk meer geld besparen op het eten. Afhalen doen we niet meer, ovenpizza’s en lade’s vol diepvriessnacks halen we ook niet meer en laten we eerlijk zijn, dat soort maaltijden zijn aardig aan de prijs! Dus door pure ingrediënten te halen en die thuis te verwerken tot een maaltijd in plaats van Mora dit te laten doen, scheelt dat ons enorm, financieel. Ook is het zo dat hoe minder de producent hoeft te doen met het product, des te goedkoper is het. Een hele kip is goedkoper dan de filet, vleugels en poten bij elkaar. Hetzelfde geldt voor voorgesneden groenten. Uiteraard scheelt het tijd om dit soort dingen wel in huis te halen, maar dan bespaar je weer geen geld. Als je dit er wel voor over hebt omdat je de tijd niet hebt, prima! Ik heb de tijd wel en dus kies ik voor hele producten.
Maar zelfs als een thuiswerkmoeder kom ik regelmatig tijd te kort. Daarom heb ik een aantal trucs om efficiënter in de keuken te zijn.
Vooruit plannen. Door een weekmenu op te stellen weet ik op maandag wat ik op donderdag en van het weekend ga eten. Ik heb de boodschappen daarvoor in huis en ik hoef op de dag zelf niet om vier uur nog eens te bedenken wat ik wil eten. Uiteraard wijk ik wel eens van het weekmenu af, maar dat is alleen op momenten dat ik de tijd heb en een creatieve bui heb. Als ik onverwacht visite heb, naar het dorp moet om wat last minute boodschappen te doen of duidelijk meer kinderen te spelen heb dan ik aanvankelijk dacht (gebeurd zeer regelmatig), maak ik me geen drukte om wat we die avond zullen eten. Dat weet ik namelijk al.
Maar ook als er bijzondere dingen in de planning staan, of als ik weet dat ik twee avonden een maaltijd uit restjes moet samenstellen, houd ik daar rekening mee. Dus moet ik helpen op de overblijf of heb ik een afspraak buiten de deur zodat ik niet thuis kan lunchen? Ik plan in dat ik extra muffins moet maken zodat ik die mee kan nemen. Op zo’n moment is het interessant om in te plannen dat we die week regelmatig muffins als ontbijt zullen eten, want…
restjes zijn mijn redding. Als het even kan, maak ik grote hoeveelheden van alles of kook ik extra om iets als snack te hebben. Appelmoes, tomatensaus, curry en soep lenen zich prima voor de vriezer. Maar ook muffins, pannenkoekjes en amandelmeelbrood bewaard goed. Op deze manier heb ik voor een later moment altijd wat achter de hand!
Dus plan ik bak- of kookdagen in. Zondagmiddag en de avonden zijn voor mij erg geschikt. Alles is aan kant, de kinderen zijn of bij papa of liggen op bed en ik heb mijn hoofd vrij om in de keuken bezig te gaan. Op zo’n moment bak ik graag iets als een Paleo Bananenbrood, cupcakes of iets hartigs dat mee kan naar school. Maar ook bouillon maken van overgebleven kippenbotten of tomatensaus is iets dat ik wel doe. Het zijn gewoon handige dingen om in huis te hebben!
Goede voorbereiding is het halve werk. Vaak ben ik rond half drie in de keuken te vinden, groenten aan het snijden. Dit is iets dat meer tijd kost en ik vind het ontzettend prettig om alle gesneden groenten alvast in de pannen te hebben, klaar voor koken of roosteren. Het scheelt zoveel tijd rond vijf uur wanneer de kinderen en ik vaak een dip hebben en ik het geduld niet heb om door een kilo groenten heen te werken. Bijkomend voordeel: de keuken is zo redelijk netjes tegen te tijd dat ik ‘aan de kost’ zal. Schillen in de groene bak, messen en snijplank weer schoon, afwasser leeg.
Practice makes perfect. Ik werd vanzelf handiger in het vinden van trucjes en ‘short cuts’ om bepaalde dingen te doen. En de populaire recepten hoef ik allang niet meer uit te wegen, mijn handen weten wel hoeveel er ongeveer nodig is en ik kan proeven of het naar smaak is. Daarvoor hoef ik echt niet meer het recept op te zoeken. Sterker, ik zal het onderhand al aangepast hebben! En met alle dingen die ik gedaan heb om het mezelf makkelijker te maken, weet ik een ding heel zeker: Het is alleen maar moeilijk tot het routine wordt.
Weekmenu
Ontbijt
Banaan-ei pannenkoekjes, bananen, smoothies, noten.
Lunch
Maandag: Pastinakensoep
Dinsdag: Amandelmeel cupcakes
Woensdag: Gebakken lever met ui en champignons
Donderdag: Amandelmeel cupcakes
Vrijdag: Gebakken vis
Zaterdag: Hamburgers/ BBQ
Zondag: Roast Dinner
Avondeten
Maandag: Gehaktballetjes met groentesaus
Dinsdag: Curry
Woensdag: Zelfgemaakte kip shoarma met salade
Donderdag: Runderstoof
Vrijdag: Sla met van alles en nog wat 😉
Zaterdag: Iffit’s
Zondag: Soep van groenten die over zijn
Wat zijn jullie tips om tijd te besparen in de keuken?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Prina zegt
Hallo Helen,
Bij deze foto had je ook het recept staan van deze overheerlijke hamburgers. Waar is t nu gebleven? Ik ken t (nog) niet uit m’n hoofd 🙂
Groetjes,
Prina
Daan zegt
Ik zie op jouw blog staan dat er een recept met bietjes moet gaan volgen maar ik kan het nergens vinden. Zoek eigenlijk een lekker recept met bietjes en misschien kan jij mij daar aan helpen… het is echt een super site van jou en kijk er zeker elke dag even rond… Groetjes, Daan
Eva - maarallerminstsaai zegt
In de weekplanning opnemen dat je iets op tijd uit de vriezer haalt, zodat je geen tijd (en energie) kwijt bent aan het ontdooien van dingen uit de vriezer
Hetzelfde als jij doet: dingen “in het groot” maken, dus pasta voor twee keer, zes ontbijtkoekjes in een keer (en daarvan invriezen), ‘jouw’ bananenbrood in grote porties.
Ik maak vaak hartige taarten, die kan je invriezen en die hoef je alleen maar in de oven te schuiven op de dag zelf
izerina zegt
Jaren geleden had ik zo weinig energie,dat ik maar heel kort bezig kon zijn. Toen heb ik een deel van de avondmaaltijd naar de lunch verschoven. Dat is zo gebleven. Een salade,soepje of klein warm gerechtje als lunch en meestal een één of tweepansmaaltijd ’s avonds.Heb ik helemaal geen puf meer,dan neem ik geen friet of een blik. Maar een bord havermout en een stuk fruit. Groeten Izerina
Heleen Quantrill zegt
En vaak zijn dat soort ‘hapjes’ nog sneller dan iets uit de frituurpan trekken! Wij hebben hier altijd bananen en noten liggen. Die vullen ook prima. En je oplossing om het avondeten ’s middags te houden als je dan de energie hebt om het klaar te maken, vind ik super. Het is trouwens sowieso lichtelijk onzinnig om in vaste patronen te denken vwb de maaltijden. Je eet wanneer je honger hebt en je zorgt dat je gezond eet. Wat dat dan is, maakt dan niet uit.
Groeten
Heleen