We zijn begonnen! Nu niet meer boodschappen doen.
Ik in ieder geval. 😉
De Eet je Kast leeg Uitdaging is officieel van start gegaan!
Wat ik tot nu toe heb gedaan.
Afgelopen zaterdag vertelde ik jullie wat ik zou doen om deze uitdaging goed van start te kunnen gaan. Een onderdeel daarvan was het nalopen van de vriezer en voorraadkast om te bepalen wat er allemaal schuil gaat in de grotten van mijn voorraad.
De vriezer in geïnventariseerd. De voorraadkast… Dat bleek een uitdaging. Het punt is namelijk dat we een kelder hebben en die wordt goed gebruikt. Langzamerhand hebben we camping- en tuinspullen elders opgeruimd en is de kelder nu echt bedoelt als verlengde van de keuken. Simon gebruikt hem ook om zijn eigen gebrouwen bier in op te slaan en er staan een aantal apparaten in die ik niet vaak, maar toch wel met een zekere regelmaat gebruik. Denk aan de ijsmachine, slowcooker, kersenontpitter en de steengrill. Verder is de ruimte dus in gebruik voor mijn voorraad.
En o heden, wat een voorraad heb ik. Na ons bezoek aan Engeland is vandaar uit ook weer e.e.a. meegekomen en met het oog op oud en nieuw had ik weer wat boodschappen gedaan. Echt, de kelder is goedgevuld.
Met andere woorden: Even op een lijstje opschrijven wat er allemaal in staat is meer werk dan ik dacht! De eerste stap naar gezonde realisatie van wat ik uitgeef aan boodschappen is gezet!
Ik weet niet of je je hierin herkent, al dan niet met de voorraadkast, maar ik vind het wel zaak dat ik min of meer in kaart breng wat ik nou eigenlijk heb. Want de inventarisatie van de vriezer werkt! Ik heb afgelopen weekend al drie items van de lijst kunnen schrappen en er is niks bijgekomen. Die lijst plak ik op de deur van de vriezer zodat ik kan afstrepen op het moment dat ik wat pak. Perfect!
Het plan is dus om op die manier te bepalen hoeveel tijd het kost om de vriezer leeg te eten. Is de voorraad die ik nu heb genoeg voor 1 week, 2 weken of langer? De lijst fungeert vervolgens dus als een soort blauwdruk voor hoeveel vriezer voorraad wenselijk is voor 1 of 2 weken of langer.
De Voorraadkast
Terug naar de voorraadkast. Op Pinterest zie ik wel eens van die prachtig georganiseerde voorraadkasten voorbijkomen. Uiteraard gerealiseerd in mooie, Amerikaanse inloopkasten, compleet met verlichting, bijpassende manden en potten en lichtblauwe muren.
Mijn voorraadkast is een kelder uit 1943. Niet echt sexy!
Maar iets wat ik daar wel van meegenomen heb, is het indelen naar categorie. Eigenlijk heel simpel: Kruiden en Specerijen, Meel, Noten en Gedroogd Fruit, Potten en Blikken, Sauzen en Smaakmaker, Drank en Droogwaar. Ik had dit grotendeels al wel op de rit, maar er is onderhand aardig wat overloop ontstaan. Plus, bepaalde categorieën gebruik je vaker dan anderen en moeten dus ‘onder je handen’ liggen.
Deze week ga ik dus verder met het nalopen van mijn voorraadkast en het herindelen van mijn categorieën.
Weekmenu
Een ander gegeven dat ik nieuw leven in ga blazen is een weekmenu. Gisteren had ik hier nog een praatje over met Simon en die gaf aan best mee te willen helpen met koken, maar omdat hij niet weet wat het plan is voor die dag (of die week), is hij veel sneller geneigd om wat makkelijks te halen als avondeten wanneer ik het af laat weten qua koken. Aangezien ik er sinds de zomer een aantal verantwoordelijkheden bij heb gekregen waardoor ik vaker uit huis ben en extra werk op me moet nemen, is het een prettig idee als Simon regelmatig meehelpt in de keuken. Met een menuplan weten we allemaal wat we gaan eten, wat er eventueel nog gehaald moet worden en wat we al in huis hebben.
Daarom eten we vanaf vandaag en in ieder geval voor de rest van de maand (of tot ik echt door mijn voorraad ben, maar dat betwijfel ik!) volgens een menuplan. Zo kan ik gericht producten uit mijn voorraad inzetten en opmaken voordat ik weer naar de Jumbo sprint.
Wat wij deze week zullen eten:
Maandag
Ontbijt – Havermout met Appel en kaneel
Lunch – Gebakken ei op brood/ Omelet met groente
Avondeten – Gehakt en Koolpakketjes met Tomatensaus uit de oven
Dinsdag
Ontbijt – Zelfgemaakte cruesli met yoghurt
Lunch – Zuurdesembrood met kaas en groente
Avondeten – Hutspot met biologische worstjes
Woensdag
Ontbijt – Roerei met geroosterd brood (eventueel met zelfgemaakte jam die over is van de zomer)
Lunch – Erwtensoep
Avondeten – Kip met Linzencurry
Donderdag
Ontbijt – Havermout met zelfgemaakte jam en notenpasta
Lunch – Pannenkoekjes, kaas en fruit
Avondeten – Bietjes, aardappels en biologische speklapjes
Vrijdag
Ontbijt – Smoothies van overgebleven fruit en yoghurt
Lunch – Pannenkoekjes, roerei en fruit
Avondeten – Falafel met groente
Zaterdag
Ontbijt – Havermout uit de oven met melk
Lunch – Kip, champignons en overgebleven groenten uit de vriezer in de oven
Avondeten – Restjes met salade
Zondag
Ontbijt – Smoothies
Lunch – Biefstukjes met broccoli, bloemkool en wortel
Avondeten – Ontbijt als avondeten
Jullie zien dat ik geen snacks meeneem in dit menuplan. Dat komt omdat snacks in ons huis de ingredienten zijn van de maaltijden: fruit, noten, kaas, yoghurt en soms wat chocola of zelfgemaakte dingetjes.
Verder doe ik op een bepaald moment wel boodschappen, maar alleen voor verse producten. En dan ook zo toegespitst mogelijk. Mijn doel is om aan het einde van de week door mijn verse producten heen te zijn en dan pas nieuwe te halen. Als de boter eerder op is, smeer ik wel kokosolie op brood bijvoorbeeld. En als de appels op zijn, hebben we nog sinaasappels en passievruchten en anders eten we wortels en komkommer. Verhongeren zullen we zeker niet!
Niet vergeten…
Als je je nu inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je een menuplan en inventarislijst voor de vriezer en voorraadkast om zelf in te vullen, helemaal gratis. Ik gebruik deze lijsten zelf ook en vind ze enorm handig omdat ze het heel visueel maken wat je nou eigenlijk hebt en gaat doen. Dus schrijf je gauw in!
En jullie, waar zijn jullie achter gekomen en wat zijn jullie plannen voor deze week?
Ik hoor graag wat voor tips en recepten jullie hebben om deze uitdaging niet alleen heel praktisch maar ook leuk en lekker te maken!
Henny Barning zegt
Hallo daar! dit is meer een opmerking hoor op het aanmelden van het ontvangen vd nieuwsbrief, helaas komt er een tekst in t engels, dat je op een wrong page zit? Hou me toch aanbevolen, via email dan?
Heleen Quantrill zegt
Goeiemorgen Henny,
De nieuwsbrief staat momenteel inderdaad uit ivm te weinig tijd. Excuses daarvoor! Zodra ik het weer oppak, zet ik u op de lijst.
Anne zegt
Hoi Heleen,
Heerlijk om je blogs weer te lezen! Het inspireert enorm! Ik ga mezelf zo meteen een schop onder mijn achterste geven om de vriezer te inventariseren!
Maar waar ik nog meer in ben geinteresseerd: het zelf bier brouwen van Simon! Hoe doet ie dat? Toch niet met zo’n kant en klaar pakket van de Xenos he?
Kan hij daar niet een blog over schrijven? Hihihi!
Geen grapje hoor, ik ben al aan het googlen maar ik krijg te veel verschillende info om er iets fatsoenlijks van te brouwen. Voor mijn man hoor, geef mij maar een wijntje 😉
Heleen Quantrill zegt
Hoi Anne,
Dankjewel voor je compliment 🙂
Simon brouwt z’n bier volgens de traditionele methode met hop, water, suiker en gerst of andere toevoegingen. Hij wil daar zeker meer over vertellen, ik zal t even tegen m aanhouden!
Ben zelf ook niet een bier drinker, maar hij brouwt meer Engelse ale en die is wel erg lekker.
henriette zegt
vraag: ik wil me aanmelden voor uw nieuwsbrief/blog maar dan word er aangegeven:
geen geldig emailadres?????????????/
ik mail al jaren met dit adres, en wil graag uw interessante brief ontvangen, wat kan ik doen/???
Heleen Quantrill zegt
Een schrijffout wellicht? Anders wil ik je wel handmatig toevoegen, hoor. Laat maar even weten.
Groetjes
Heleen
Fleur zegt
Ook wij hebben gisteren de voorraadkast, vriezer en koelkast geïnventariseerd.
Leuk om te doen. Gelukkig kwamen we geen schokkende houdbaarheidsdatums tegen en hebben we ook maar heel weinig weggegooid. Wel kwamen we regelmatig meerdere open pakjes van hetzelfde tegen (2 halve pakken doperwten in de vriezer of 2 zakken pasta etc) daar moeten we dus echt beter op letten!
Uit het organiseren kwamen wel gelijk 2 ideeën voor het avondeten, dus dat is goed begonnen.
Weekmenu’s doen we altijd al en we doen in principe ook maar 1x per week boodschappen, maar we gaan de uitdaging aan! We hebben er zin in!
Marianne zegt
Ik vind het een leuke uitdaging, al heb ik niet heel veel voorraad (niet heel veel ruimte en een AH naast de deur). Wel heb ik dit weekend mijn kruiden geïnventariseerd. Ik heb heel veel potjes op de vensterbank, en nog twintig kruidenmengsels in een la en de voorraad in een keukenkast weggestopt. Als de potjes op zijn, wil ik nog weleens te lui zijn of vergeten de voorraad te checken en maar gewoon even een nieuw zakje kopen. Nu heb ik het geïnventariseerd op mijn telefoon in een excelbestandje en de kruiden die al twee jaar over datum zijn maar weggedaan. Ik voelde me heel georganiseerd
Heleen Quantrill zegt
Kruiden is inderdaad een goeie. Dat wordt vaak over het hoofd gezien en als ze over de datum zijn, verliezen ze hun smaak en geur. Ik ben om die reden opgehouden met het groot inslaan van kruiden en specerijen. Kan op de markt goed terecht.
En lekker he, dat georganiseerde gevoel 😉
Esther zegt
Dit weekend begonnen aan het inventariseren van de voorraad die bij mij op verschillende plekken staat. Door de zaken op schrift te zien heb ik veel meer overzicht over wat ik in huis heb. Omdat ik donderdag pas aan mijn vriezer kan werken heb ik een menu tot dan gemaakt. Ook omdat ik juist met dat menuplan nog veel moeite heb. Ik merk dat het bedenken van maaltijden met voldoende afwisseling voor de hele week me erg lastig valt. Ik was al ooit eerder aan weekmenu’s begonnen maar was er on die reden mee opgehouden. Had ik na een uur drie/ vier dagen ingevuld. Waarschijnlijk denk ik te moeilijk? Ik zie door de recepten soms het bos niet meer. Herkenbaar voor iemand?
Marina zegt
Hoi Heleen,
Wat grappig dat ik nu overal week menu’s zie. Ik heb jaren niets anders gedaan, omdat ik te weinig tijd had om boodschappen te doen na het werk. En ook te weinig energie om daarover na te denken. Een keer in de week ging ik zitten met het blad van mijn supermarkt. Maakte aan de hand van wat er nog in de kasten zat en de aanbiedingen een week menu en een boodschappenlijst.
Het week menu plakte ik op de koelkast. Ik hield me niet strikt aan dat week menu, maar als ik het omgooide streepte ik wel de zaken door die ik had gebruikt. Dus dan moest ik improviseren met de andere overgebleven ingrediënten. Bleven er gerechten staan, dan wist ik ook dat ik die nog in huis had en kon ik weer makkelijk een nieuw weekmenu maken.
Dat gaf me veel rust en ruimte om aandacht aan de kinderen te geven.
En….. Maar een keer per week boodschappen doen. Dat spaart ook weer geld uit.
Heleen Quantrill zegt
Hey Marina,
Leuk om jouw ervaringen te lezen. Ik vind het zelf ook veel rust geven in m’n hoofd omdat, net als wat jij zegt, als er een gerecht overblijft op het menuplan, ik weet dat ik dat nog in huis heb. Waar ik mezelf nu in moet trainen is minder vaak naar de supermarkt rennen omdat ‘er niets in huis is’. Dat is natuurlijk grote onzin!
Groetjes!